Без закон за казуса с КТБ изплащат само гарантираните депозити

Искров отговаря след два месеца дали ще подаде оставка
Обновена: 11 юли 2014 21:03 | 11 юли 2014 18:40, Надежда Бочева
225
Без закон за казуса с КТБ изплащат само гарантираните депозити
Иван Искров. Снимка: БТА

Ако парламентът не приеме специален закон за казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), който да позволи държавата да придобие активи от Креди Агрикол, БНБ може да позволи изплащането само на гарантираните депозити. Така ще се окаже, че влогове за около 2 млрд. лв. ще останат незащитени. Защитените депозити са за 3,6 млрд. лв.

Това разясни управителят на БНБ Иван Искров на журналисти в парламента по повод законодателните промени, които да позволят одържавяването на Креди Агрикол, заради което дългът ще нарасне.

Още по темата
Днес стана ясно, че банковият лиценз на КТБ ще бъде отнет, а сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, която ще бъде национализирана.

„Срокът е вчера. Опитваме се в екип да съберем политиците на една маса“, каза Искров. Той очаква подкрепа, ако политиците се съгласят, че това е системна банка и значим ресурс.

Надявам се по най-бързия начин законопроектът, който сме изготвили, да бъде приет от парламента, каза Искров.

След като очаквам действия от политиците, това означава, че сме имали съгласуване. Не е задължително финансовият министър да внесе проекта, това може да бъде направено от депутатите, допълни Искров. Той уточни, че писането на проекта е започнало преди два дни, когато се изяснила ситуацията в КТБ.

Запитан защо БНБ реши да защити всички влогове, а не само гарантираните, управителят на Централната банка каза: „Хората искат да се намери работещо решение“. Считаме, че не трябва да се оставят на произвола на съдбата незастрахованите депозанти, които са държавни и частни предприятия, болници, както и една от топлофикациите. Това е част от консенсуса, който се търси, за да защитим парите на хората, обясни Искров.

Той коментира, че се подготвят и законодателни промени, свързани с промени по отношение на надзора, който ще бъде вдигнат на ниво управител. Юристите на БНБ разясниха, че сега подуправителят „Банков надзор“ самостоятелно упражнява своите правомощия. От УС на БНБ по отношение на надзора зависи даването и отнемането на лиценз на банка, също и поставянето на банка под специален надзор. Никоя друга мярка и разрешение, свързано с надзора, не е от компетенциите на УС и това ще се промени.

В бъдеще се предвижда всички двадесетина надзорни мерки да се докладват и приемат от УС на БНБ. Това засяга всички видове разрешения и одобрения, които се дават на банки, одобрения за придобиване на мажоритарен дял и др.

По повод множество въпроси как се е получил пробивът в надзора, Искров обясни, че не е „контрольор и душеприказчик“ на подуправителите. Те се избират от НС с точно определен портфейл и мандат. Искам да делегирам правомощия и да запазя правото си на контрол. Когато става въпрос за проблем, ние го осъждаме като екип, обясни Искров.

На въпрос дали ще си подаде оставката, Искров каза: Мога да нося отговорност, трябва да намерим решение на проблемите. След два месеца ще ви отговоря на въпроса за оставката.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още по темата: БНБКТБИван Искров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
9
 
! Отговори
gg преди 9 години
Виваком е собственост на цветан василев, това е компания, която със сигурност струва адски много. Да си продава империята и да връща парите. И затвор за виновните преди закон.
139
0
 
5
 
! Отговори
на бунт преди 9 години
Този жалък кобургски лакея на снимкаат, Искров ли е, какъв е, все там, та този истински злодей, който много бързо започна да лиже дагановски, местановски и ГЕРБаджийски кирливи *** със същото настървение, с което лиза и *** на мадридския комарджия, е за прокурор и съд! Този *** не е българин! И никога не е бил!
138
0
 
