Всеки подкуп на пътя води до катастрофи!

За да събере акт от 50 лв., държавата харчи до 400 лв., изчисли експерт
Обновена: 23 ное 2014 13:31 | 23 ное 2014 10:20, Веселина Йорданова
83
Всеки подкуп на пътя води до катастрофи!
Снимка: архив, БулФото

"Всеки подкуп, даден на пътя, води до катастрофи“, заяви Любка Маринова, бивш служител на КАТ-София в коментар на случая с катаджията, заснет с видео да взема подкуп.

„Ако аз си позволя да извърша нарушение и да дам подкуп, продължавам да извършвам това нарушение в бъдеще. В един момент това върви към катастрофа“, обясни тя пред Нова телевизия.

Още по темата
По думите й неслучайно загиналите от началото на годината са 592-ма.

Тя заяви, че отпадането на фишовете от мобилните камери отново е довело до контакт на гражданите с пътните полицаи, а главното е „да разделим тези 2 субекта“.

„Камерите са средството, с което намаляваме корупцията на пътя”, каза още Любка Маринова.

Според Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, трябва да си зададем въпроса защо хората са склонни да дадат подкуп.

„Отговорът е, че ако не дадат, влизат в една изключително бюрократична процедура, която отнема минимум 6 месеца. Имаме писане на акт, после възражение, след месец издаване на наказателно постановление. Следва игра на котка и мишка за връчването му. След това отиваме в съда да го обжалваме. Има втора инстанция, след което наказателното постановление влиза в сила и тогава държавата започва трета процедура по събирането“, коментира той.

По думите му изпадаме в една шизофренна ситуация, в която за акт, който е 50 лева, държавата е похарчила между 200 и 400 лева да си го събере, а човек губи между 5-15 работни дни.

Той даде пример, че във всяка полицейска кола в Хърватия има ПОС терминал и парите се вземат на момента след нарушение. То се установява с камери.

"Не знам защо депутатите от правната комисия смятат, че този закон, който е от 69-а година, е някаква свещена крава и не искат да го променят”, допълни Тодоров.

"Очевидно КАТ е сбъркана институция изначално. Трябва всичко да се ликвидира и да започне по нов начин и с нови хора”, смята адвокатът Николай Хаджигенов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: Пътна полиция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 9 години
до 73:Това се казва "предложение, на което не можеш да откажеш". :)
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От известно време не живея в България, та да кажа тук как ги оправят селските тарикати. Понеже навиците трудно се изкореняват един български *** беше тръгнал да си "обжалва" глоба за минаване на жълто която първоначално от 72 евро му се утрои, добавиха му съдебни разходи и лихви и накрая плати около 800 евро. А един подобен беше решил, че няма да си плаща глобите, него го изтраяха половин година след което го прибра полицията и от съда получи оферта или около 16 000 евро или 6 месеца затвор!
51
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мен пък не ми е ясно защо изобщо КАТ имат работа по пътищата. Тяхната роля трябва да е единствено опис на произшествия и регулиране. Някой да пресметне колко пари ще спечели държавата ако съкрати 3/4 от КАТ и спре тази игра на котка и мишка по пътищата, защото от нея почти няма смисъл. Катастрофите няма да се увеличат много, а просто шофьорите ще спрат да се озъртат за полиция на всеки ъгъл и ще си гледат пътя. На всеки е ясно, че с или без КАТ по пътищата - правилата не се спазват.
50
1
 
17
 
! Отговори
художника преди 9 години
На всички трябва да е ясно, че ПЪТНА СИГНАЛИЗАЦИЯ и КАТ играят заедно. Слагат се взаимно изключващи знаци, а те са "Хранилки" за Полицаите. Ако се поставят пътните знаци според правилника, "Хранилките" ще изчезнат и корупцията ще намалее в ПЪТИ.
49
1
 
11
 
! Отговори
Емигрант преди 9 години
Процедурите за глобяване в България са най-*** в света.При нас в Кувейт камерата те снима, полицаите ти слагат глобата и я публикуват в техния сайт под твойто ЕГН. Провераваш какви глоби имаш онлайн в сайта на полицията с ЕГН-то си, плащаш ги онлайн с кредитна или дебитна карта и толкова. Пито платено.Само има едни нарушения дето излизат в червен цвят - минаване на червено и скорост над 40 км по-голяма от разрешената. За тях се ходи в полицията и могат да те вкарат в пандиза за 6 мес.
48
1
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Ами защо ги вземате ,за да не ги вземе някой друг ли.
47
3
 
