Качественото образование е път за решаване на проблемите ни!

Плевнелиев откри учебната година в "Софтуерния университет"
8 окт 2014 14:53, Анисия Иванова
8
Качественото образование е път за решаване на проблемите ни!
Росен Плевнелиев при откриване на учебната година в "Софтуерния университет". Снимка БТА

Качественото образование, което дава не само знания, но и умения на младите хора, е в основата на решаването на проблемите с високата безработица, ниските доходи и демографския проблем в България, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на учебната година в "Софтуерния университет" в град София.

Образователната институция е проект на Фондация "Софтуерен университет", която работи за повишаване на образованието на софтуерни инженери и ИТ специалисти в България.

Според държавния глава утвърждаването на страната ни в производства, които използват достиженията на високите технологии и търсят квалифицирани специалисти, е пътят, по който страната ни може да догони по-развитите държави в Европа.

Президентът е убеден, че инвестициите в образованието е животоспасяващо за България.

Той подчерта, че днес българската индустрия за информационни и комуникационни технологии изнася 50% от своето производство, което означава, че светът иска да купува от нас. Преди 10 години броят на заетите в информационните и комуникационни технологии у нас е бил 9000 души, днес те са 33 000, а прогнозата за 2015 г. е, че в сектора ще работят около 40 000 специалисти, каза Плевнелиев.

Той е убеден, че това е един от най-важните сектори на всяка модерна икономика. "През 2003 г. производството в сферата на информационните технологии в България се равнява на 2% от БВП, днес е 6%, което означава ръст от 300% за 10 години”, посочи още президентът. 

Държавният глава обеща на студентите подкрепата си за поставянето на техните идеи в дневния ред на институциите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
2
 
! Отговори
plevelki преди 9 години
Много слаб президент ..***.Долу ГЕРБ!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1 Млади и образовани хора в БГ винаги е имало и ще има.Само че ако няма къде да се реализират,ще избягат. А на върха винаги ще се назначават *** хора,защото лесно се управлят.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъпо е изказването на Плевенлиев. Освен софтуерно образование има много други видове образование. Ама Плевенлиев е оприличил образованието на ИТ като всеобщо образование. А образованието на инжинери, геолози, учители по български език, учители по математика, физика и химия и учители по изкуства като театър, изобразително изкуство - рисуване и музика незначителни ли са според Плевенлиев, че ги пропусна и определи цялото образование в България като образование на ИТ специалисти. Глупаво изказване
5
2
 
7
 
! Отговори
ии преди 9 години
Офф този не беше ли същия, дето се хвалеше, че компютъра му бил най стария в офиса.И не го ползвал за нищо. Данчето му проверявала е-майлите, разпечатва му ги на хартия и после му почервенява(и по синва) с фулмастер това което трябва да прочете. президент мечта (горното го има има като статия-интервюто с него от 2008)
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1: съгласен съм напълно, но ако съдим по какви теми се спори преди избори и в народното събрание, и как хората продължават да гласуват за тези хора, явно образованието не е голям приоритет на никого в България. И затова и ще му берем лайката. И ние вече я берем...
3
3
 
9
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
RAZRUSHENI ILI ZAKRITI UCILISTA,NISKI ZAPLATI NA UCITELITE.GOSPODIN PREZIDENT BIE KADE GIVEETE,V KOI SVIAT.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помашката мома,най-после каза нещо умноАко не бяхме толкова ***,сега нямаше да живеем в БОСТАН
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, добро утро! Добре ли спахте? Чак сега ли ви просветна, че единствения начин да тръгнем напред е да има млади и образовани хора, които да поемат нещата, а не да назначавате на висши постове Калинки, Малинки, лели, стрини и братовчеди, които идея си нямат за какво са назначени и какво се очаква от тях. Защото нямам нищо против да си назначавате родните стига тия хора да са образовани и да работят добре. Ама сега назначавате само некадърници.