"За" и "против" пълната забрана за GSM и таблети в училище

Смартфоните пречат, свалят успеха с единица
12 сеп 2014 07:13, Александър Попов
112
"За" и "против" пълната забрана за GSM и таблети в училище
Снимка: Reuters, архив

Във всички училища и сега е забранено използването на джиесем в час, но правилото не се спазва. Правилата варират от пълната забрана до по-либерални мерки като изключване на звука телефона в час.

Джиесемът обаче е враг на отличните оценки. Използването на мобилни телефони в час сваля успеха на учениците поне с единица, смята директорът на 51 СОУ „Елисавета Багряна” Асен Александров, цитиран от "Монитор".

"Проблемът с джиесемите изглежда дребен, но не е така. Заради тях децата са само физически в училище. Забраната за телефони в клас е от поне 10 години, но никой не я спазва”, коментира директорът по време на представянето на Наръчника за родители на първокласници..

От идващата учебна година той забранява телефоните с тъчскрийн и интернет, таблетите, както и mp3-ките. Целта е децата да не се разсейват в час с възможностите, които дават новите технологии, а да се съсредоточат върху урока, който им се преподава.

По думите му ако учителят види дете с телефон в час, ще бъде повикан родител, за да бъде върнат. 

"За родителите отнемането на телефона може да изглежда малко лошо, но го правим за доброто на децата. Те трябва да ни подпомогнат, че иначе все едно детето го няма в училище”, уточни  още Александров.  Забраната за телефони в час ще важи за всички ученици до 12-и клас.

Цялостна забрана за ползването на джиесеми в учебно време от учениците ще има и в 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов”.  Децата ще оставят телефоните на бюрото на учителите в началото на учебния час и ще ги вземат обратно в края му.

В 31 СУЧЕМ, известно като Бастилията, пък се прилага по-либерален метод. Учениците просто трябва да изключват телефоните си по време на час. „Не можем да спрем прогреса, трябва да се нагодим към него”, коментира директорката на училището Николина Николчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: gsmучилище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Децата трябва да имат връзка с родителите си. Достатъчно е да се научат да изключват телефоните си по време на часа. Абсурдни предложения на прости и озлобени лелки.
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дванадесетокласникНе ти ли е малко рано да изливаш торби с пари за един телефон? Жалка работа.
56
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ СЪМ ЗА ПЪЛНАТА ЗАБРАНА В УЧИЛИЩЕ,ВМЕСТО ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С ТЕЗИ МОДЕРНИ ИГРАЧКИ,ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С УЧЕБНИЦИ!!!!!
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Потплътена" диплома. Другарите от БСП. Е това вече говори много. Не олекна ами направо отлетя в облаците. Ха ха ха.Другарю, по принцип не се заяждам за правопис но ти не трябва повече да се обаждаш и по-специално да се дуеш с диплома когато трети клас ти куца. Ако беше в училището от едно време учителя щеше да те накара да напишеш 100 пъти "потплътена" ама правилно!
54
4
 
4
 
! Отговори
Адвокат преди 9 години
До Бай ХойСъс сигурност водачите на листи ще влязят. Тях ги познавам да.
53
2
 
8
 
! Отговори
Бай Хой преди 9 години
Яяяя, значи си можел да ползваш и гугъл, а? Само че в момента, в който почна да говориш за приятелите в БСП и за депутати олекна, ама олекна, лапе. Дори и в централите на БСП не знаят кои ще са им депутатите след месец, ама ти знаеш, а? Че даже и ги познаваш лично и са ти приятели?!? Боже, колко мъка има по тоя свят божеееее.
52
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А вие знаете ли как е модерно да се правят контролните, дето сега са едни тестчета за задраскване?Много просто - снимчица с телефончето, пращане по скайп и получаване на отговорите по същия начин. После отличен успех, гордостта на мама и тати, а в кръвта си мошенгия и неук до безобразие.
51
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По принцип аз съм ЗА новите технологии и е страхотно децата да имат и таблети и телефони, обаче има една малка подробност. Ако ги ползват с учебна цел е страхотно, но съм твърдо против да си играят игрички по време на час! И без това правят същото през свободното си време, така че нека поне докато са в училище ползват таблетите за нещо полезно.
50
0
 
