Без закон за казуса с КТБ изплащат само гарантираните депозити

Искров отговаря след два месеца дали ще подаде оставка
Обновена: 11 юли 2014 21:03 | 11 юли 2014 18:40, Надежда Бочева
225
Без закон за казуса с КТБ изплащат само гарантираните депозити
Иван Искров. Снимка: БТА

Ако парламентът не приеме специален закон за казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), който да позволи държавата да придобие активи от Креди Агрикол, БНБ може да позволи изплащането само на гарантираните депозити. Така ще се окаже, че влогове за около 2 млрд. лв. ще останат незащитени. Защитените депозити са за 3,6 млрд. лв.

Това разясни управителят на БНБ Иван Искров на журналисти в парламента по повод законодателните промени, които да позволят одържавяването на Креди Агрикол, заради което дългът ще нарасне.

Още по темата
Днес стана ясно, че банковият лиценз на КТБ ще бъде отнет, а сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, която ще бъде национализирана.

„Срокът е вчера. Опитваме се в екип да съберем политиците на една маса“, каза Искров. Той очаква подкрепа, ако политиците се съгласят, че това е системна банка и значим ресурс.

Надявам се по най-бързия начин законопроектът, който сме изготвили, да бъде приет от парламента, каза Искров.

След като очаквам действия от политиците, това означава, че сме имали съгласуване. Не е задължително финансовият министър да внесе проекта, това може да бъде направено от депутатите, допълни Искров. Той уточни, че писането на проекта е започнало преди два дни, когато се изяснила ситуацията в КТБ.

Запитан защо БНБ реши да защити всички влогове, а не само гарантираните, управителят на Централната банка каза: „Хората искат да се намери работещо решение“. Считаме, че не трябва да се оставят на произвола на съдбата незастрахованите депозанти, които са държавни и частни предприятия, болници, както и една от топлофикациите. Това е част от консенсуса, който се търси, за да защитим парите на хората, обясни Искров.

Той коментира, че се подготвят и законодателни промени, свързани с промени по отношение на надзора, който ще бъде вдигнат на ниво управител. Юристите на БНБ разясниха, че сега подуправителят „Банков надзор“ самостоятелно упражнява своите правомощия. От УС на БНБ по отношение на надзора зависи даването и отнемането на лиценз на банка, също и поставянето на банка под специален надзор. Никоя друга мярка и разрешение, свързано с надзора, не е от компетенциите на УС и това ще се промени.

В бъдеще се предвижда всички двадесетина надзорни мерки да се докладват и приемат от УС на БНБ. Това засяга всички видове разрешения и одобрения, които се дават на банки, одобрения за придобиване на мажоритарен дял и др.

По повод множество въпроси как се е получил пробивът в надзора, Искров обясни, че не е „контрольор и душеприказчик“ на подуправителите. Те се избират от НС с точно определен портфейл и мандат. Искам да делегирам правомощия и да запазя правото си на контрол. Когато става въпрос за проблем, ние го осъждаме като екип, обясни Искров.

На въпрос дали ще си подаде оставката, Искров каза: Мога да нося отговорност, трябва да намерим решение на проблемите. След два месеца ще ви отговоря на въпроса за оставката.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още по темата: БНБКТБИван Искров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 194Защото работата на БНБ е да контролира банките, за да няма кражби на парите на хората. Както виждаме, те не са си свършили работата , така че е тяхно задължение да намерят загубените и откраднатите пари на хората, които са проспали.
159
1
 
17
 
! Отговори
до 193 преди 9 години
Е има си закон-отговаря до 200 000.Откъде накъде държавата да е длъжна да гарантира .Да не би тя да е управлявала банката?
158
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 190Днешния свят е невъзможен без банки ! Всички плащания минават през банки и няма значение дали е частна или държавна банка, щом има лиценз трябва да отговаря за парите на хората !
157
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи Вежди го подпомагат с 2 милиарда за влога му, а за здраве и пенсии - корен квадратен, я ГЕРБ да внесе по сметката на КТБ онзи 1,5 милиард дето го откраднаха от резерва на НЗОК, а БНБ да подпомогне пенсионерите и здравето на хората, аман от разни по-равни- казано е- 100000 евра са гарантирани( за физически лица), отгоре- духай супата
156
1
 
