Жените у нас искат пълна забрана за шофиране след пиене

Много от тях обаче не знаят колко са допустимите промили
Обновена: 10 дек 2014 19:01 | 10 дек 2014 18:34, Красимир Ангелов
47
Жените у нас искат пълна забрана за шофиране след пиене
Снимка: БТА

Повечето от жените у нас се обявяват за пълна забрана за шофиране след употреба на алкохол, но доста малко от тях знаят каква е допустимата концентрация на алкохол в кръвта на водача и какво наказание го грози, ако наруши закона. Това сочат резултатите от тазгодишното национално представително проучване по време на кампанията "Алкохолът е лош шофьор".

88% от жените в България са категорични, че алкохолът е лош шофьор и именно употребата му е една от основните причини за пътно-транспортните произшествия у нас. Въпреки че по-голяма част от дамите не са осведомени каква е допустимата концентрация на алкохол в кръвта (над 63 % не знаят колко са позволените промили), 74% искат пълна забрана за шофиране след употреба на алкохол.

В същото време обаче, само 61% от жените категорично биха отказали да се качат при шофьор, за който знаят, че е употребил алкохол, когато сяда зад волана.

От проучването става ясно още, че 74% от жените не знаят кои са най-лекото и най-тежкото наказание, според ЗДВП, при шофиране след употреба на алкохол. В същото време обаче над 83% от дамите искат най-строги наказания за шофьорите, причинили произшествия, при които има пострадали или жертви – ефективна присъда и голяма парична глоба.

Проучването напълно доказва твърдението, че нежният пол консумира по-малко алкохол от мъжете. Близо 40% от дамите споделят, че пият само при специални случаи. Логично, по-нисък е и процентът на жените шофьори, които признават, че са карали кола след употреба на минимални според своите разбирания количества алкохол - 34%.

Проучването разкрива и притеснителна картина при подрастващото поколение в страната  - младежите на възраст 16-18 години. Почти 20% от тях вярват в шокиращото твърдение, че употребата на алкохол може да подобри реакциите при шофиране и да изостри вниманието на водача на колата.

Инициативата на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ е на "Каменица" АД и се провежда под патронажа на Министерството на Вътрешните Работи, с подкрепата на Н.Пр. Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия у нас и в партньорство с Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Съюза на Българските Автомобилисти и БЧК.

По данни на д-р Живка Димитрова, Началник отдел „Здравна политика и първа помощ“ към БЧК, през 2013 и 2014 г. повече от 30 000 начинаещи шофьори са преминали през специалния курс за превенция на шофиране след консумация на алкохол и са имали възможността лично да пробват специални „алкохоли“ очила и чрез тях да се уверят в трезво състояние как техните възприятия се променят при различно съдържание на алкохол в кръвта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сега да не би да е разрешено.мъжете пък са за щом можеш да се качиш във мпс значи можеш да управляваш.
31
0
 
1
 
! Отговори
категоричен преди 9 години
Забрана и отнемане правото на книжка ПОЖИЗНЕНО!! Това е убиец и самоубиец!
30
1
 
2
 
! Отговори
jv преди 9 години
Не само да не се шофира след алкохол, но да има и забрана над 75 години да се шофира.
29
1
 
3
 
! Отговори
do 38 преди 9 години
Случвало ми се е, на 3 водки....изхвърчам на двора, паля и изчезвам! Случая беше инсулт на близък, спасиха го.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпрос за размисълИзпили сте малко алкохол и сте някъде далече от град. В даден момент ваш близък се нуждае от спешна медицинска помощ. При положение, че екип на СПЕШНА ПОМОЩ може да дойде прекалено късно, бихте ли откарали близкият си, при положение, че няма друг избор до медицински център и бихте ли оправдали тогава шофиране след употреба на алкохол.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полицай спира кола за проверка: кара жена, до нея стои мъж.... полицая се навежда и се обръща до мъжа:- Струва ми се, че сте употребили алкохол!...мъжа се обръща и се замисля...- Да, пил съм 4 бири...- Това не ви онеправдава да давата на жена си да кара! :D
26
2
 
