Без закон за казуса с КТБ изплащат само гарантираните депозити

Искров отговаря след два месеца дали ще подаде оставка
Обновена: 11 юли 2014 21:03 | 11 юли 2014 18:40, Надежда Бочева
225
Без закон за казуса с КТБ изплащат само гарантираните депозити
Иван Искров. Снимка: БТА

Ако парламентът не приеме специален закон за казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), който да позволи държавата да придобие активи от Креди Агрикол, БНБ може да позволи изплащането само на гарантираните депозити. Така ще се окаже, че влогове за около 2 млрд. лв. ще останат незащитени. Защитените депозити са за 3,6 млрд. лв.

Това разясни управителят на БНБ Иван Искров на журналисти в парламента по повод законодателните промени, които да позволят одържавяването на Креди Агрикол, заради което дългът ще нарасне.

Още по темата
Днес стана ясно, че банковият лиценз на КТБ ще бъде отнет, а сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, която ще бъде национализирана.

„Срокът е вчера. Опитваме се в екип да съберем политиците на една маса“, каза Искров. Той очаква подкрепа, ако политиците се съгласят, че това е системна банка и значим ресурс.

Надявам се по най-бързия начин законопроектът, който сме изготвили, да бъде приет от парламента, каза Искров.

След като очаквам действия от политиците, това означава, че сме имали съгласуване. Не е задължително финансовият министър да внесе проекта, това може да бъде направено от депутатите, допълни Искров. Той уточни, че писането на проекта е започнало преди два дни, когато се изяснила ситуацията в КТБ.

Запитан защо БНБ реши да защити всички влогове, а не само гарантираните, управителят на Централната банка каза: „Хората искат да се намери работещо решение“. Считаме, че не трябва да се оставят на произвола на съдбата незастрахованите депозанти, които са държавни и частни предприятия, болници, както и една от топлофикациите. Това е част от консенсуса, който се търси, за да защитим парите на хората, обясни Искров.

Той коментира, че се подготвят и законодателни промени, свързани с промени по отношение на надзора, който ще бъде вдигнат на ниво управител. Юристите на БНБ разясниха, че сега подуправителят „Банков надзор“ самостоятелно упражнява своите правомощия. От УС на БНБ по отношение на надзора зависи даването и отнемането на лиценз на банка, също и поставянето на банка под специален надзор. Никоя друга мярка и разрешение, свързано с надзора, не е от компетенциите на УС и това ще се промени.

В бъдеще се предвижда всички двадесетина надзорни мерки да се докладват и приемат от УС на БНБ. Това засяга всички видове разрешения и одобрения, които се дават на банки, одобрения за придобиване на мажоритарен дял и др.

По повод множество въпроси как се е получил пробивът в надзора, Искров обясни, че не е „контрольор и душеприказчик“ на подуправителите. Те се избират от НС с точно определен портфейл и мандат. Искам да делегирам правомощия и да запазя правото си на контрол. Когато става въпрос за проблем, ние го осъждаме като екип, обясни Искров.

На въпрос дали ще си подаде оставката, Искров каза: Мога да нося отговорност, трябва да намерим решение на проблемите. След два месеца ще ви отговоря на въпроса за оставката.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още по темата: БНБКТБИван Искров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
16
 
! Отговори
Човек преди 9 години
Каква оставка?!Този е за затвора, за престъпна небрежност или длъжностно престъпление!!!Но, както онзи шеф на БНБ от 97, така и този, ще си отидат, като големи "спициалисти"... дефакто участвали в едни от най-големите машинации на съответното столетие...
119
0
 
21
 
! Отговори
xaxaxaxa преди 9 години
Докато в тази държава ,не почнат да се строят затвори,положението ще е такова!!!И аз ако знам,че безнаказано ще се измъкна с няколко милиона,и аз ще ги взема!!А това,че държавата не си е защитила интересите-това си е нейна грижа!!Стига сме плащали за грешките,спекулацийте и профанщината на разни некадърници!!!!
118
1
 
7
 
! Отговори
киноман преди 9 години
В очакване съм на трета серия на този филм - позна коя е следващата банка .
117
2
 
4
 
! Отговори
Ясно преди 9 години
Cherchez la femme. Моника. Станишева и сие.
116
0
 
30
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Какво го коментирате този?! Оставка! Незабавно.Има си закон (и европейски директиви) - до 100 000 Евро се компенсират на 100 %. Какво искат повече? Или такива като Вежди дето изсмукаха милиони от Мулти (и не знам още колко като министър) държавата да им върне всичка за наша сметка?
115
0
 
19
 
! Отговори
до 149 преди 9 години
Това е нещо като реприза от преди 20 години - случаите с Първа частна банка и Минерал банк. Перфектно планирани операции, "фалити" и измамените камили.
114
12
 
20
 
! Отговори
Cleo преди 9 години
Малко ви е! НА ви сега големи лихви. Колко пирамиди трябва да изгърмят за да ви дойде акъла? Лакомо дупе, кръв ака!!! Нито една стотинка не трябва да изплатят, току виж другия път ви дойде акъла !!!
113
7
 