16
 
! Отговори
до 51 преди 9 години
"Държавата ни не е като държава, има далеч по-важни въпроси да се решават."За да се решават проблемите трябва да има някаква основа, като израстне едно полуграмотно поколение, което е прекарало образованието си в цъкане на телефона, чакай проблемите да се решат сами...
49
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Приятел, да не се окаже че съм по-възрастен от теб само. Щом съм живял преди '89 год. значи сигурно не съм набор 2000 и сигурно дипломата ми е потплътена с повечко знания от сегашните колеги.
48
5
 
4
 
! Отговори
Адвокат преди 9 години
Много лесно се завежда дело пред КС. 1/5 народни представители, моите приятели и колеги от БСП ще са достатъчни :)
47
1
 
10
 
! Отговори
Бай Хой преди 9 години
Адвокате, айде прегледай пак твърдението си, че можеш да заведеш дело пред КС и после публично изяж каквото и диплома да имаш!
46
13
 
5
 
! Отговори
пешо преди 9 години
според мен всички пропускате същността на проблема, а той изобщо не е в телефоните. възрастет човек може да задържи концентрация върху едно нещо до около 20 минути, при децата е по-малко. тоест всяко дете, независимо дали е умно или тъпо, зубър или хулиган, гарантирано ще се разсейва поне по 2-3 пъти на учебен час. дали в това време ще извади телефон или книга, дали ще говори с другарчето или ще зяпа през прозореца, но разсейване винаги ще има. тоест, не са ви телефоните виновни.
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахха боже, това няма да стане нали знаете. Телефоните пак ще си се използват свободно. Държавата ни не е като държава, има далеч по-важни въпроси да се решават.
44
4
 
3
 
! Отговори
Адвокат преди 9 години
До SharkДискусията почва да ми харесва. С теб може да се води нормален диалог, без крясъци. Така, в чл. 17 от Конституцията и по конкретно ал. (2) и (3) са уредени тези въпроси, с други думи този закон който се опитват да прокарат много лесно може да бъде атакува в КС.
43
4
 
16
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До стига глупостиНикой няма да взема телефона на учителя. Ако има проблем с детето той/тя ще ти се обади или някой друг от училището. За времето когато съм бил ученик от 1 до 11 клас не е имало 1 случай, когато да е трябвало някой да звъни на родител не само за мен а изобщо. Така че по леко с контрола ако ситуацията е спешна ще се намери начин и без "безценния" телефон на детенцето.
42
1
 
13
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До Адвокат. Ами да де,след като не е спазено правилото да се изключват в час, следващата стъпка е да се отнемат, и после да се връщат,а не да се конфискуват, правиш ли разлика. Закона предвижда подобно нещо, нали, предвижда дори и конфискация на имущество при опредени случаи, нищо че е частна собственост. Кой в случая е в нарушение, ученика, който не спазва въведените правила, или учителя, който държи за спазването им.Ти като представител на закона би трябвало ВИНАГИ да си на страната на закона
41
2
 
11
 
! Отговори
остин преди 9 години
До дванадесетокласникхахахахахах , как си ги изкарала бе душо ????
40
26
 
6
 
! Отговори
дванадесетокласник преди 9 години
Сега ми предстои да съм 12 клас. Еми няма да стане, няма да си дам телефона та каквото ще да стане, съжалявам ама тия торби с пари, които съм изсипал за този телефон, само аз знам как съм ги изкарвал. Тия в министерството само се чудят какви глупости да измислят, а не вземат да редактират учебниците напр. по исотрия.
39
1
 
11
 
! Отговори
гост преди 9 години
До megate.Ако ти пречат учителите- учи си детето в къщи . Не се съмнявам при такъв родител какво ще е възпитанието му ....

Спонсорирани публикации