В страната има огромен демографски срив

Антоанета Христова: Партиите ни функционират на принципа на оцеляването
Обновена: 6 яну 2014 10:42 | 6 яну 2014 10:40, Екип на Bulgaria On Air
49
В страната има огромен демографски срив
снимка: Bulgaria On Air

България трябва много повече да се притеснява, че много хора биха напуснали България, отколкото държавите, в които нашите сънародници отиват да търсят по-добър живот“, каза в ефира на Bulgaria On Air доц. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН.

По думите и в страната има огромен демографски срив и той е следствие от кризи в много сфери – икономиката, финансите, образованието, здравеопазването. „На практика няма сектор, който не е в криза и който не допринася за генерирането на отрицателен прираст“, обясни Христова.

Според нея проблемът е, че българските партии са еднодневки и функционират на принципа на оцеляването. „Те мислят само как да изкарат мандата, но не и какво ще се случи след това.

Демографският срив е твърде сложен казус, с който не могат и не искат да се заемат с оправданието, че има много по-важни и належащи въпроси за решаване“, посочи още експертът.

Вижте целия разговор във видео файла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Blagodarna sam, che napusnah Balgaria zaedno s deteto si, sega govori i pishe na 2 chujdi ezika, na balgarski ne moje da pishe, vaobshe ne mi puka obache...
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите продължавайте да оставяте някой друг да мисли вместо вас и ще ви оженят и за жаби.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Демографията може много бързо да се подобри ако се заеме бизнеса.Българския мъж през прехода си остана патриалхален.Тази ситуация създаде 2,5 мил.стари моми и ергени.Като високо доходна ниша са SPEED DATING агенциите.Ако вместо турските каналжии,адвокати тези агенции спомогнат създадат контакти на много БГ младежи схристиянски момичета от Сирия то ситуацията ще се промени. Агенциитеще печелят защото много родители ще платят мило и драго само да видят синът си задомен.А сирийките са хубави
44
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен преди 10 години
Много си прав! И защото винаги оставяме политиците да ни "оправят" затова сме на тоя хал. Всичко тръгва от обществото и човека като индивид, и докато самите ние или по скоро всеки индивидуално не осъзнае,че всяка лична,малка победа допринася за общатата такава така ще е. Сега дерзайте !
43
0
 
3
 
! Отговори
kolyovata mayka преди 10 години
Vseki chalgar si zaslujava kyocheka vseka chalga pruchka si zaslujava gyubekblusa a posle I chalga kyoteka na srabska balada I grakoturski opsa rap!
42
1
 
5
 
! Отговори
ИВАНЧО преди 10 години
До Атанасов: ТОВА МИ БЕШЕ НА УСТАТА И ТЕ ПОДКРЕПЯМ ! САМО ЧЕ , ТИЯ ,ДЕТО ПРАВЯТ НЯКАКВИ ПРОГНОЗИ ,КАТО ТАЗИ ТУК ,ЧУДНО ЗАЩО ,НЕ ПОДЧЕРТАВАТ РАЗСИПИЯТА НА БЪЛГАРИЯ В РЕЗУЛТАТ НА ЛИКВИДАЦИОННАТА ПОЛИТИКА НА СДС -ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПО ВЪПРОСА С ДЕМОГРАФСКИЯ СРИФ ? НАВЯРНО ,ЗАЩОТО СА НАМЕРИЛИ НЯКАКВА ПЛОДОРОДНА НИША НА БАЗАТА НА АНАРХИЯТА И СЕГА ПОДЪРЖАТ СТАТУКВОТО ! СИГУРЕН СЪМ В ТОВА -ДАЖЕ И ПОВЕЧЕТО МЕДИИ СА ТАКА !
41
1
 
6
 
! Отговори
Атанасов преди 10 години
Само за статистиката - населението в България намалява от 1989г.
40
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Причината за демографския срев е, че българите правят секс там където трябва да се целуват и целуват там където би трябвало да правят секс.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
докато има траещи душици, които със заплата от 2000 лв смятат , че цъфтят и връзват ще е така
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро няма да има какво да се срива щото няма да остане население в тази калпава псевдо държавица.
37
0
 
7
 
! Отговори
Неразбирко преди 10 години
До 37Я си кажи защо българите в България се стопиха наполовина само за 24 години демокрация и пазарна икономика! И не бягай по тъч линяиат, а отговори на въпроса!
36
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НеразбиркоХа ха ха ха ха . Ако границите бяха отворени преди 1989 година България щеше да е наполовина още тогава. само червените *** повтарят като латерна , че демокрацията им пречи. На калпав **й и *осмите му пречат.
35
2
 
12
 
! Отговори
Неразбирко преди 10 години
Демократите, които управляват в България след 1989-та година, положиха огромни усилия да изгонят българите от България и донякъде успяха. Всякакви българи - свестни и не чак толкова свестни, образовани и недостатъчно образовани, млади и не чак толкова млади, .... всякакви българи избягаха от демократите управляващи в България. При това демократите, управляващи в България, успяха да накарат останалите в България българи да спрат да раждат деца - още едно голямо постижение на демокрацията.
34
1
 
16
 
! Отговори
БЛА,БЛА,БЛА преди 10 години
Изгониха всички свести хора които се опитваха по какъв ли не начин да работят ,да градят и създават нещо . То не бяха рекети,кражби ,бандити ,отвлиания , убииства. После втората вълна даите да направим живота и невъзможен ,да измрат от глад .Ще си породадят къщите,земите, апартаментите.Ние ще и изкупим всичко и ще го продадем 10 пъти по скъпо на / Англииските / шматки.Ще сме господарите ,ПАРТИЯТА ЩЕ ЦАРУВА. Да ама над *** щото българите отдавна избягаха и като гледам маи ЗА ВИНАГИ
33
2
 
10
 
! Отговори
-- преди 10 години
Десетки хиляди млади момичета работят по витрините и пьтищата на европа
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До neni4a... и на тяхно място слеващите 240. Да се пробват и те да ни оправят...***
31
2
 
9
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Деца се раждат ако . Аз ще кажа как да се деиства. На следващите избори,всички тия 240 депутата се изгонват,като не се гласува за партиите им. Докато има гламунгери,които да гласуват за БСП-ГЕРБ,то няма оправия в тая държава.
30
1
 
13
 
! Отговори
Деца се раждат ако . преди 10 години
Родителите са спокойни за тях и могат спокойно да ги гледат и да им се радват ! Ако имат и пари за да имат необходимото за нормален живот ( иПфоне 5 6. не е такова нещо !!! ) .В БГ по улиците има само *** !!! понеже от това се краде здраво ... няма икономика !! .... Нито работеща полиция и прокуратура ... за училищата да не говорим ... !!! Не приказвайте ами действайте ... ама как .. ?? то е в разрез с политиката на кражби !!!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голяма радос ни донесе Новата година.Мойту Айше роди седмаче- ша ги взима децките 2 месеца повече
28
2
 
8
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Ама от коментарите ми се струва,че само вишистите трябва да имат деца . Пък и в крайна сметка не е важно с какво образование си ,а да имаш малко ценностна система. А ромите,просто се възползват от малодушието на политиците и народа,това е. Пък и има толкова много вишисти ,ама нямат акъл за 5 пари и никакво възпитание. Та дори и те да имат по 10 деца,от тях ще излезе само *** с много големи претенции и малко акъл,ко ще и да показват цяла камара дипломи.