Караш пиян или без книжка? Вече може да влезеш в затвора

Управляващите предлагат зад решетките да лежат и дрогирани шофьори
Обновена: 21 дек 2014 09:58 | 21 дек 2014 07:30,
71
Караш пиян или без книжка? Вече може да влезеш в затвора
Снимка: архив Булфото

Нови санкции срещу шофьори-нарушители готвят управляващите. Според подготвен проектозакон вече ще се влиза в затвора за шофиране без книжка или под въздействието на алкохол.

Ако в рамките на 1 година след вече получено административно наказание шофьор без книжка седне отново зад волана, наказанието вече да е затвор от 1 до 3 г. и глоба до 1200 лв. Това е една от поправките в Наказателния кодекс, която предлагат депутати от ГЕРБ начело с Цецка Цачева, пише вестник „Труд”.

Още по темата
Ако нарушението бъде установено, докато тече изпитателен срок при лишаване от право на шофьорска книжка, извършителят може да излежи до 3 г. и да получи глоба до 1000 лв., пише в проекта.

Депутатите искат и завишени санкции за водачи, които причинят имуществени вреди, телесна повреда или смърт по непредпазливост заради употреба на алкохол или наркотици. Поправките са заради зачестилите случаи на катастрофи. От началото на 2014 г. по пътищата са загинали 601 души, а за същия период през 2013 г. жертвите са били 549, пише в мотивите към проекта. Според вносителите употребата на алкохол и опиати е сред основните причини за черната статистика.

При шофиране с над 1,2 промила алкохол в кръвта санкцията вече ще е от 1 до 3 г. зад решетките и глоба до 1000 лв., ако поправките бъдат приети. Сега наказанието е до 1 г. затвор, което даваше възможност за избягване на затвора.
Ако водач кара с над 0,5 промила, след като вече е бил осъден за шофиране в нетрезво състояние, го заплашват до 5 г. лишаване от свобода и глоба до 1500 лв., предлагат депутатите.

От 1 до 3 г. затвор и парична санкция ще грози и нарушители при употреба на наркотици. При рецидив санкцията ще е от 1 до 5 г. зад решетките. При причиняване на телесна повреда на повече от едно лице след употреба на алкохол или опиати максималното наказание да е до 9 г. затвор. При причиняване на смърт санкцията да е от 15 до 20 г. лишаване от свобода, искат още от ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: алкохолшофьорполиция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
17
 
7
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
Хайде да не обиждаш турците
9
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо са пропуснали тези,които нямат образование,а за ценности да не говорим си купуват книжки и убиват на пътя!За тях и тия ,които им ги продават кога ще ги накажете бе ваш' та ....***..
8
0
 
33
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Това го слушаме вече години наред. Да не говорим че дори и да се въведе няма да се прилага за всеки. Ще бъде избирателно, също както паяците вдигат избирателно колите. Ако е обикновен човек може и да приложат закона, на ако бъде спряно гаменчето на някой партийни или милиционерски другари ще замажат нещата. А точно тези пикльовци карат пияни и дрогирани!
7
1
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
До Анонимен 7фиш 10лв.
6
12
 
27
 
! Отговори
Всички в затвора преди 9 години
Вместо да вкарат Бойко Борисов и Цветан Цветанов в затвора те искат да вкарат цяла България в затвора! Хм! Травестит закони предлага!
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами ако съвсем случайно си забравиш документите в къщи?????
4
9
 
14
 
! Отговори
Ястребоглу преди 9 години
Защо направо не ги застрелят на място?
3
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мултимилиционерите им намаляха доходите и сега дигат мизата
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отново заблуждаващ маньовър за потребителите на сайта- заглавието на статията.Ако те хванат без книжка или пиян, НЕ влизаш в затвора!Влизаш при второ такова нарушение в рамките на година.Журналистчето?
1
1
 
30
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Хм,ако поправките се приемат в този им вид и след това се спазват най-вероятно по затворите няма да остане празно място. Друг въпрос е,че там ще попадат предимно кокошкарите.