6
 
! Отговори
DUBLIN преди 9 години
Сега разбрахте ли защо хората в Корумпестан не вярват на банките и на ***...?
137
1
 
7
 
! Отговори
ЧИКО преди 9 години
А ЗА ДА НЯМА ФАЛИТИ НА ОБЩИНИ,БОЛНИЦИ И ДРУГИ ДЪРЖАВНИ СТРУКТУРИ САМО ТЕХНИТЕ ПАРИ НАД 200000 ЛВ. ДА СЕ ИЗПЛАЩАТ,НО НЕ И ЧАСТНИТЕ ЛИЦА И ФИРМИ. ДА СИ НОСЯТ ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ЛАКОМИЯТА СИ. ПОЕЛИ СА РИСК,СЕГА ДА СИ ПЛАЩАТ ЗА Д0ЯВОЛЪКА1
136
3
 
9
 
! Отговори
Чико преди 9 години
Първо.-не се знае точно колко пари липсват от банката. Защо веднага твърдят,че тези кредити за 3,5 милиарда лева няма да се обслужват от длъжниците.Нямало ге кредитните досиета/ а дали ги няма?/ВТОРО.- има закон за гарантиране на влоговете до 200000 лева.Защо трябва сега бедните българи да изплащат влоговете на богатите хора,които от лаккомия за по-високи лихви са депозирали стотици хилядди в тази банка.Вместо да разделят милиона си на 5 и да ги внесат в 5 различни банки,но с по-малка лихва?
135
0
 
16
 
! Отговори
111 преди 9 години
ДО 166АМИ ЗАДАВАШ ЛИ СИ ЕЛЕМЕНТАРНИЯТ ВЪПРОС, ЧЕ АКО СЕ СПАСЯВАТ И ДЕПОЗИТИ НАД 100 ХИЛ., ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ СЕ СЪЗДАВАТ ПРИВИЛЕГИИ В ПОЛЗА НА ГРУПА ОТ ЛИЦА И ТО СЪС ЗАКОН. НАЛИ ПРИВИЛЕГИИТЕ СЪВРШИХА ОЩЕ ПРЕЗ КОМУНИЗМА, УЖ И СА ЗАБРАНЕНИ ОТ КОНСТИТУЦИЯТА. ОСВЕН ТОВА, НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЪЗДАВАТ ТАКИВА ЗАКОНИ БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ ЗАЩОТО ДИРЕКТНО СЕ ОПЕРИРА С ПАРИ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА В ПОЛЗА НА ЧАСТНИ ИНТЕРЕСИ И ТО НЕ ШИРОКИ. НЕ МОЖЕ ДА НЯМА ПАРИ ЗА БОЛНИЦИТЕ, А ЗА 10 ХИЛ. ДУШИ С НАД 100 ХИЛ. ЕВРО В КТБ ДА ИМА?!
134
2
 
8
 
! Отговори
se 1 преди 9 години
Престъпление е да плащаме всички за парите на другите. Лошото ако откажем да го направим е, че бизнеса ще рухне, много фирми ще фалират и ще останат много хора без работа. И все пак по-лесно е да обесим всички политици пред народното събрание.
133
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 111Откъде-накъде хора които са се лишавали с години от много неща,за да съберат някаква сума пари , трябва сега да ги изгубят заради грешки на някои чиновници, които не са си вършили работата ???
132
2
 
23
 
! Отговори
Кирил Тодоров преди 9 години
Иван Искров имаше всички законови лостове да не допусне тази криза. По едни или други причини той не ги е използвал. Не са нужни никакви промени в закона и ако такива се приемат, това ще е срам за цялата политическа класа. Откъде накъде, всички ще плащаме от джоба си за да могат всички вложители да си получат 100 % от парите?? Те са били наясно с риска влагайки си парите на 8 % лихва, при 3 на останалите банки. Прокуратурата трябва да арестува като започне от БНБ и мине през МС и т.н.
131
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Кокиа къде забрави Тиквата и Дянков? Баш по тяхно време се е завъртяла далаверата. Да не си от Марс?
130
2
 
