Ранното пенсиониране в специалните ведомства се запазва

Решението ще е на следващото редовно правителство, казаха от социалното министерство
Обновена: 18 окт 2014 19:07 | 18 окт 2014 18:55,
48
Ранното пенсиониране в специалните ведомства се запазва
Социалният министър Йордан Христосков

Ранното пенсиониране в специалните ведомства се запазва, уверяват от социалното министрество в прессъобщение до медиите. Предлага се да бъде въведена минимална възраст за пенсиониране, диферинцирана за различните длъжности, което ще се обсъжда с ресорните ведомства и синдикатите, уточняват от ведомството.

Поводът за уточнението е днешният протест на полицаи, пожарникари, спасители, военни и служители в затворите срещу готвеното според тях ограничаване на социалните им права и с искане за оставката на служебния министър на труда Йордан Христосков.

От МТСП припомнят за препоръки на Съвета на Европейския съюз от 2013г. и 2014 г. за постепенно премахване възможностите за ранно пенсиониране и за други промени в социалното осигуряване, в отговор на които Консултативният съвет за оптимизация на осигурителната система /КСООС/ към министъра на труда разработва различни варианти за реформа.

Най-ниска е възрастта за пенсиониране в системата на МО, МВР и правосъдието, се посочва още в съобщението. Няма и изискване за минимална възраст , а само за 27 години осигурителен стаж, 18 от които съответно в системата на отбраната, вътрешните работи, правосъдието.

Въз основа на анализа на данните един от разработените от КСООС варианти се предвижда въвеждането и на възраст за пенсиониране на служителите от специалните ведомства, без конкретно да е обсъждано каква, поясняват от МТСП.

Според експертите на Съвета въпросът трябва да бъде поставен на широко обществено обсъждане. За да бъде избегнато масовото пенсиониране или напускане на служители от системата, КСООС предлага въвеждането на преходен период от три до пет години, през който работещите ще излизат в пенсия при сегашните условия, се подчертава в текста.

Служебният кабинет ще остави решението на следващото редовно правителство, се казва още в пресинформацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
edin преди 9 години
До 2знаеш ли колко пъти съм виждал лекари с мед сестри около 2-3 часа вечерта да спят и да отсвирват хората- да се държат с тях като пацали
37
0
 
8
 
! Отговори
хммм преди 9 години
Колко лесно се манипулират хората.. Вместо яда да е насочен към тези, които ще ни карат да работим до гроб, те ни разделят и ни карат да се хващаме за гушите едни други..
36
0
 
5
 
! Отговори
подвеждащо заглавие преди 9 години
Заглавието е подвеждащо. Докато за останали пенсионната възраст се вдига плавно с по три месеца, за хората, които стачкуват се вдига с години, тъй като се вдига изискването за възраст. На мой познат, който трябваше да се пенсионира сега, по новите предложения, ще може да получи пенсия след 12 години. Т.е. имаш право на пенсия, но не може да се ползва! Късното пенсиониране при ведомства със съкращения рискува там да останат само старчоци, съкращават се именно младите.
35
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 9 години
До 2По-спокойно бе човек!Полицаите спяли в патрулките по време на нощно дежурство, но здравните работници са "друга бира" , те по време на дежурство се занимават с други работи чийто резултат си ти!
34
4
 
13
 
! Отговори
2 преди 9 години
Нещастници...баща ми беше лекар ,спасил е толкова хора ,умря със 270 лева пенсия ...майка ми мед.сестра със 35 години стаж взима 180...ОТКЪДЕ НАКЪДЕ силовите и репересионни структури в България ,където висят по пътищата за рушвети или спят в патрулките и ако се напънат то ще е за някой футболен мач или да пазят парламента...ще вцимат три пъти повече от тях ...защо ще се пенсионират на 45 години и всички ние ще ги хрантутим цял живот????? Те нищо не произвеждат само кунсумират ...
33
5
 
7
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Полицаите тежат на обществото с това ранно пенсиониране,с тези накуп изплатени заплати при пенсионирането! Толкова много полицаи,а толкова много престъпност и корупция.Къде спят полицаите та не си вършат работата,а само недоволстват и протестират е ОБЩЕСТВОТО НЕ ГИ ПОДКРЕПЯ! НЕ НИ ТРЯБВАТ ТОЛКОВА ПОЛИЦАИ,КОИТО ДА НИ ОБИРАТ И НИЩО ДА НЕ ВЪРШАТ В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО!
32
4
 
15
 
! Отговори
Възмутен преди 9 години
Пълно безобразие! След 10 години в тая държава явно пенсии ще вземат само полицаи, военни и други привилегировани! Баламите ще бачкат и внасят осигуровки до 70 г. И после в гробищата!
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 33 не съм запознат със случая но щом обиска е извършен от лице от същият пол няма нищо не законно.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 31 явно си виден психолог и аналитик това което си описал е доста клиширано и общо.това може да се каже за средно статистическият съвременен човек не казвам българин защото това не важи само за РБ.може би си направил и съществен самоанализ.
29
0
 