4
 
! Отговори
do k.53 преди 9 години
mnogo pati bg chaufferi i peshehodci chakat bezsmisleno na cherven signal, a krastoviteto e 100% prazno... i te chakat, chakat da doide zelena svetlina za tosi, deto ***. svetofarite sa zaguba na vreme, nervi i gorivo. kragovite krastovista sa udobni za vsichki uchastnici v dvijenieto i sa mnogo eftini za organizirane. osven tova te sa psihologicheska vazmojnost za polojitelni mestni krasivi izyavi na mestni proizvodstva i deinosti. i na kragovite krastovista da ima cameri e normalno.
46
5
 
13
 
! Отговори
alkap преди 9 години
резила е да влизаш в личното пространство на хората и да ги спираш като някви *** и *** - законен рекет. Срам за България. Хората предлагат нали затова са спряни кво да се стреляме ли е другия варянт. На всеки който предложа си приема
45
1
 
10
 
! Отговори
блек джек преди 9 години
беден човек...жив дявол са казали нашите деди...истина е ,че в повечето случаи самите шофьори предлагат някаква оферта с цел споразумение за безпоследствие на ежедневните магарии ,които извършваме на пътя ...не е луд този ,който изяжда баницата а този ,който му я дава........не ,че куките са много цветя за мирисане ..и те са бедни но е хубаво поне да не са толкова нахални и нагли...
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
така е и всеки подкуп в парламента води до катастрофи но национални за тях камери и микрофони няма ли
43
3
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Дай адрес, идвам!
42
1
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До МонсаЩом си гъзе, дай да се видим някъде, аз съм промоутър на гъзета и ща направя известен.
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХА ДОБРО УТРО!
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато има КАТ ще има рушвети. И по десет камери да слагат по колите, пак ще намерят начин да се купят. Камерите са безпристрастни и не задават нечленоразделни въпроси " Сеа ко шъ праим". Докога ще се държим по социалистически?
39
2
 
14
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
Предложение, при покупка на автомобил в БГ, лостчето на мигача да бъде описано като екстра!
38
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българина така си е възпитан от комунизма да бутнем на полицая, да дадем еднакокошка на доктора, да бутнем на ценка склададжииката за да не чакама за една торба цимент 3 дена, и тн. и т.н. и накрая да произведем една пейка за 20 лв. за която сме вложили 80 лв. ние ги лъжем ,че работим те ни лъжат,че ни плащат нали така беше лафа лошото е че същата тази върхушка от Младеновци, Лукановци, Дугановци , Виденовци, продължиха да си управляват.
37
6
 
5
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Има едни фирми чиито бизнес е да събират вземания ,и се питам дали няма да се повиши събираемостта или това ще се счита за рекет.Колкото до КАТ видно е от всякъде ,че нещата там не може да продължават по същия начин и са наложителни промени ,а не само рокади.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Той даде пример, че във всяка полицейска кола в Хърватия има ПОС терминал и парите се вземат на момента след нарушение."Добрютру!В белите страни отдавна е измислено - просто слагат по един касов апарат с ПОС терминал във всяка патрулка. Т.е. възможност да се плати веднага (която ЛИПСВА в момента. Добавят в наредбите отстъпка за плащане до една седмица... и утежнения за всеки месец закъснение. И... готово - всеки ще си плаща глобата веднага.Но ние все трябва да откриваме топлата вода.
35
0
 
10
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Не ги слушайте нашите чорбаджии какво приказват: туй съболезнования, траурни дни и прочие уйдурми са лопати пепел в очите на нацията. Пука им, че на година гинат по хиляда човека, че що е младо и читаво бяга по чужбина, че държавата бавно и сигурно гине." Крадете братя, да се накрадем! И по другите меридиани има банки!" Това са им приоритетите, вече 25 години. Ни срама, ни перде и всичките са "УСПЕШНИ" управляващи без грам отговорност!
34
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Първо да си махнат всичките *** знаци по пътищата , а след това вече да застават където си искат с радари за превишена скорост , никога няма да ме спрат за такава. На всяко крайпътно ханче по баир надолу са наредили знаци 60 и очакват някой да ги спазва. По пътя София-Варна сигурно са 100 такива. Кой луд ще намаля на всяко 60 и след това ще ускорява пак? Ще минаваме 450 км за 10 часа , с кажи-речи двоен разход на гориво.