1,5 млн. българи с 9 лева на ден по празниците

Милион пенсионери пък ще са с 5 лева в джоба
24 дек 2014 08:55, Александър Попов
54
1,5 млн. българи с 9 лева на ден по празниците
Снимка: Булфото, архив

Милион и половина българи ще имат по-малко от 9,2 лева на ден за Коледните и Новогодишни празници, а милион
пенсионери ще са с под 5 лева на ден в джоба си за празниците.

По-хубаво е човек да не се събужда за Бъдни вечер и Коледа, ако разполага с такива пари за празниците, коментира за БТА председателят на Асоциация на пенсионерите в България Димитър Кисимов.

Наскоро НСИ оповести, че през 2013 г. линията на бедност общо за страната e 285.92 лв. средно месечно на човек от
домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 527.5 хил. души, или 21 на сто от населението на страната. Минималната пенсия за тази година е 154,50 лв.

Пред БТА Кисимов напомни, че е поискал от българските евродепутати да настояват за приемане на единен праг на
бедността за ЕС - например 400 евро. Асоциацията на пенсионерите в България ще поиска след Нова година подробна информация за състоянието и управлението на пенсионните фондове. От там имат готовност да предложат информация за допълнителни източници на приходи в НОИ. Например пари за увеличение на пенсии могат да дойдат от развалянето на неизгодния за България според Асоциацията концесионен договор за златното находище в Челопеч, смята Димитър Кисимов.

Прагът за бедност от 286 лв. ще важи от началото на 2015 г., а сега той е 251 лв. Така коледни надбавки от 40 лева ще получат 184 000 български пенсионери повече от миналата година и това е политика за социално подпомагане на най-бедните пенсионери, заяви наскоро финансовият министър Владислав Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: бедностпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
7
 
! Отговори
Ivory преди 9 години
То да не се събуждам по-добре да не, ама коя банка ще ми отпусне кредит за опелото, че да го изплащам при СВ. Петър.Е няма такова изказване.
14
9
 
25
 
! Отговори
по зле от турско роб преди 9 години
Някои прекалено надъхани патриоти не биха се съгласили с мене ,но по време на турското робство всяко българско семейство е имало по 6-7 деца и е успявало да им създаде добри условия за живот според тогавашните стандарти ! А сега се страхуваме да правим деца ,понеже не искаме да раждаме потенциални бедняци и просяци ,слуги на собствените ни български изедници
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е, това е плавния преход за който гласувахте и който ви го обещаваха нора ананиева и александъл лилов. Но те днес не карат с по 5 лева на ден!
12
2
 
12
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
прав си - един хляб, кило месо и два литра евтина бира. това и в Африка го няма, че и в Китай(там се борят за купичка ориз). не се шегувам.
11
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е то България се превърна в пенсионерска страна - едните пенсионери си се мотат по селските дворове, а другите се шлаят по градинки и планини. има и по контейнерите де(малко са, но ги има). ами какво да кажа - живели като шушумиги на младини, ще живеят и като шушумиги на старини. все им били виновни управниците. ами това е морала в който си възпитахте децата(вечно да си затваряш очите пред истината). после малката Пена щял да отлепва ютията от дъното. помъчи се човека, ама е тежка ютията.
10
13
 
5
 
! Отговори
В.Узунов преди 9 години
Че малко ли е 9 на ден. Едни цигари, бутилка ментак и пакет семки за мезе.
9
18
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
АБЕ ИМА ОТ ЛОШО ПО-ЛОШО ! ПО-ХУБАВО ЛИ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ АКО СЕГА БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ЧАСТ ОТ РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ И ДА ИМА БОЛ РАБОТА ЗА ВСЕКИ С НОРМАЛНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ?! МИСЛЯ ,ЧЕ НЯМАШЕ ДА Е ПО-ХУБАВО ! ГЛАДЕН И НЕЗАВИСИМ Е ПО-ХУБАВО ОТКОЛКОТО СИТ ,НО В РАМКИТЕ НА ТУРЦИЯ ! С ПЕТ ЛЕВА В ДЖОБА ЩЕ СИ КУПЯТ ЕДНО КИСЕЛО МЛЯКО И ПАКЕТ МАКАРОНИ ,А В КОНТЕЙНЕРИТЕ ЗА СМЕТ ВСЕ ЩЕ СЕ НАМЕРИ НЯКОЕ ПАРЧЕ ХЛЯБ , В БЪЛГАРИЯ ИМА И БОГАТИ РАБОТОДАТЕЛИ ,КОИТО ХВЪРЛЯТ ПО ПАРