"За" и "против" пълната забрана за GSM и таблети в училище

Смартфоните пречат, свалят успеха с единица
12 сеп 2014 07:13, Александър Попов
112
"За" и "против" пълната забрана за GSM и таблети в училище
Снимка: Reuters, архив

Във всички училища и сега е забранено използването на джиесем в час, но правилото не се спазва. Правилата варират от пълната забрана до по-либерални мерки като изключване на звука телефона в час.

Джиесемът обаче е враг на отличните оценки. Използването на мобилни телефони в час сваля успеха на учениците поне с единица, смята директорът на 51 СОУ „Елисавета Багряна” Асен Александров, цитиран от "Монитор".

"Проблемът с джиесемите изглежда дребен, но не е така. Заради тях децата са само физически в училище. Забраната за телефони в клас е от поне 10 години, но никой не я спазва”, коментира директорът по време на представянето на Наръчника за родители на първокласници..

От идващата учебна година той забранява телефоните с тъчскрийн и интернет, таблетите, както и mp3-ките. Целта е децата да не се разсейват в час с възможностите, които дават новите технологии, а да се съсредоточат върху урока, който им се преподава.

По думите му ако учителят види дете с телефон в час, ще бъде повикан родител, за да бъде върнат. 

"За родителите отнемането на телефона може да изглежда малко лошо, но го правим за доброто на децата. Те трябва да ни подпомогнат, че иначе все едно детето го няма в училище”, уточни  още Александров.  Забраната за телефони в час ще важи за всички ученици до 12-и клас.

Цялостна забрана за ползването на джиесеми в учебно време от учениците ще има и в 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов”.  Децата ще оставят телефоните на бюрото на учителите в началото на учебния час и ще ги вземат обратно в края му.

В 31 СУЧЕМ, известно като Бастилията, пък се прилага по-либерален метод. Учениците просто трябва да изключват телефоните си по време на час. „Не можем да спрем прогреса, трябва да се нагодим към него”, коментира директорката на училището Николина Николчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: gsmучилище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
21
 
! Отговори
до 88 преди 9 години
Не знам доколко са *** учителите, но с удоволствие ще гледам след 10 години как не знаете и не умеете нищо и с големите си претенции работите като продавачи и хамали! Не всичко, което лети, се яде, приятелче, ще видите, че хлябът има и ***, при това твърда!
77
0
 
12
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Истината е винаги по средата. Да има стари и закостенели учители, но има и млади и прогресивни като например учителя който имаше проблеми заради някакъв танц на учениците му. В същото време има много прости но за сметка на това агресивни ученици като онези в Пловдив, които бяха малтретирали учителката си по английски (също млад и интелигентен учител) и го бяха снимали с телефоните си и качили в интернет. Възпитанието е първа грижа на родителите а училището допълва тази грижа.
76
1
 
26
 
! Отговори
Пешо Китариста преди 9 години
Когато бях ученик, учителите от време на време си ми удряха по някой шамар, защото бях по-буен и си го заслужавах! Когато баща ми научеше, повтаряше процедурата! Сега на някой *** не може да му направиш забележка и да го изгониш от час, защото не било европейско! Ами добре, възпитавайте ***! Не е престъпление едно дете да е по-емоционално и да се държи хлапашки - аз също съм бил такова дете! Но не ми позволяваха волности, порицаваха ме, вкараха ме в правия път и станах отговорен човек!
75
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно *** учители си мислят че като им забранят телефоните децата ще внимават в час. Като водиш зле часовете си нищо не може да накара децата да внимават. А за телефоните - само звука трябва да е спрян, никакви конфискации никакви такива простотии.
74
1
 
24
 
! Отговори
до 86 преди 9 години
Какви нови методи?! Знаеш ли, че в някои колежи в Швейцария и Австрия се обучават по начин, по който са се обучавали преди 100 години - униформи, строгост, дисциплина! Тук сложили късите поли, намацали се с грим, цъкат цял час на телефоните и накрая учителя е виновен, че детето е тъпо като пън! Ами съжалявам, това не е чалга музика, това е чалга поведение! Фейсбук и Вайбър в час, това къде го има?!
73
11
 
4
 
! Отговори
някой преди 9 години
Да, много учители са пред пенсия, нито знаят, нито признават новите методи. Карат си по старому, както си знаят от едно време, примери колкото искате, а ако има някой с нови методи на обучение, познайте какво се случва с него. Примери колкото искате има от различни училища.И,не не са *** децата ни, напротив, нито са чалгари,родителите им също. Именно, защото има интернет са толкова полезни технологиите от които човек може да научи много неща.А ние ще ги забраняваме.Защо няма млади учители?
72
1
 
