Парадокс: Работа много, безработни - също

Много от наетите разочароват и бързо ги гонят от работа
24 фев 2014 17:00,
197
Парадокс: Работа много, безработни - също
Сред най-търсените служители са магазинерите. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Парадоксите на трудовия пазар в ЕС се запазват – в европейския портал EURES има повече от 2 млн. свободни работни позиции, а в същото време заетостта в общността намалява. Това показва статистиката в последния бюлетин на European Vacancy Monitor, изготвен от Европейската комисия. Данните се отнасят за второто тримесечие на 2013 година.

Статистиката за България показва, че наетите служители се увеличават с около 5% през анализирания период. В същото време у нас обаче има ръст на безработицата. Експертите разчитат тези данни като признак за растящи възможности за намиране на работа, но служителите не притежават нужните умения за длъжността.

Работодателите наемат служители за пробен период и след като не са удовлетворени от показаните умения, ги съкращават. Така се получава едновременно ръст на безработицата и ръст на броя на наетите служители.

Според бюлетина у нас сред най-големите и най-бързо растящи индустрии у нас е минната. Между второто тримесечие на 2012 година и второто тримесечие на 2013 година работещите в сектора са малко над 50 хиляди. В сектора на машиностроенето работят 52 хил. души. В селското стопанство заетите са малко над 33 хиляди.

Южните държави са на фокус

Данните показват още, че различията в трудовия пазар на ЕС вече са по оста „север – юг“. Южните държави страдат в много по-голяма степен от кризата, загуба на работни места и висока безработица сред младежите. Заетостта в Гърция намалява с 4,3%, в Португалия – с 4,1%, а в Испания – с 3,6%, показва още статистиката. Средно за целия ЕС заетостта през второто тримесечие на 2013 година е с 0,4% по-ниска спрямо същия период на предходната 2012 година.

Младежите без работа също са сериозен проблем за Юга – в Гърция почти 60% от младите хора (до 25 години) са безработни. За Испания този процент достига почти 56, а за Португалия е малко над 39. Средно за ЕС 24% от младежите са безработни, спрямо 15% през 2008 година.

В южните държави е характерно още и наемането на висококвалифицирани служители на длъжности, които не изискват висше образование. Основно възможностите за откриването на работни места са в областта на здравеопазването, продажбите и администрацията

В същото време нискоквалифицираните служители са почти два пъти повече, спрямо средното за ЕС – 33% от всички трудоспособни служители, спрямо 16% за ЕС.

Най-търсените служители

През второто тримесечие на 2013 година в първата петица на най-търсените и назначавани служители са магазинери, келнери, чистачи и камериери, макар и броят на наетите от тези сфери да намалява спрямо второто тримесечие на 2012 година

Ръст на наетите обаче има в областта на селското стопанство, показва още проучването към края на второто тримесечие на 2013 година, когато в ЕС са наети общо 269 хил. служители в този икономически сектор. Няма промяна по отношение на наетите служители в областта на здравеопазването – общо 264 хил. души. Расте и броят на наетите готвачи – 131 хил. през второто тримесечие на миналата година, показва още докладът.

Като цяло кризата доведе модата на временната заетост, която обаче може да се окаже нож с две остриета. В комбинация с ниска квалификация и умения временната заетост може да доведе до ниска продуктивност и по-лошо икономическо развитие. Това е особено сериозно предизвикателство за южните икономики, където броя на нискообразованите служители е по-голям от средния за ЕС.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още по темата: безработицанаети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
26
 
! Отговори
Работник. преди 10 години
За 400 кинта заплата си клатя мадото,особенно като знам че няма друг начин освен бягство навън...
127
7
 
11
 
! Отговори
до 136! преди 10 години
Ти не работиш ,приятелите ти не работят всичко дето си написл е някаква гнусна маниполация!Ако взимаше 200 лв ,а приятеля ти 60 не само че нямае да плащате за интернет и да висите за да пишите глупости ,а щяхте да сте изпрочели по 50 пъти всички обяви от а до я!Тея гнусните сапунки за бял гражданин бачкащ за 1$ дневно в някои друг сериал!Събирачите на *** си докарват до 20$ на ден!
126
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наистина има читави хора в частния бизнес,но те са много малко.Повечето "бизнесмени" са разни прикрити бандюги,схемаджии или перачи на пари.Само погледнете едрият бизнес,та там няма човек с чисто минало.
125
7
 
7
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
....НИКОЙ ПОП------НЕ Е СТАНАЛ ВЛАДИКА В СОБСТВЕНОТО СИ СЕЛО....! И МОИТЕ ДЕДИ СА ХОДИЛИ НА ГУРБЕТ ...ПО ЦЕЛА ЕВРОПА И ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ!ЗАТОВА СА СТАНАЛИ ХОРА .....А , НЕ КОМУНИСТИ..ха,ха,хаааааааааааааа!!!
124
5
 
4
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
....ДА БАЧКАТ В БЪЛГАРИЯ ,*** И ***-ПРОЛЕТАРИАТА .....ЗА ДА СЕ УЧАТ НА ТРУД!!!НИЕ ---КАТО ПО-ПРОСТИ: ...БАЧКАМЕ НАВЪН ,... ХАРЧИМЕ ЗА ДЕЦАТА СИ ПО КОЛЕЖИТЕ В ЕВРОПА ....ЛЕТУВАМЕ НА БЯЛО МОРЕ ----И ДУШАТА В РАЯ!!!
123
5
 
