Китайска дрога превзема наркопазара у нас

За доставка се използват пощенски или куриерски пратки
17
Китайска дрога превзема наркопазара у нас
Снимка: Булфото, архив

Китайска дрога превзема наркопазара у нас. За първи път заловените пратки с т.нар. дизайнерски опиати, внасяни от Далечния изток, са пет пъти повече от традиционните европейски синтетични стимуланти като амфетамин, екстази и метаамфетамин. Това се посочва в годишния отчет на Агенция „Митници” за 2013 г., пише „Монитор”.

Новите продукти от Китай се делят на две групи. В първата влизат синтетичните канабиноиди, които дилърите слагат като добавка в марихуаната и само от няколко всмуквания от цигарата клиентите са „размазани”. Към втория вид спада пентадронът, който е аналог на амфетамина и има стимулиращ ефект. 27 пратки с дизайнерски наркотици са заловили митничарите основно на аерогара София за изминалата година, което е увеличение с 42% в сравнение с 2012 г.

За доставка до България се използват пощенски или експресни куриерски пратки. Поръчваните количества варират от 100 грама до 2 килограма.

Според разследващи се наблюдава тенденция за създаване на мининаркогрупи от по двама, максимум трима души. Те си поръчват от двата вида китайска продукция и малката им банда вече разполага със стимулант и синтетичен канабис, които заместват най-търсените наркотици в момента на пазара – марихуаната и амфетамина. В същото време цената на дрогата от Китай е най-ниска, 1 килограм на едро се търгува между 1000 и 3000 долара.

Успоредно с трафика на синтетични наркотици, българи са замесени с нелегалното им производство в лаборатории в Централна Европа. Нашенците подсигурявали необходимите прекурсори за синтеза на дрога, като за целта купували лицензирани лекарства от Турция, след което от тях извличали важните съставки за производството и ги изнасяли от България към лабораториите зад граница.

През изминалата година е имало един такъв случай, при който митничарите в Русе хванали пратка от 108 килограма прекурсори и 727 таблетки, който щели да напуснат страната ни.

„Това представлява само един случай, от който не може да се изведе тенденция”, коментираха разследващи. Според тях в Турция се продава продуктът „Ефедрин Арсан”, който се внася у нас и от него се прави изключително лесно амфетамин.

В същото време в аптеките в България се предлагат доста препарати и лекарства, част от които са без никаква рецепта и от тях може да се извлече псевдо-ефедрин, с който също може да се произведе метаамфетамин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Китайнаркотиципратки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
hulk преди 10 години
teq sa otkrili amerika naprao s taq statiq
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Boiko da mu misli- negovite amphetamin4eta umrea, sa i Boevski nemoe da vrtne edno crus4e do Kihtai da donese brashoto za poletiteCeco- ako iskas oste da te podslusvat- zemi obadi kakvoto znaes za San-Tikva
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнялиев доста бързо отвори китайската врата! Бравос Роска!)))
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами така е!Като не са братя Галеви и Таки ще са китайците.Сега поне е сигурно че кинтите ще заминават за братски Китай вместо да остават тук.***-Олигофреняци.На времето по директива на английската кралица ,търговците са започнали да продават опиум на китайците за да си върнат среброто което китайците им отнели срещу продажбата на чай.Това се казва ЗАЩИТА на НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ!!!Така действат ИМПЕРИИТЕ.А *** беге ...ДГД!
9
2
 
11
 
! Отговори
безпартиен преди 10 години
Контрабанден канал не се прекратява,а се оглавява.Сега ще извадят ръководителя на канала и на негово място ще сложат "наш" човек.Следващите ще направят същото.Винаги гори бушона.Да видим кой ще е бушон на тези.Службите знаят,но си траят защото и там начело ще е наш човек.Знаете ли колко по обем оперативна информация има в службите на МВР и ДАНС за всичко и за всеки в страната?Ще ни я поднасят малко по малко за да сме далеко от нещата.
8
10
 
6
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
Страната в света с най-много наркомани на глава от населението е... не познахте не е САЩ, а русия... Пристрастените към различни наркотични вещества там са над 10 милиона души или около 6% от населението, което е абсолютен рекорд. Виждаде докъде доведоха отпадъците от болшевишката *** собствената си държава...
7
5
 
7
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
В *** и русия, бардаци управлявани от една и съща престъпна болшевишка клика, в аптеките се отпускат лекарства съдържащи кодеин (сиропи за кашлица, хапчета за възпалено гърло) който се използва от бедните наркомани за синтеза на дезоморфин. Той се синтезира в домашни условия, на печката буквално, заради това е силно непречистен. Това вещество е 10 пъти по-силно от хероина и причинява трайни увреждания и е отказването му е невъзможно. Във "великата" русия има над 500 хил. пристрастени...
6
3
 
14
 
! Отговори
Kreti преди 10 години
Това е нов удар по Бойко и ГЕРБ и бизнеса им
5
2
 
7
 
! Отговори
Offshore преди 10 години
Нашият човек не си е губил времето в Поднебесната.
4
1
 
8
 
! Отговори
Щерев преди 10 години
Колко му е, всеки да си достави малко дрога директно от Китай?! То и наказателният кодекс ВЕЧЕ го разрешава официално! Дали пък няма предварително някаква сделчица с най-височайшо участие в тази насока?
3
1
 
21
 
! Отговори
Клм преди 10 години
До Анонимен 3Държавата и сега може да се бори с това , има достатъчен ресурс , но няма желание, защото се плаща по върховете и законите така са написани, че да няма или ако има последствия те са минимални. С целия властови ресурс точно за един месец цялата *** отива да копае пустеещите земи и да строи , но е по-лесно без главоболия управляващите(които и да са те) да получават своето без да се напрягат.
2
2
 
37
 
! Отговори
men преди 10 години
независими трафиканти и пласьори ше подбиват цената и развалят бизнесчето на румбата и тиквата ни мой така. ми полицаите, ми митничарите, ми трафикантите, ми дилърчетата, ми началниците на всичките и поутичетата какво ще ядат бе? ми децата им, помислете за децата им само и моуа ви се не им развалятте монополеца... тази държава от 25 години продължава да крета само заради трафика на хероин и производството на амфетки, от там се хранят партийките и възникнват беге бизнесмените, и 3 годишно дете в бугаристан му е повече от ясно, тръгнали да се правят тези *** на ощипани моми...
1
13
 
36
 
! Отговори
ivo преди 10 години
За това ли *** беше в Китай и ,,Мост на Китай и България",