Парадокс: Работа много, безработни - също

Много от наетите разочароват и бързо ги гонят от работа
24 фев 2014 17:00,
197
Парадокс: Работа много, безработни - също
Сред най-търсените служители са магазинерите. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Парадоксите на трудовия пазар в ЕС се запазват – в европейския портал EURES има повече от 2 млн. свободни работни позиции, а в същото време заетостта в общността намалява. Това показва статистиката в последния бюлетин на European Vacancy Monitor, изготвен от Европейската комисия. Данните се отнасят за второто тримесечие на 2013 година.

Статистиката за България показва, че наетите служители се увеличават с около 5% през анализирания период. В същото време у нас обаче има ръст на безработицата. Експертите разчитат тези данни като признак за растящи възможности за намиране на работа, но служителите не притежават нужните умения за длъжността.

Работодателите наемат служители за пробен период и след като не са удовлетворени от показаните умения, ги съкращават. Така се получава едновременно ръст на безработицата и ръст на броя на наетите служители.

Според бюлетина у нас сред най-големите и най-бързо растящи индустрии у нас е минната. Между второто тримесечие на 2012 година и второто тримесечие на 2013 година работещите в сектора са малко над 50 хиляди. В сектора на машиностроенето работят 52 хил. души. В селското стопанство заетите са малко над 33 хиляди.

Южните държави са на фокус

Данните показват още, че различията в трудовия пазар на ЕС вече са по оста „север – юг“. Южните държави страдат в много по-голяма степен от кризата, загуба на работни места и висока безработица сред младежите. Заетостта в Гърция намалява с 4,3%, в Португалия – с 4,1%, а в Испания – с 3,6%, показва още статистиката. Средно за целия ЕС заетостта през второто тримесечие на 2013 година е с 0,4% по-ниска спрямо същия период на предходната 2012 година.

Младежите без работа също са сериозен проблем за Юга – в Гърция почти 60% от младите хора (до 25 години) са безработни. За Испания този процент достига почти 56, а за Португалия е малко над 39. Средно за ЕС 24% от младежите са безработни, спрямо 15% през 2008 година.

В южните държави е характерно още и наемането на висококвалифицирани служители на длъжности, които не изискват висше образование. Основно възможностите за откриването на работни места са в областта на здравеопазването, продажбите и администрацията

В същото време нискоквалифицираните служители са почти два пъти повече, спрямо средното за ЕС – 33% от всички трудоспособни служители, спрямо 16% за ЕС.

Най-търсените служители

През второто тримесечие на 2013 година в първата петица на най-търсените и назначавани служители са магазинери, келнери, чистачи и камериери, макар и броят на наетите от тези сфери да намалява спрямо второто тримесечие на 2012 година

Ръст на наетите обаче има в областта на селското стопанство, показва още проучването към края на второто тримесечие на 2013 година, когато в ЕС са наети общо 269 хил. служители в този икономически сектор. Няма промяна по отношение на наетите служители в областта на здравеопазването – общо 264 хил. души. Расте и броят на наетите готвачи – 131 хил. през второто тримесечие на миналата година, показва още докладът.

Като цяло кризата доведе модата на временната заетост, която обаче може да се окаже нож с две остриета. В комбинация с ниска квалификация и умения временната заетост може да доведе до ниска продуктивност и по-лошо икономическо развитие. Това е особено сериозно предизвикателство за южните икономики, където броя на нискообразованите служители е по-голям от средния за ЕС.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още по темата: безработицанаети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
3
 
5
 
! Отговори
do 166 преди 10 години
samo edna zabelejka - pechalbata si ostava za firmata, moje da q reinvestirash ili da si q podelite kato divident sas sadrijnicite. Za parvi pat cheta podobna glupost , pechalbata da otivala za zaplati ;)))) vseki ymen shef shte nameri nachin da motivira personala, zaplatata ne e osnovnoto, bi bilo tvarde prosto, izpisani sa tonove knigi po tozi vapros, no motaene po ekskurzii edva li my e na vg rabotodatel da chete KNIGi.
147
21
 
3
 
! Отговори
до ТОЙ Е преди 10 години
До кироНаправи някакъв бизнес и ТИ давай цялата си печаба в заплати, тогава!
146
3
 
46
 
! Отговори
киро преди 10 години
Частниците използват че безработицата расте за да намалят заплатите, да засилят експлоатацията и да си увеличат печалбата.
145
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целта на чорбаджията е някой да му бачка максимум за минимум пари, целта на работника е да бачка минимум за максимум пари. Това са противоположни цели и винаги ще има война.
144
21
 
6
 
! Отговори
Франкенщайн преди 10 години
Това не са безработни, а аутсайдери, негоден човешки материал.
143
0
 
23
 
! Отговори
СТИГА ТЪПИЗМИ ! преди 10 години
..."КУИ БЕНЕ --БЕНЕ ПАТРИЯ"/..лат.пог./----там където ми е добре--там ми е родината/превод/ТАМ КЪДЕТО ПЛАЩАТ ДОБРЕ ---ТАМ РАБОТЯ !!НЕ ПЛАЩАТ ЛИ.....ДГД!!ТОВА Е ИСТИНАТА !!!
142
11
 
6
 
! Отговори
до ТОЙ е преди 10 години
В момента работя за чуждестранна фирам в БГ. Изкарвам някакви пари с които да финансирам бизнес с 12-15 човека работници в село в което няма работа по default. Мисля да започна с минимални заплати понеже в друг случй самото производство би носило печалба само ако работи на максимум(в началото). Немога да поема този риск само за да мога да давам малко "по-добри" заплати на тези хора. Според теб по-добре ли е да не давам нишо, или да пробвам с минималните които ПАК биха осигурили доход на хората??
141
4
 