18
 
! Отговори
търпелив преди 10 години
До ЦеновИмам приятел, който работи за 60 лв. на месец.Не се впечатлявам, защото работя за 200 лв. и то към фирмата на жена ми. Доволен съм защото нищо друго не става.Приятелят ми е с висше образование, а моите са две.През последните 20 години съм 7 пъти съкращаван, а бизнесът ми отдавна спря.
122
2
 
2
 
! Отговори
pepi преди 10 години
za6to ne s e komentira povedeniato na biznesa , kak izpolzvat horata i barzo gledat da se osvobodiat ot tiah , kato gi ostavat s kupi6ta neuredeni dokumenti , za da se ma4at v naru6enia kam zakonite
121
0
 
36
 
! Отговори
Той е преди 10 години
Работа има,вярно е,но какви условия дават мошениците-чорбаджии?Среднист съм,но имам квалификация за висшист,подплатено с немалък опит,а се опитват да ме прекарват като последен ***!Наистина хората правят фирмите и това което са, труда и уменията им,а не набедените крадци,нарекли се бизнесмени!И ако има една истинска солидарност между хората,заплатите отдавна да са съвсем други,много по-високи!Помислете,цените ни европейски,материалите,разходите,и т.н.,а само заплатите - занзибарски!Що е то?
120
2
 
5
 
! Отговори
до Ценов от друг преди 10 години
Я да те попитам ,аз теб драги мои вариянте на шехеризада с тея 1001 приказки!Защо при положение ,че минималната е повече от 185 лв ми говориш за някакъв експлоатиран луд !Защо не кажеш ,че има толкова безкруполни *** ,че дори минималната на две цепят!Със здраве!
119
3
 
23
 
! Отговори
ккк преди 10 години
хора, не се чудете и не се подигравайте... по цял ден работя с хора, които се осигуряват на под 100 -200 лв. и работодателите им не им плащат заплати с месеци...а относно обявите за работа - единствено в ИТ сектора в момента всичко е на ниво, оттам нататък работодателите се възползват от факта, че работа другаде няма и тероризират работниците си.. Майка ми /агроном/ работеШЕ по 16ч/ден 7/7 и вземаше по 700 лв. заплата /разбира се, когато реши да й ги даде, което не ставаше твърде често/! ......
118
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шефа им рече . . айде де,пари нема . . действайте
117
17
 
12
 
! Отговори
Боев преди 10 години
През почивните дни на миналия Великден към Гърция се отправиха на почивка около 100 000 хиляди коли, а за други дестинации поне 50 000.Колкото и да е кофти в България, който си може-може.Появи се средна класа, няколкостотин хиляди българи печелят добре, не говоря за политици и олигарси, а за професионалисти.Лекари, инженери, архитекти, юристи, артисти и разбира се хора на средния и най-вече дребен бизнес. Хора интелигентни, работливи, предприемчиви.Както казала бабата на Иванчо, отличниците баба
116
0
 
14
 
! Отговори
до Ценов преди 10 години
Мога да приема,че този човек работи за 185лв,но чак пък доволен!? Просто ни направиха на опитни мишки.
115
11
 
6
 
! Отговори
Името преди 10 години
Да се говори за работа е отживелица... Признайте си най-накрая пред себе си, че никой никога нищо не иска да свърши освен: Да сложи нещо качествено според личностните желания и разбирания в устата си... Пържола в собствен сос с подправки и кромид + вкусни картофи, Да получава оргазми защото оргазми > наркотици (тествано и гарантирано), Да екстрементира, Да спи... Карти, PC Игри, Колоездене, Плуване... НИКОЙ НЕ ИСКА ДА РАБОТИ ЗА НИКОЙ. ПАРА трябва НЕ работа... Мислете как да не се работи...
114
1
 
8
 
! Отговори
до 125 преди 10 години
Камъни да вади от земята и да ги троши на чакъл ще направи за 1000лв материял!Овце да пасе ,билки да събира ,брошури да разнася!С две думи за 185 лв това е някаква почасова работа за спорта ,а не реална работа!
113
3
 
26
 
! Отговори
художника преди 10 години
Работа много, а парите много....малко. Те затова има безработни!
112
0
 
11
 
! Отговори
до 121 от друг преди 10 години
Капиталисте!Хубаво си описал демокрацията как фонкционира ,но има го момента и когато такива гладни вече не се намират, или са се научили теб да те прескочат.Тогава твоя стомах почва да те свива,изнервящ се ,банката ти звъни ,а ти лягаш и умираш!Друг е зора ,че когато ти го храниш с 300 ,друг не може да изкара да нахани и всички умираме гладни!Последното е описание на положението в момента.
111
18
 
3
 
! Отговори
Ценов преди 10 години
Познавам човек, който работи за 185 лв. на месец и е доволен защото без тях по-лошо.
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
da razocharovat ,a kvo im plashtat jalti stotinki .
109
18
 
3
 
! Отговори
капиталист преди 10 години
До VARNA Може, може ти да работиш и за по-малко и от 300!Стомахът ти е главният ценовик а като нещеш лягай и умирай, а може и да станеш партизанин!Ясно ли ти е, че у мен са средствата за производство и парите и аз давам колкото реша!