Без закон за казуса с КТБ изплащат само гарантираните депозити

Искров отговаря след два месеца дали ще подаде оставка
Обновена: 11 юли 2014 21:03 | 11 юли 2014 18:40, Надежда Бочева
225
Без закон за казуса с КТБ изплащат само гарантираните депозити
Иван Искров. Снимка: БТА

Ако парламентът не приеме специален закон за казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), който да позволи държавата да придобие активи от Креди Агрикол, БНБ може да позволи изплащането само на гарантираните депозити. Така ще се окаже, че влогове за около 2 млрд. лв. ще останат незащитени. Защитените депозити са за 3,6 млрд. лв.

Това разясни управителят на БНБ Иван Искров на журналисти в парламента по повод законодателните промени, които да позволят одържавяването на Креди Агрикол, заради което дългът ще нарасне.

Още по темата
Днес стана ясно, че банковият лиценз на КТБ ще бъде отнет, а сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, която ще бъде национализирана.

„Срокът е вчера. Опитваме се в екип да съберем политиците на една маса“, каза Искров. Той очаква подкрепа, ако политиците се съгласят, че това е системна банка и значим ресурс.

Надявам се по най-бързия начин законопроектът, който сме изготвили, да бъде приет от парламента, каза Искров.

След като очаквам действия от политиците, това означава, че сме имали съгласуване. Не е задължително финансовият министър да внесе проекта, това може да бъде направено от депутатите, допълни Искров. Той уточни, че писането на проекта е започнало преди два дни, когато се изяснила ситуацията в КТБ.

Запитан защо БНБ реши да защити всички влогове, а не само гарантираните, управителят на Централната банка каза: „Хората искат да се намери работещо решение“. Считаме, че не трябва да се оставят на произвола на съдбата незастрахованите депозанти, които са държавни и частни предприятия, болници, както и една от топлофикациите. Това е част от консенсуса, който се търси, за да защитим парите на хората, обясни Искров.

Той коментира, че се подготвят и законодателни промени, свързани с промени по отношение на надзора, който ще бъде вдигнат на ниво управител. Юристите на БНБ разясниха, че сега подуправителят „Банков надзор“ самостоятелно упражнява своите правомощия. От УС на БНБ по отношение на надзора зависи даването и отнемането на лиценз на банка, също и поставянето на банка под специален надзор. Никоя друга мярка и разрешение, свързано с надзора, не е от компетенциите на УС и това ще се промени.

В бъдеще се предвижда всички двадесетина надзорни мерки да се докладват и приемат от УС на БНБ. Това засяга всички видове разрешения и одобрения, които се дават на банки, одобрения за придобиване на мажоритарен дял и др.

По повод множество въпроси как се е получил пробивът в надзора, Искров обясни, че не е „контрольор и душеприказчик“ на подуправителите. Те се избират от НС с точно определен портфейл и мандат. Искам да делегирам правомощия и да запазя правото си на контрол. Когато става въпрос за проблем, ние го осъждаме като екип, обясни Искров.

На въпрос дали ще си подаде оставката, Искров каза: Мога да нося отговорност, трябва да намерим решение на проблемите. След два месеца ще ви отговоря на въпроса за оставката.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още по темата: БНБКТБИван Искров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искров да обясни,къде е финановия надзор,мародера Борисов да обясни защо наляха толкова пари в тази банка,станишката да обясни защо продължиха схемите,а Доган,ами той дърпа сиджимките и няма да се обяснява на никого(просто,ще си нарами чувалчетата)
99
1
 
32
 
! Отговори
Каква държава само преди 9 години
1.Г-н Искров да ни обясни как нов закон ще действа със задна дата?2.След като според ЕС се гарантират 100 000 евро,с какво право 240 *** в България гарантират на някои всичко?3.След като гарантираме всичко,ако още 1 банка с депозити примерно за 20 милиарда раздаде 15 милиарда лоши кредите и фалира след месец какво правим?Народа ако позволи това нещо,което му готвят направо да се беси,нито децата му нито внуците им бял ден ще видят.
98
1
 
9
 
! Отговори
ПЕЮФСКИ преди 9 години
КУЧЕ ВЛАЧИ РЕЙС-ДИРЯ НЯМА ХХЕЕЕЕЕЕЕКУЧЕ ВЛАЧЕ РЕЙС-ДИРЯЯЯ НЯМАААА ЕЕЕЕЕЕЕСААСААААНЯМА ДА МЕ СТИГНАТ ОЩЕ 100 ГОДИНИ
97
0
 
19
 
! Отговори
st преди 9 години
Пирамиди фараони и балаци за милиони хехехееххееххеехехехеххеех прос народ хехехехехехеехехехехех пак ви пуснаха по пързалката.
96
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата гори , а на мен все още ми пука, търся аз причина да остана да живея тука.Преди преврата чаках Нова Година за да пия американска кола и живеех под влиянието на руската школа.После влязох в преход катаклизъм исках демокрация те ми дадоха див капитализъм. От тогава досега гледам все едно и също , прах в очите на народа, а той дори не се мръщи.... Не бе цялата система отвън се корумпира евреинът послушен тока иска да спира и българин ли си за теб става така не си в третия свят но си евтина работна ръка. Зависиш ти от теб нищо не зависи и вместо домашна ракия студена вода сипи си. Остава
95
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БанкерИскров ти ли си бре ***
94
3
 