35
 
! Отговори
Димитров преди 9 години
Защо да са *** учителите?! Децата са ви *** и ограничени, а това вероятно се държи и на ограничеността на родителите им! Ако човек иска да учи, винаги може да го направи - сега има интернет, прекрасни библиотеки и книжарници! Преди 15 години нямаше къде да намери информация за много неща, но сме търсили, обикаляли сме по библиотеки и архиви, и сме успявали! А сега учителите са виновни?! Е, защо, ако просто търсим виновни - ОК, но какъв е резултата - отглеждате прости и ограничени чалгари!
71
0
 
10
 
! Отговори
до 82 преди 9 години
Просто ми омръзна да ходят да викат че демокрацията е хубаво нещо. Хубаво е аки си от малцинството на богатите защото ставаш по-богат за сметка на всички бедни хора.
70
14
 
3
 
! Отговори
някой преди 9 години
*** народ, слаба държава. Прогреса върви напред, а ние назад. Аз лично съм против да се забраняват на децата телефоните в училище. Калпавата система и *** учители и без това не учат децата кой знае на какво. Нека първо се промени системата на обучение, квалификацията на учлителите и тогава да говорим за телефоните. Има деца, които знаят повече от учителя си.Щели да се обаждат, имам личен пример с необаждане на учител, когато това беше необходимо и пострада детето.За това вече си има телефон.
69
7
 
3
 
! Отговори
до 80 преди 9 години
Свърши тая, дето държавата ще ти плаща! Ако си приспособим и креативен - успяваш! Ако искаш и 5 висши образования да имаш, ако си кон с капаци и с претенции, ще живееш като скот!
68
2
 
9
 
! Отговори
Dino преди 9 години
V Irlandiia,moite deca ne nosiat v u4ilishte nito tableti,nito GSM-mi.Zabraneni sa.Pre4at ne smo na zdraveto na decata,a i na u4ebniia proces.
67
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При команизма не съм давал пари за ученели или за лекуване. Държавата плащаше всико, но дойде тъпата демокрация и какво стана. Хора с по две виши пасат овце. Аз лично познавам един пастир от село който прди пеше инелигент член на висшето общество.
66
0
 
19
 
! Отговори
Депутат преди 9 години
Нека децата да висят постоянно във Фейсбук, прости хора се управляват по-лесно!
65
1
 
13
 
! Отговори
12125 преди 9 години
Училищата трябвало да купуват и да раздават таблети на учениците?! Хахахаха, пак ли държавата иска да се грижи за децата ви! Ами съберете по 1000 лева, купете им по един Айпад като сте толкова отворени към технологиите! Училището допълва възпитанието, а не го изгражда! Ако сте негодни като родители, никой не ви е виновен, че децата ви са ***!
64
0
 
15
 
! Отговори
32982 преди 9 години
Докато има прости хора, които мислят "Ще купим Айфон на сина, ние като сме нямали, поне той да има!", дотогава ще отглеждате ***, които не могат да пишат и да се изразяват грамотно!
63
1
 
22
 
! Отговори
Ве преди 9 години
Незнам, но някога умрях от срам когато си погледнах само часовника на ръката, а учителката укорително ме попита, дали бързам за някъде. Сега е обратното - само в учителката и в дъската не гледат мамините. А относно това дали е полезно таблет и смартфон - ми те не го ползват за обучение, а за простотии и игрички. Една баба на 80 години да хванеш, ще може да натисне иконката на чат приложение или игричка (с мишка е по-трудно да я научиш). Така че, не ми ги хвалете, че ще научат нещо с тях.
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де, не може ли да го направят като по офисите? Имаш си интернет до достъпът ти до фирми, порно сайтове и подобни е блокиран. Защото е ясно, че няма да спрат децата да идват с телефони и таблети в училище, ама поне да е сигурно, че докато са в час не чатят или не гледат картинки в сайт за възрастни.
61
2
 
26
 
! Отговори
Мария преди 9 години
Във всички европейски страни е забранено ползването на мобилни телефони в училищата. В накои страни като Италия те са забранени дори в двора на училището.Когато е необходима връзка с родителите, тя се осъществява от учителя.Ако ученик ползва мобилен телефон в училище му се намалява поведението, А ние премахнахме този показател -поведение ,защото се уронвало достойнството на ученикаНали сме европейци, защо не приемаме това?
60
2
 
3
 
! Отговори
ДО 70 преди 9 години
Това няма да ги спре да играят игри.
59
1
 
6
 
! Отговори
ДО 68 преди 9 години
НА ТВОЕТО ВРЕМЕ GSM ЛИ ИМАШЕ ????

Спонсорирани публикации