Караш пиян или без книжка? Вече може да влезеш в затвора

Управляващите предлагат зад решетките да лежат и дрогирани шофьори
Обновена: 21 дек 2014 09:58 | 21 дек 2014 07:30,
71
Караш пиян или без книжка? Вече може да влезеш в затвора
Снимка: архив Булфото

Нови санкции срещу шофьори-нарушители готвят управляващите. Според подготвен проектозакон вече ще се влиза в затвора за шофиране без книжка или под въздействието на алкохол.

Ако в рамките на 1 година след вече получено административно наказание шофьор без книжка седне отново зад волана, наказанието вече да е затвор от 1 до 3 г. и глоба до 1200 лв. Това е една от поправките в Наказателния кодекс, която предлагат депутати от ГЕРБ начело с Цецка Цачева, пише вестник „Труд”.

Още по темата
Ако нарушението бъде установено, докато тече изпитателен срок при лишаване от право на шофьорска книжка, извършителят може да излежи до 3 г. и да получи глоба до 1000 лв., пише в проекта.

Депутатите искат и завишени санкции за водачи, които причинят имуществени вреди, телесна повреда или смърт по непредпазливост заради употреба на алкохол или наркотици. Поправките са заради зачестилите случаи на катастрофи. От началото на 2014 г. по пътищата са загинали 601 души, а за същия период през 2013 г. жертвите са били 549, пише в мотивите към проекта. Според вносителите употребата на алкохол и опиати е сред основните причини за черната статистика.

При шофиране с над 1,2 промила алкохол в кръвта санкцията вече ще е от 1 до 3 г. зад решетките и глоба до 1000 лв., ако поправките бъдат приети. Сега наказанието е до 1 г. затвор, което даваше възможност за избягване на затвора.
Ако водач кара с над 0,5 промила, след като вече е бил осъден за шофиране в нетрезво състояние, го заплашват до 5 г. лишаване от свобода и глоба до 1500 лв., предлагат депутатите.

От 1 до 3 г. затвор и парична санкция ще грози и нарушители при употреба на наркотици. При рецидив санкцията ще е от 1 до 5 г. зад решетките. При причиняване на телесна повреда на повече от едно лице след употреба на алкохол или опиати максималното наказание да е до 9 г. затвор. При причиняване на смърт санкцията да е от 15 до 20 г. лишаване от свобода, искат още от ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: алкохолшофьорполиция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
12
 
! Отговори
А Цветанов... преди 9 години
... кога ще влезе в затвора като милиционерите са толкова принципни?
29
0
 
9
 
! Отговори
Хан Крум преди 9 години
Малко е. Моите закони ви трябват. Който се качи пиян на коня (колата) го стъпкваме с конски копита (мачкаме го под гумите).
28
0
 
17
 
! Отговори
Beta преди 9 години
Хей джигити смръдливи, виждате ли какво ви чака! Спрете да карате като ***, спрете да сеете мъка и смърт!!!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво е това може? Това е като да вземеш оръжие и да си постреляш на посоки без да знаеш как се стреля, е какво толкова, че може да убиеш някого. Така може и да си покараш малко на посоки и без да знаеш как по тротоари и пешеходни пътеки, зони. Може и да влезеш в затвора.
26
0
 
23
 
! Отговори
българин преди 9 години
Когато видя Ставийски в затвора тогава ще повярввам.У нас правосъдието е "Сделка или не".Колкото и да ни хвърлят прах в очите Ставийски се пързаля свободен и им се присмива в очите на нашите съдии.Даже пак се е напил и катастрофирал,като се е блъснал в дърво!Унас в правосъдието никой не вярва,който е платил не е осъждан и винаги е прав,та дори да е убиец.И президента някой да сгази ако си плати сигурно и него ще го оправдаят!
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ВЕЧЕ КАТАЖИИТЕ ДА ГЛОБЯВАТ И ДУПУТАТИТЕ И ОНИЯ С ЛЪСКАВИТЕ КОЛИ КОИТО ЩЕ МИНАТ ПРЕЗ ТЕБЕ С 200 КМ В ЧАС БЕЗ ДА ИМ МИГНЕ ОКОТО!
24
2
 
6
 
! Отговори
Оридо преди 9 години
*** не съм заблуден бе Жоре, от това което съм видял плебса се държи само с глоби и ред.Тука няма място и няма кой да ми прочете предложенията за съжаление. Що да не може и при нас,може ама за всички да е .Така и МВР ще си изкарат заплатите.Кой не става вън или при престъпниците у панделата. Гарантирай на полицая максимална пенсия и му давай 2300 заплата.Па нека тия дето са им малко не си вършат работата. Който е свестен да е спокоен.Който не му харесва реда да заминава..
23
5
 
11
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Може би ще прозвучи като ерес ,но ако се разреши на полицаите да получават процент от глобите кой знае може да започнат да бъдат по-безкомпромисни и подкупите драстично да намалеят.
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се добави и конфискация на МПС .
21
1
 
22
 
! Отговори
Проектозакон преди 9 години
Краднеш пари от Държава, Тормозиш Народа Правиш ги бедни, Гледаш чужди интереси... Расстрел с "Калашников" на Националния Стадьон В.Левски, а?
20
0
 
15
 
! Отговори
ЖОРО преди 9 години
До ОРИДО Абе приятел може ли да си заблуден толкова.Говориш за ред, ама в България това не може да стане. И аз съм за реда но за всички, а не за определени хора.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тва за България ли се отнася? обикновено 1 април е ден на шегата. по Коледа не бива да се правят шеги.
18
2
 
12
 
! Отговори
se преди 9 години
Стига глезотии!Ако си без книжка- 15 години пандела и екстрадиране в Сибир! Ако си пиян доживотен затвор и национализация на имуществото! Ако са такива правилата ще се отървем от простотията наглоста и мутризацията потези земи!
17
0
 
11
 
! Отговори
[[ преди 9 години
само снемане на номерата на колите за винаги ще оправи работата.
16
2
 
25
 
! Отговори
Оридо преди 9 години
До този дето говори за стъпка по стъпка.. Ти ли нямаш права бре, сега е пълна слободия.Всеки си прави каквото си иска без санкции.Я лови самолета и обиколи по държавите да видиш какво е ред.Ако прербоиш повече права без глоби колкото са ти пръстите на ръцете ела да ми се обадиш.Тука трябват глоби,глоби,глоби и затвор, хич не циврете за свобода. Свобода на запад няма в този анархичен вид в който е у нас. Тук е слободия.
15
0
 
9
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Който няма"чадър" може да влезе в затвора и за по дребно нарушение!....
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
г-н Вучков, разрешете на полицайте да роаботят, т.е. да правят проврки. Изтрепаха се на пътя . А корумпираните полицай в затвора.
13
4
 
26
 
! Отговори
ЖОРО преди 9 години
Предварително искам да кажа, че никога не съм бил за ***, но тези от ГЕРБ само за права говорят, и само права на гражданите отнемат.Незнам дали тази Цецка Цачева разбира, но с тези уж демократични промени ощетява само обикновени граждани.Тази жена дали си вярва, че ще може да вкара в затвора СИНЧЕТАТА на политиците в затвора, защото основно те правят големите бели. ГЕРБ ни задължиха да си палим фаровете и през лятото когато слънцето грее по силно от самите тях.И намаляха ли катастрофите.
12
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стъпка по стъпка,така докато останем без никакви права...Добре дошли в Новият световен ред.
11
0
 
21
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Защо досега не влизаха в затвора,а се правеха извънсъдебни споразумения?Да се лишават от право на управление на МПС до живот!