Кой пречи на реализацията на "Южен поток" ?

Проектът ще намали цената на природния газ, прогнозираха експерти
Обновена: 9 май 2014 16:00 | 9 май 2014 15:58,
58
Кой пречи на реализацията на "Южен поток" ?
Кръгла маса на тема "Спирането на Южен поток - удар срещу България" Снимка: БТА

Старите страни от ЕС и Европейската народна партия (ЕНП) са против развитието на "Южен поток", защото те не искат "бедните и не толкова красиви южни държави" да имат независими доставки на природен газ. Тази теза изказа по време на кръгла маса на тема "Спирането на "Южен поток" - удар срещу България", организирана от "Атака", в Народното събрание депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев.

Според зам.-министъра на икономиката и енергетиката Иван Айолов за негативната представа за проекта пръст имат българи и български депутати, които дават невярна информация на Брюксел и на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Надпреварваме се кой пръв да предаде четата в Брюксел, вместо да има консолидация на обществото", допълни още той.

България е една от най-застрашените страни при спиране на доставки от Украйна - Турция може да получи газ от още шест източника, а Гърция разполага с терминал за втечнен газ. За България "Южен поток" е единствен шанс, тъй като проектът Nabucco вече приключи, а в Черно море не може да бъде изграден терминал за втечнен газ, защото корабите не могат да преминат през Босфора, добави още Айолов.

Шанс за България Айолов вижда и в доставката на природен газ от находището Шах Дениз II в Каспийско море. Газът от това находище обаче може да стигне до страната ни едва през 2019 година.

От "Южен поток" газът ще стигне до станцията в Паша Дере през 2015 година. Освен това договорените количества азерски газ, който ще пристигне чрез TANAP и ТАР, възлизат само на 1 млрд. куб. метра годишно, като за цяла Европа договорените количества са 16 млрд. куб. метра. През "Южен поток" ще преминават 63 млрд. куб. метра.

Въпреки че газовите връзки между Гърция и Турция не могат да бъдат алтернатива на "Южен поток", работата по тяхното изграждане се ускорява, уточни още зам.-министърът.

По време на дискусията беше повдигнат и въпросът за неприеманите от Брюксел промени в българското законодателство, регламентиращи термина "морски газопровод". Вносителите на промените - Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, обясниха, че текстовете прилагат европейското законодателство в областта. Тръбите минават през акваторията на България, но газопроводът ще влезе в територията на ЕС едва след изградената приемателна станция, каквато практика вече има при газопроводи, свързващи Северна Африка и Европа.

Причината текстовете да не се харесат на комисаря Йотингер са данните, представени от български депутати, че правителството се кани да изключи от европейското законодателство целия газопровод, преминаващ през цялата територия на страната, коментира пред Investor.bg Таско Ерменков. "ЕНП също се бори за депутатски места", допълни още той на въпрос дали има сигнали за смекчаване на позицията по повод тези промени след обясненията на енергийния министър Драгомир Стойнев.

Морският газопровод навлиза в бългалската акватория и дължината на трасето е 22 километра. "Нима някой обаче очаква на 2 километра под морската повърхност да бъде изградена приемателна станция?", попита от своя страна Куюмджиев.

Изграждането на "Южен поток" ще свали цената на природния газ за България, категорични бяха експертите. Според Таско Ерменков намалението може да стигне и до 25%. От Гражданския съвет по енергетика посочиха, че в момента България плаща една от най-високите цени за природния газ - около 450 долара за хиляда куб. метра природен газ. За сравнение, за Германия цената е 300 долара, а за Италия и Франция - към 350-360 долара.

Зам.-министър Иван Айолов уточни, че е нормално цената за западните държави да е по-ниска, защото Германия има "Северен поток", а Италия е входна точка на природен газ за Европа. Айолов също очаква понижение на цената, но без да се ангажира с конкретни проценти.

Айолов отказа да коментира вота на недоверие към правителството за енергийната му политика, който се очаква ГЕРБ да внесе днес. Аргументът му е, че още не се е запознал с мотивите.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Южен Поток, преди войната между Русия и Украйна, може би е имало вероятност да е печеливш, но сега вече е неизгоден, след дивашката агресия на режима в москва.
28
3
 
1
 
! Отговори
... преди 10 години
NABIITE SI V GLAVITE EDNO ! EC E SAJUZ NA ZAPADNA EVROPA, CELTA E DA IZKUPQT ISTOCHNA EVROPA NA BEZCENICA, KAKTO VIGDATE TE NI NATISKAT DA MOGAT SVOBODNO DA KUPUVAT ZEMQ, IMOTI, TE NE ISKAT DA IMAME PRIQTELSTVO S RUSIA ZA DA NQMA KOI DA NI ZASHTITAVA, NE NE ISKAT DA IMAME RUSKI GAZ, TE ISKAT DA NI PREVARNAT V ROBI I DA RABOTIME ZA TQX, ZAPADNA EVROPA ISKAT DA POROBQT ISTOCHNA EVROPA ! TOVA E ISTINATA ! KAKVO IM PRECHI RUSIA ? JUJEN POTOK NI DAVA SIGURNOST I NEZAVISIMOST OT ZAPADNA EVROPA !
27
1
 