11
 
! Отговори
Коки преди 9 години
същита с бели конци схема на ДС-ДПС-БСП-К-КГБ за поредно осмукване на парите на бедните българи!!!ОСТАВКА И В ЗАТВОРА НА ОЛИГАРСКИ, ИСКРОВ и ЦАЦАРОВ!!!
129
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нов закон за да може Вежди Рашидов да си вземе парите? Това го няма никъде.
128
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво бе! От 2011 раздавали необезпечени кредити, бате Бойко ги покривал с държавните пари и сега да се изплащало всичко. Има си закон, покрива се до 100000 евро! Веждитата да го духат!
127
2
 
26
 
! Отговори
111 преди 9 години
ОТКЪДЕ- НАКЪДЕ ЩЕ СПАСЯВАТ ДЕПОЗИТИ НАД 100 ХИЛ. ЕВРО С ПАРИ ОТ ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ. ЗНАЧИ ПАК ЩЕ СПАСЯВАМЕ КРАДЦИТЕ С ДЪРЖАВНИ ПАРИ. ЗНАЧИ ЦЯЛАТА РАБОТА ТОЗИ ПЪТ Е УЗАКОНЕНА ПИРАМИДА.
126
0
 
18
 
! Отговори
ИМА ЗАКОН преди 9 години
ИМА ЗАКОН ЗА ГАРАНТИРАНЕ ВЛОГОВЕТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ.ПРИЛАГАЙТЕ ГО!ТОЙ Е ДЕЙСТВАЛ И КОГАТО ЛАКОМИ ДЕПОЗИТАНТИ ЗА ГОЛЕМИ ЛИХВИ СА ВКАРВАЛИ ПАРИ В ЛТБАНКА.А СЕГА ИСКАТЕ С ЛОБИСКИ ЗАКОН ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДА ПЛАЩАТ НА МОЖЕ 20 000 ЛАКОМНИЦИ! НЕ СТАВА ! ГРОЗНО, ПОВРЪЩАМИ СЕ !!
125
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фалит на КТБ може да докара доста фалити на фирми, болници и др. заради неизплатените влогове за милиони и милиарди.
124
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБЕ КОЛАТА СЕ ОБЪРНА СЕГА КРАДЦИТЕ СТАНАХА АКТИВНИ И ПРЕДЛАГАТ НЕЩО ПОСТФАКТУМ. КОЙ Е ОТГОВОРЕН ОБАЧЕ ,ЧЕ КОЛАТА СЕ ОБЪРНА. ЗАТВОР ПЪРВО И ТОГАВА ЗАКОНОВИ ПРОМЕНИ. ПЪРВО НАКАЗАНИЕ ЗА ВИНОВНИТЕ И ПОСЛЕ НОВИ ЗАКОНИ.
123
0
 
27
 
! Отговори
Аз съм преди 9 години
Има закон за Банките. Защо трябва нов закон за една банка? Трябва затвор за тези който го допуснаха и те заедно със семействата им да връщат парите на останалите вложители.
122
5
 
13
 
! Отговори
Кво става преди 9 години
Искров е политическо назначение и сега си връща поетите ангажименти. Моника Хохегер е натрупала голям опит в банките покрай бившия си мъж (В.Йосифов -собственика на ПЧБ). Правителствените марионетки Орешарски , Чобанов идруги псевдофинансисти искат да лапат кюфтета в последните си дни на управление и правят неворятни еквалибристики на системата лява ръка десен джоб. Вестникарските групи , особено едните ще ни заливат с манипулации още 10 дена - до служебното правителство!
121
0
 
27
 
! Отговори
вложител преди 9 години
това е достатъчно изплащайте парите на хората с вложения до 100 хиляди евро.А за другите ако останат!!!!Питам аз къде беше контрола до сега?Защо Василев не е арестуван вече??А си говори по телефона все едно е на почивка.