1
 
! Отговори
Чепа преди 9 години
Ша ми цокате пилдака,гнусни виртоални гълтачи.
25
0
 
2
 
! Отговори
боко преди 9 години
ПРОСТОТИЯТА е най лош шофьор !!! алкохола е на 2-ро място ;)
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори и новото МПС понякога дава дефект. Представете си, в такъв случай, примерно 5 годишна кола шофирате, минала е ГТП преди месец, и в един миг спирачките отказват, в следствие на което има пострадал. Справедливо ли е да се налага голяна глоба и голяно наказание при положение, че няма умисъл.
23
1
 
3
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Правилно никоя жена която е пила не трябва да кара кола, и мъже също!
22
4
 
4
 
! Отговори
Ценов преди 9 години
Към 30, До колкото си спомням в закона пише, че не трябва да шофираш след употреба на алкохол до преминаване на действието му, но не по-рано от 8 часа.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм напълно съгласен с твърдението че след употреба на алкохол не трябва да се шофира. Но тук има една ситуация която не ми се е случвала, но ми е любопитно как е правилно. Никъде не е обяснено след употреба на алкохол колко време след това е позвокено да шофираш. Примерно ако изпиеш 100 гр ракия и минат да речем 3-4 часа, то може ли да шофираш или не.
20
1
 
4
 
! Отговори
Kondor преди 9 години
ХАХАХАХА ПОРЕДНИЯ ТРИК НА НЯКОЕ КАТАДЖИИЧЕ, ЗА ДА ИМ СЕ ДАДАТ ПАК ПРАВАТА ДА СПИРАТ НА ВОЛЯ, ЧЕ БЕЗ РУШВЕТИ....ХАХАХАХА
19
4
 
21
 
! Отговори
Сиганин преди 9 години
Жените не винаги знаят какво искат,но го искат веднага!
18
1
 
8
 
! Отговори
1111 преди 9 години
да,съгласен съм че с алкохол е лошо да се шофира.но за реакциите;-бил съм свидетел на хора,които са трезви като кокичета,а реакциите им са като на умрели котки.или по лошо-абсолютно неадекватни такива...тая мода с купените книжки ражда смели камикадзета,които или ще те отнесат,отнемайки ти предимството ако са много наперени,или ще заформят страшно меле ако са по свити... наскоро на едно кръгово така щеше да стане-щях да се забия в1 дама която се уплаши от правилно изчакващ я камион и наби ***
17
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук е пълно с мъже...с комплекси, които не могат да живеят без да са в алкохолно опиянение. Като се напият планини повдигат. Да се смее ли човек, да плаче ли. Чалга и пиене ...и газ до дупка!!
16
4
 
14
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Нито "алкохола", нито употребилият го е въобще шофьор! И нв мога да разбера какво толкова се репчат някой "пиячи"?!? Годишно по пътищата ни умират повече от 1000 човека. Нямам понятие колко са поради алкохолна употреба.Срещу моя дом живее човек, комуто всички БРП му набиваха : "Не пий всеки ден си зад волан!" Не уби никого и себе си не успя. Вече 30 години е в инвалидна количка.Общо 6 /шест/ човека до сега му шетаха и му шетат. Трима вече не са между живите.От мъки, от грижи, от ядове ...
15
5
 
15
 
! Отговори
<><> преди 9 години
Що е то ? Жалко нещо, но с него става голям купон ? ....пияна жена
14
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук жените са АБСОЛЮТНО ПРАВИ.Също и година ОТНЕМАНЕ НА КНИЖКА И 45 ДНЕВЕН ТРУД В ТУХЛАРНАТА НА ЗАТВОРА за превишена скорост,при повторно нарушение 1 година ЗАТВОР.
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ne znam romite kak praviat seks sas genite si i te im ragdat po10-15,az kato mag sled parvoto dete ,ne iskam dori i da ia pogledna,ami to mnogo grozen korem,mnogo grozna gledka razvegdam se i shte si plashtam na prostitutki.