4
 
! Отговори
до 188 преди 9 години
Нали искахме приватизация на банките?Е това е положението.
155
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 187А защо изобщо да има частни банки тогава???Нали затова са частни-като се осерат да си сърбат попарата, а не да прехвърлят на народа.
154
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДо 188 Лесно ви е на на вас! Тези, които не са пострадали от тази банка !
153
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Незабавно да се приеме закон и да се отпуснат по 300 лв на пострадалите от КТБ - както с пострадалите от наводненията. Но с молба, документ за платени данъци, справка от МВР, кварталния домоуправителя и пр.
152
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДо 185 .... Как не могат да се изкара милион с честен труд ? Познавам доста хора, които са получили апартаменти или друг имот по наследство и са ги продали, а парите от продажбата са в КТБ ! И какво му е незаконното или нечестното, в това че предишни поколения са се лишавали от неща за да оставят наследство на внуците си, а сега някакви крадци да им вземат всичко ???
151
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
правилно, плати само гарантираните пари на гражданите до 100000 евро, и на предприятията, не ща на веждю да му плащам милионите
150
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Работещ човек не може да изкара милиони с честен труд, пък кой каквото ще да ми разправя.А парите на по нормалните хора така или иначе ще бъдат върнати, нали депозитите до 200000 са гарантирани
149
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За Коледа с голям зор БНБ и МС отпуснаха млн.лв на пенсионерите, сега за търтеите и 3 млрд им се виждат малко! Без ОФ воден от комунистическа партия, България загине!
148
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БенковскиИскров бил царски, па ГЕРБ си го остави, аре стига популизъм, ако не им е бил удобен да са си го махнали
147
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво е виновен обикновения българин,че да плаща лошите кредити на една частна банка?
146
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нима не са ги изкарали тези пари с честен и много годишен труд ? В КТБ е пълно с миньори, строители и селяни милионери - върнете им парите! Защо да ги пилеем за алчни и подли пенсионери, лекари, учители, майки и пр.
145
9
 
3
 
! Отговори
Емил преди 9 години
Защо да не връщат парите на частни лица и фирми, да не би тези хора да не си ги изкарали тези пари с честен и много годишен труд ??? И какво са виновни тези хора,че не разбират от банково дело и са избрали най-добрите условия, които са им предложили за съхраняване на парите си ?
144
2
 
26
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Призовавам всички трезвомислещи Българи да сме пред парламента и да спрем гласуването на този *** закон целящ да вземе от народа за да върне парите на лакоми новобогаташи.Има си действащ закон и там ясно е описано нивото до което се гарантират доходите.Като искат да помогнат на общини,здравни заведения и други,но да не връщат пари на частни фирми и депозанти.Помогнете да спрем поредното ограбване на България.
143
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки ужилилен да си търси парите от главният сценарист-агент Сава.
142
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А управителите на тези държавни предприятия нямат ли отговорност ,че са внесли държавни пари в тази съмнителна частна банка???Един частник ще загуби парите си,а тези умници какво ще загубят?Че то много лесно се управлявали държавни средства.
141
0
 
7
 
! Отговори
Бенковски преди 9 години
Лакеите на Кобурга, един международен измамник и обеднял аристоркат, защото проиграл всичко в казината на Еввропа, та лакеите на негово царско нищожество - националния предател Иван Искров и престъпната червена пасмина от ***, терористи и изверги, направо проснаха нещастната ни България в краката на агент Сава и неговата *** от ДС - функционери и агенти!