6
 
! Отговори
Сашка Васева преди 9 години
Камъниитеее пааадаатт...Защо тези неща се случват все в петък вечер... Хахахаха, защо ли.... щото всичко е схема... а вие още вярвайте че банките няма да се сринат...Схемата е ясна.... време е за потоп, за да стане повече мътнатавода и да могат да се изнижат едни кораби дето са натоварени еднияки пачки и чакат само голЕмата вода...Честито на вложителите за Гуулемата лииЙва..
93
1
 
16
 
! Отговори
ИДИОТИ преди 9 години
ЗАЩО ВСЕ ОЩЕ ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ Е АРЕСТУВАНО ЗАЕДНО С ЦАЦААРОВ....НИКОИ НЕ ИМ ИСКА ОСТАВКИТЕ ИСКАМЕ ГИ ЗАЕДНО ВЕЛИКОЛЕПНАТА ТРОИКА В ПАНДИИЗА ...ЗАЕДНО С ДРУГИТЕ ОТ ББЦ СТАНИШКОВ ДОООГАН И ОНЯ ДЕТО НЕСЕ НАМЕСТИ ОЩЕ
92
14
 
10
 
! Отговори
загрижен преди 9 години
До БанкерПритеснен съм за здравето на другаря Борисов!Причините:1.Наднормено тегло.2.Високо кръвно-хипертонични кризи.3.Всекидневните му ядове, че Станишевите хора са откраднали повече от неговите.
91
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че комунистите пак окрадоха опосканата ни държава за години напред , пак Б.Б. ви е виновен!С тая простотия скоро няма да можете и *** да излъжете.
90
0
 
22
 
! Отговори
Хе-хе преди 9 години
Браво за коментар 105.Към момента на отнемане на лиценза на КТБ и обявяването и в несъстоятелност важи закона за гарантиране на 100 000 евро.Нов закон за изплащане на всички депозите ще бъде противоконституционен и всеки българин може да го оспори в съда.Още нещо 6 милиарда лева са много пари,ако след месец друга банка направи същият номер но с 10 милиарда,след още месец друга с 15 милиарда какво правим?Българският народ и журналистите да зададат този въпрос на правителството.
89
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нострадамус от Банкя бил познал всичко по кражбата в банката Ама поне половината България е убедена, че Нострадамус от Банкя е главен организатор и участник във всички описани действия.Иначе как ще знае онова, което Цацаров още не знае? Че той досега вървеше с една крачка напред пред събитията
88
13
 
26
 
! Отговори
Банкер преди 9 години
Набива се на очи в този сайт с каква злоба и некомпетентност се плюе Б. Борисов . Искам да напомня, че другаря Станишев предложи Пеевски за шеф на ДАНС. Именно другаря Пеевски има дълг към банка КТБ в размер на 100 милиона евро. Според вас кой има интерес да фалира банката. Опорните точки от няколко дена са ясни и за децата-жестоко плюене по Б. Борисов за да се отклони вниманието от истинските виновници за фалита на банката, а именно Станишев, Пеевски, Йовчев и Цацаров.
87
0
 
17
 
! Отговори
135 преди 9 години
До АнонименСъвсем точно! Само никой не казва как една подобна промяна се връзва с Европейското законодателство? Може ли Искров да го обясни, че ние простия народ нещо не доразбираме?
86
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента Бойко създава проблеми там където ги няма. Този човек всеки ден се доказва като тотално безотговорен политик. За да върви държавата нагоре на хората и фирмите им трябва увереност. А не може да се получи увереност, когато един *** политик и доста вероятно бъдещ премиер ръси постоянно че нещата са много зле и че трябва да взимаме многомилиардни заеми - абсолютно незнайно защо. Същите глупости ги направи Дянков през 2009 и 2010. И сега неговия шеф отново насочва България към рецесия и то подхранвана само от супер надутото му его и тотална некомпетентност.Много ми е интересно къде
85
2
 
10
 
! Отговори
комунист=идиот преди 9 години
винаги след управлението на комунистическите пасмини - следва национална катастрофа - бсп-то окрадоха бая банки - при герб хората се самозапалваха от ужаса, пръмова продаде реакторите, костов продаде какво ли не - и още и още - пак гласувайте за тях да ви затрият.
84
0
 
12
 
! Отговори
комунист=идиот преди 9 години
нали не можеше закон със задна дата да преследва *** - нищо, че немците разследват и от втората световна война неща - сега крадливата пасмина бкп пак иска да ви изработи.
83
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И този го стиснаха за топките и взе да пее в хора.
82
0
 
26
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
Какъв закон ще приемат????????Всеки юрист знае,че закон със задна дата не важи започва да действа след обнародване в държавен вестник.Нов закон със задна дата не може да действа или тук може???????
81
1
 
7
 
! Отговори
снаипер преди 9 години
абе не ви ли увряха картуните че когото и да изберете получи ли някаква власт част от държавата става веднага негова избирате ги после ревете и плащате докога питам ще се правите на хитри