23
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
До американецоКакви комунисти сънуваш приятелю,всички са капиталисти.Това шоу с тази банка ни го готвят от 2009г,да припомням ли кои бяха на власт.Тогава се съсредоточи огромен държавен финансов потенциал в тази банка.Всички пари на държавата бяха съсредоточени там.Всички са едно цяло.Гарван гарвану око не вади ако не знаеш.Всички работят против народа-жалко,че българите не го осъзнават.Повечето европейски народи са наясно и там такива ограбвания не минават-глави хвърчат
112
13
 
26
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Истината е много елементарна дами и господа. Комунистите ПАК ви окрадоха!
111
1
 
52
 
! Отговори
Адмирации преди 9 години
Перфектно изпълнено и заслужаващо възхищение за 2 път(след 97г.)ограбване на народа(ако българите имат общо с хората).Брилянтна схема:Парите на АЕЦ и държавни фирми в КТБ,тя става най-голямата по капитал банка,започва да дава кредити за милиарди(държавни милиарди)на частни фирми,те пък ги дават на заем на други фирми,който си пазаруват:медии,предприятия,хотели,земя.Идва БНБ замита следите и обявява фалит на КТБ,заемите са опростени(целта е изпълнена).АЕЦ не може да фалира-народа плаща.Перфектно.
110
4
 
43
 
! Отговори
Десен преди 9 години
Българина е странно животно първо му прибраха парите с пирамидите после 1996-7 пак му прибраха парите с фалитана банките сега при положение че в Бг има клонове на солидни европейски банки понеже сме тарикати си слагаме паричките в Бг банка защото давала голяма лихва и сега хоп *** пак ни прибраха паричките само че този път масрафа ще го плащаме всички....защо питам аз с моите данъци ще се плащата влаговете на тази банка гориш и толкова като си голям тарикат и искаш голяма лихва
109
2
 
21
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
Новото лого на КТБ е:КТБ-клиентите са ни скъпи,при нужда всички български овце ще ви платят.
108
1
 
13
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
Е този път трябва да има дърво за всички и от сърце
107
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Огнян Стефанов от Фрог нюз задава 25 въпроса на Искров.Звучат доста логично.
106
2
 
16
 
! Отговори
Idealist преди 9 години
като искат да бъде така, защо трябва да има толкова много банки. Да се закрият всички банки и да остане само 1 банка - БНБ. Това е несправедливо. Веждито,който беше министър, толкова ли му акъла да си сложи парите за 8% лихва при средна лихва 3%. Вземаха спекулативни лихви, сега реват. Капитализъм е всеки да си носи отговорността.Къде беше БНБ и години наред гледаше тези големи лихви. Хей управляващите, защо ще ви плащаме далаверите!!!Щом е така всичко да е държавно и вие на заплати.
105
0
 
28
 
! Отговори
До оФцете български преди 9 години
Парите ще върнете на милионерите и хоро ще играете.Правителството ще гласува да не се търсят хората с кредитите за милиони.Депозитите на милионерите ще върнете с лихвите,6 милиарда заем е приготвен,ще стигне.Като мине номера(а той ще мине),след 3 месеца същото упражнение с друга банка,обаче някоя с към 40 милиарда,тъкмо сте загряли.След като допуснете това не се чудете,че дизела ви е 4лв.тока 1лв.за кв.и ще работите за 100 евро.Какво се задава,бедна ви е фантазията.
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ami utre ako Bankata XYZ reshi da napravi sastoto? Mutrata da si iztegli polovin milion, oste 2 miliard ada si dade na firmite - i BNB i Iskrov pak li ste mrankat sastoto? Otkade ste namerim oste 4 miliarda za bankata XYZ??? Ami za bankata ABC? SDF? zasto za *** da mozhe a za tiah ne??! I set doide moment kogato i garantiranite depoziti niama da ima s kakvo da plastame v sluchai na nuzhda
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E mozze li taka - lobistki zakon za edna banka i edin krag ot potarpevshi???!!!! otkade na kade da im plastame parite??!!! kade e Tzatzarov da se samosezira - za koi raboti Iskrov i sie??? Ako tova ne e ochevadna zloupotreba s vlast - zdrave mu kazhi.. Tzvetanov go osadiha za niakakvi si 50 000 plateni iztzialo po iziskvanetyo na KT i zakona - a sega Iskrov iska da razdade 3.5 MILIARDA (MILIARDA!!!) i vsichki sedim i gledame
102
2
 
22
 
! Отговори
Айде спрете се де преди 9 години
Нали ревахме за пазарна икономика?Банката е частна,клиентите също.Държавата защо се натрапва и иска да си превишава правомощията.Закон има 100 000 евро гаранция и това е.Нито повече,нито по-малко.Банката раздала на нашите хора милиони левове без обезпечение пък ние ще връщаме парите.Някой си сложил милионите и си кара яхтите и джиповете от лихвите с години една игла не е преместил,пък сега ние ще му връщаме парите.Нали прекрасно е знаел,че са гарантирани 100 000 евро,проблема си е негов.
101
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гнусния *** отново словоблудства на тема "Боцко".Толкова е *** , че не може да мръдне и грам встрани от Опорнота точка ...