9
 
! Отговори
Светльо Г.Оряховски преди 9 години
Мисля,че от МВР сбъркаха, като се подадоха на протеста на униформените. В цяла Европа повишават пенсионната възраст на полицаите, орязват техните благинки - да не плащат отчисления, заплащането на 20 брутни заплати при пенсиониране и най-вече много ранното им пенсиониране,след което те продължават да служат, та дори на същото място, но вече като пенсионери. Да останат на работа съгласните с тези изравнявания със страните от ЕС, а не кариреристите.
28
0
 
14
 
! Отговори
Светлозар Бакалов преди 9 години
Онзи ден нашумя скандалът с благоевградската студентка, обискирана на голо от полицайка от 4-о РПУ.Много е лесно да видим разплаканата Борислава Латинова, сама отишла в телевизията. Вече всички разчепкват нейното житие и битие. Но кой ще разчепка извратената полицайка? Дълг на журналистите е да установятят името, портрета, та дори и и кътните зъбки на полицайката.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
някой знае ли във колко министерства ведомства и други знайни и не знайни места вземат редовно много по големи бонуси всеки 1,3,6 месеца или година.но те никога не са в общественото полезрение.двадесет заплати това са разделено по 1000 лв на година но ако я докараш след 20 или повече години да ги вземеш.щом са такъв дразнител да ги дават всяка година или разделено към заплатите които не са толкова големи.както обичайно повечето филми са за полицаи не знам защо.
26
0
 
15
 
! Отговори
длъжностна характе.. преди 9 години
Хората нямат доверие на полицията.Нямат доверие,защото полицаите или са ***,комплексари дето нищо не става от тях ли са тарикати ,които са свързани с престъпниците и лапат комисионни.Има шушумиги,отритнати в средата си,които обличайки униформа с пищов на пояса се чувстват "големи".Има и чисти хулигани,бабаити дето се чудят кой да сритат и те обличайки униформа узаконяват агрисията си.Попадат и свестни,дето искат да служат на обществото,но те не мога да прогресират в това гнездо на змии.
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много писачи и разбирачи.всеки като си избира дадена работа си прави сметка за плюсовете минусите и переспективите.навремето никой не искаше да става полицай малки заплати военизиран не престижна професия.всички искаха да са бизнесмени .20 заплати не са от нои а от мвр,осигуровките са от работодателя дали ще ми ги даде или направо ще ги плати все тая.на частно плащат ти минимална вноска другото на ръка.
24
7
 
5
 
! Отговори
mite преди 9 години
26 явно не знаеш ама полицаите плащат данъци като всички
23
1
 
9
 
! Отговори
Време е! преди 9 години
Досега имаме една истинска победа в новата си история ,че направихме от пеевски политически труп. Само нагла партия с купен и органиэиран вот може да си го поэволи. Нека да направим войната лична , а не да плюем срещу институчлций ,които си въртят пешките до беэкрай ! Да иэлеэем и да подкрепим момичето ,поредна жертва на полоцейско насилие! Нека да направим държавата тясна эа такива "эакрилници на реда" ! Нека да направим така че да не може да си намери никаква работа и да не може да се покаже на улицата беэ да бъда эаплюта въпросната "полицайка". Такива хора нямат съвест и морал ! Само страх
22
10
 
11
 
! Отговори
Игор преди 9 години
До АнонименЕЙ, това българското племе сте страшни завистници и злобари. Все чуждата паница е по-пълна. Ами станете полицаи или военни, че да сте добре. Вместо да се делите и да хулите другите, то можеше да се обедините и да искате за всички, ама нали сте овце... още 3 х 500 години ще ви тъпчат и вашите управници. *** п..ки сте си били, такива си и оставате. "Съединението прави силата", Ви бяха казали, ама явно нищо не влиза в тъпите ви кратуни. Заслужавате си съдбата на *** на ЕС.
21
6
 
18
 
! Отговори
лъвски преди 9 години
Да поискаме оставка на социалния министър ако не иэравни пенсионната въэраст на прасетата с останалите . На контрапротест народе!!!!
20
0
 
13
 
! Отговори
Работеща преди 9 години
Ще ми се да доживея да видя как ще се развие тази чудна симбиоза м/у даржава и народа. И кой след 20 -30 години ще я поддържа. Но при условие, че ще превивам гръб до 70 - а дано, *** надали!
19
2
 
22
 
! Отговори
Работеща в недържавн преди 9 години
Тъй, тъй, нали трябва и роби да изкарват парите на хрантутниците и понеже по-скопосната младеж бяга навън да се образова и работи, та затова вдигат и възраста, щото скоро няма да има кой да ни замени. Ми се чудя, като измерем и ние, от къде ще дойдат пари за държавната хазна и тез дето са се наредили на копаня около нея. От къде, аджеба, ще вземат тогава за ранни пенсии, за 20 заплати и други превилегии богопомазаните, за социално слабите от по-*** етнос и прочие ***?

Спонсорирани публикации