2
 
! Отговори
... преди 10 години
BORISOV NE MOGE DA VI IZVEDE OT KRIZATA ZASHTOTO MONOPOLITE SA BCP ! BCP SA SOBSTVENNICI NA 80 % OT BALGARIA, ZEMITE , IKONOMIKATA , TOKA VSICHKO E SOBSTVENNOST NA BCP, AKO NE SE BORITE ZA INTERESITE SI BCP NQMA DA VI NAMALQT NITO TOKA NITO STOKITE ! TRQBVA DA GI NATISKATE NEPREKASNATO ! TRQBVA I BCP DA UPRAVLQVAT ZA CELTA, TAI KATO KOITO I DA UPRAVLQVA , PARITE SA V TQX, AKO BCP UPRAVLQVAT SHTE MOGE DA GI MANIPULIRATE DA VDIGAT ZAPLATI, DA NAMALQVAT CENI I ZA VSICHKO KOETO IMATE NUGDA !
26
10
 
8
 
! Отговори
diri преди 10 години
Още един независим кран от Русия - кое му е независимото? Ще станем втора Украйна - ще станем руска губернийка, че да не плащат такси руските мегамилионери за транзита и да си вземат до рубла всичко за тях.Южен поток е полезен само на Русия и не ни дава никаква независимост, защото тръбата тръгва от едно и също място. Наличието на тази тръба може да доведе единствено до негативи. Утре ще се окажем неудобни и "русофилите" в България ще почнат да превземат кметства и държавни сгради.
25
1
 
2
 
! Отговори
баи Ганю преди 10 години
29 ти бълнуваш!*** се прегледаи и си пии редовно хапчетата.
24
0
 
6
 
! Отговори
независим преди 10 години
Проблемът на българските политици е тяхното овчедушие и склонноста да крадат колкото се може повече. Тук няма значение дали проектът е руски, немски или марсиански. Във него всички те виждат възможност да присвояват милиони. Благото на държавата остава на заден план. Ако искаха да построят Белене, отдавна да са го построили. Ако искаха да строят 7 и 8-ми блок на Козлодуй, отдавна да са го направили. Всичко е в името на кражбите, комисионните, далаверите и протакването. Гнус ме е.
23
4
 
11
 
! Отговори
сатанисти преди 10 години
ЮЖЕН ПОТОК ще носи само печалби, в началото ще даде и малко хляб на работници по проекта!Трябва да си много добре подпрян от Шорос за да твърди обратното или върл комунист Бойковист, който иска да ФРАК-ва в Добруджа и там деца повече да не се родят!!
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България си има вече един руски така, че не и трябва втори...по-руски "Паток" !
21
12
 
6
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Колкото повече време управляват тройната мафия БСП-ДПС-Атака-ДС , толкова повече мислещите българи виждат , че на този етап единствено ГЕРБ и Б.Борисов могат да изведат България от блатото , в което ни набутаха тройната коалиция. В най скоро време ще се повиши драстично тока , горивата , а от там и всички хранителни продукти. Не случайно Станишев , Сидеров и Бареков се писаха водачи на Евролистите. След изборите ще избягат в Брюксел уж да променят Европейската политика, а ние ще подсмърчаме .
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Представителите на народите на страните на ЕС с почти пълно единодушие гласуваха резолюция за спиране на антиевропейския проект "Южен Поток". Болшинството евродепутати от ЕНП, Либералите и Евролевицата също подкрепиха резолюцията.
19
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДОГОВОРЪТ за ЮЖЕН ПОТОК е СЕКРЕТЕН и това е главната пречка за нормалните хора да се съгласят с хвърлянето на толкова пари за изграждането на още един транзитен газопровод у нас. За членовете на БСП/БКП е присъщо да вярват сляпо в непогрешимата линия на партията, но те не представляват никого освен интересите на режима в москва.
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Все някой им пречи на цоциалистите да строят АЕЦ БелеНЕ и Южен Потоп.
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека да се направи референдум за Южен Поток като за АЕЦ Белене.
16
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ми се вярва след построяването на рекордноскъпия газопровод "Южен Поток" цената на природния газ да намалее поне докато заемите по строителството не бъдат върнати, което ни праща в далечната 2050г.
15
8
 
12
 
! Отговори
но комент преди 10 години
Абе нещо не си спомням Германия да иска разрешение от ЕС за Северен поток?
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С "Южен поток" България става втора "братска" Украйна.
13
9
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Какво му е независимото?Този проект е като "руска ролетка" с пълен пистолет.
12
7
 
12
 
! Отговори
мамка ти боклук преди 10 години
ОСНОВНИЯТ АРГУМЕНТ НА ТОЗИ *** Е, ЧЕ АКО СЕ РЕАЛИЗИРА ЮЖЕН ПОТОК ЦЕНАТА НА ГАЗА ЩЕ НАМАЛЕЕ..АБЕ, ДАТИ Е....МАЙКАТА...ЗАЩО КАТО СИ ТОЛКОВА ОТВОРЕН НЕ МИ ОТГОВОРИШ ЗАЩО И ПОНАСТОЯЩЕМ НИЕ ПЛАЩАМЕ НАЙ-СКЪПАТА ГАЗ В ЕВРОПА?
11
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Забиваме нож в гърба на братята украинци с този Южен Поток.
10
3
 
10
 
! Отговори
Стар Краставичар преди 10 години
"Турция може да получи газ от още шест източника" !...,а ние от един, ама чепат руски "Паток".