Жените у нас искат пълна забрана за шофиране след пиене

Много от тях обаче не знаят колко са допустимите промили
Обновена: 10 дек 2014 19:01 | 10 дек 2014 18:34, Красимир Ангелов
47
Жените у нас искат пълна забрана за шофиране след пиене
Снимка: БТА

Повечето от жените у нас се обявяват за пълна забрана за шофиране след употреба на алкохол, но доста малко от тях знаят каква е допустимата концентрация на алкохол в кръвта на водача и какво наказание го грози, ако наруши закона. Това сочат резултатите от тазгодишното национално представително проучване по време на кампанията "Алкохолът е лош шофьор".

88% от жените в България са категорични, че алкохолът е лош шофьор и именно употребата му е една от основните причини за пътно-транспортните произшествия у нас. Въпреки че по-голяма част от дамите не са осведомени каква е допустимата концентрация на алкохол в кръвта (над 63 % не знаят колко са позволените промили), 74% искат пълна забрана за шофиране след употреба на алкохол.

В същото време обаче, само 61% от жените категорично биха отказали да се качат при шофьор, за който знаят, че е употребил алкохол, когато сяда зад волана.

От проучването става ясно още, че 74% от жените не знаят кои са най-лекото и най-тежкото наказание, според ЗДВП, при шофиране след употреба на алкохол. В същото време обаче над 83% от дамите искат най-строги наказания за шофьорите, причинили произшествия, при които има пострадали или жертви – ефективна присъда и голяма парична глоба.

Проучването напълно доказва твърдението, че нежният пол консумира по-малко алкохол от мъжете. Близо 40% от дамите споделят, че пият само при специални случаи. Логично, по-нисък е и процентът на жените шофьори, които признават, че са карали кола след употреба на минимални според своите разбирания количества алкохол - 34%.

Проучването разкрива и притеснителна картина при подрастващото поколение в страната  - младежите на възраст 16-18 години. Почти 20% от тях вярват в шокиращото твърдение, че употребата на алкохол може да подобри реакциите при шофиране и да изостри вниманието на водача на колата.

Инициативата на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ е на "Каменица" АД и се провежда под патронажа на Министерството на Вътрешните Работи, с подкрепата на Н.Пр. Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия у нас и в партньорство с Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Съюза на Българските Автомобилисти и БЧК.

По данни на д-р Живка Димитрова, Началник отдел „Здравна политика и първа помощ“ към БЧК, през 2013 и 2014 г. повече от 30 000 начинаещи шофьори са преминали през специалния курс за превенция на шофиране след консумация на алкохол и са имали възможността лично да пробват специални „алкохоли“ очила и чрез тях да се уверят в трезво състояние как техните възприятия се променят при различно съдържание на алкохол в кръвта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
15
 
25
 
! Отговори
#$& преди 9 години
По-добре жените да не мислят по въпроси, които не разбират. Също така не е зле да избягват шофирането понеже не им се отдава, поне на 98% от тях..
11
8
 
20
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
аз пък искам на жените да се забрани да шофират и без пиене. Днес една реши да се престрои на светофара от лявата лента за напред през непресечената линия. Даже даде мигач, но къде гледаше не знам, защото в лентата за напред един Опел се беше забързал да хване зеления сигнал. Човека свири, опита да я заобиколи, но тя невъзмутимо си цепеше с крайцерска скорост. Поне не я нацепи отзад, а се качи на тротоара и я надра странично.
10
4
 
9
 
! Отговори
КаТ преди 9 години
Първо да уточнят какво значи пиене и какво значи шофиране. Стоенето на предната седалка шофиране ли е?
9
12
 
18
 
! Отговори
Рязан Кольо преди 9 години
Аз как не им се меся с кой си лягат.Пиенето си е мъжка работа.
8
15
 
7
 
! Отговори
Рязан Кольо преди 9 години
Че па жените като не искат да пият нека да не пият.Аз ако не дръпна поне две преди да седна зад волана не съм в кондиция.
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С жени като нашЯнките и без алкохол, населението ще се стопи още по-бързо. Тогава ще останат само интегриращите се и ще станем първата в човешката история държава, прекратила съществуването си, поради липса на алкохол...
6
0
 
7
 
! Отговори
Хер Вам! преди 9 години
И те кат' Ромиту бе!!!
5
2
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
Те,жените,де,хубаво и правилно искат пълна забрана,ама мъжете няма да ги чуят! Не се знаела допустимата граница ?! ВАЖНОТО Е ДА НЕ СЕ ПИЕ,когато ще се шофира,БРЕ!
4
2
 
14
 
! Отговори
ЯстреПичка преди 9 години
Българките трябва да настояват за пълна забрана на шофирането във вилайета, защото всекидневието ни доказва, че от каруцар шофьор, и от *** електротехник не става!
3
5
 
8
 
! Отговори
yeah преди 9 години
Най-после - къде да подпиша!
2
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BALGARSKITE GENI SA NAI-GROZNITE I GLUPAVI GENI.NIKOI NE MOGE DA PRAVI SEKS S BALGARSKA GENA,AKO NE E PIAN.
1
4
 
15
 
! Отговори
Ястребович преди 9 години
И тия българки много искат! Да искаш от пиянде да шофира без да пие, е като да искаш от трезвен да шофира без да диша!