5
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
ПРИ ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ ---НЕ Е ИМАЛО КОМУНИСТИ , А РУСКИ ДУПЕДАВЦИ...ХА,ХА,ХАА..КАТО СИ ТРЪГНАЛ БЕЯ...СТАРЕЦА МУ ПРЕДЛОЖИЛ , ЕДИН КЕМЕР ЖЪЛТИЦИ ../толкова имал за 2000-дка/...И ГИ КУПИЛ!!КАТО ДОЙДЕ БКП НА ВЛАСТ...СА ГИ ВЗЕЛИ ЗА 48 ЧАСА ....А , АЗ ВОДИХ ДЕЛА 8 Г. ЗА ДА СИ ВЪРНА ИМОТА/не целия -разбира се/ТАКА ,ЧЕ СПОКО ----НИКОГА НЕ СЪМ БИЛ КОМУНИСТ!!!"Извини се ,бе".....ха,ха,хааааааааааааааа....
140
5
 
3
 
! Отговори
до ТОЙ Е преди 10 години
...дадената работа за парите които са изчислени , че може да се заделят за тази дейност. Ако парите не са достатъчни за работника, то ще се намерят други . Но , предприятието да работи единствено заради работника и заради това , че той се чувства че е единственият от който зависят нещатата не съм съгасен. Давам пример: Ами ако ТИ утре идеш и изпечеш 50 литра ракия и това ти струва 200 лв., и продадеш всичките 50 за 600 от които да платиш 300 на работника и 100на държавата.???
139
1
 
6
 
! Отговори
до ТОЙ Е преди 10 години
До Той еПрав си Хората правят това коет офирмите са. НО ... Замисли се какво е нужно за да направиш 1 нещо печелившо. 1. Идея 2. Инвестиция 3. Риск 4. Надежда да си прав 5. Липса на спокойствие , че всичко е наред. Какво се иска от 1 т.нар. "мошениците-чорбаджии" 1. План за инвестиция= идея 2. борба с БГ властите за да може всичко да е наред. 3. много труд за да може НЕЩО да започне 4. Пари , пари , пари , много пари за суровини, старт, подкупи, ....... 5. Работници които да вършат ...
138
6
 
22
 
! Отговори
ПИ4КУ ИМ МАТЕРНУ преди 10 години
ДА РАБОТИШ В БЪЛГАРИЯ Е ЧИСТА ЗАГУБА НА ВРЕМЕ И ЗАГУБА НА НЕРВИ !!!ОТ*БЕТЕ РОДИНАТА МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА, СЛЕД КАТО ТЯ НЕ ВИ ЦЕНИ И УВАЖАВА !
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nomerat da se naemat rabotnici za 3-4 dni sled koeto ti kazvat dovijane bez da ti platqt ne e ot vchera. Normalnite hora bqgat ot tova podobie na darjava zashtito sa osaznali che tuk si propilqvat jiviota tova e, rabotidh za da jiveqt v luks politicite I da ima hlqb I kebapcheta za man.alite. Koito ne go e osaznal, da se osaznava po -barzo che vremeto leti , zashtoto nishto hubavo ne go chaka v bivshata ni rodina.
136
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"в европейския портал EURES има повече от 2 млн. свободни работни позиции" - Тия "свободни позиции" са като свободните квартири по сайтовете за невижимо имущество в България. 99,99% от тях са импулсни телефони, уловки и пр.
135
0
 
3
 
! Отговори
nako преди 10 години
E kak niama da ima rabotni mesta kato samo programisti se tursiat ili ohraniteli na 300lv
134
5
 
3
 
! Отговори
456 преди 10 години
До ХА,ХАА АМИ ,ДА...и като са били из цела Европа и Турската империя,как комунистите не им взеха имотите след 09,09,1944г,ааааа:))))Щото на моя дедо ги национализираха!?!Явно твоя дедо се е писал комунист ,така че млъкни комунистическо семе!!
133
36
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук пишат уникални неудачници! Някой си изкарвал 400 лева? И кой му е виновен? Разбира се не той, а работодателя му, държавата, ЕС, САЩ, извънземните и т.н., но не и той! Неудачника си мисли, че някой е длъжен да му направи живота прекрасен, но живота на всеки е такъв какъвто той сам си го направи. Защо има хора които изкарват добри пари и живеят добре в България, а неудачниците не могат?
132
0
 
24
 
! Отговори
търпелив преди 10 години
До до 136!Обявите сме ги чели.Тук е провинция.Пък интернета ми е необходим за работата. То сто тояги на чужд гръб не значат нищо.Работа няма дори за младите.Имам набори и 60 лв. не изкарват на месец, а ядът капини и диви плодове през лятото. Не ви го пожелавам.
131
1
 
20
 
! Отговори
до 127 - Името преди 10 години
Боже, човече, не подозираш колко си прав!Само бих допълнил, че голяма част от парите на олигарсите (няма значение "честно спечелени" или откраднати) отиват за същото, само че на по-друго ниво: луксозни къщи, яхти, *** и екскурзии в космоса. Един живот се живее, ей.
130
4
 
6
 
! Отговори
трибют преди 10 години
До търпеливмного интересно със 2- висши пък за 200лв а казват че умните -учените с вишо са интелекта на държавата това Вишо ми Намирисва
129
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що да работя?? Да храня мутрите и *** ли ?? А-а-а стига толкова ! Колкото съм ги хранил,имат да ми връщат 100 години !!Затова че най добрият начин е да се водиш безработен и да получаваш помощи,като ***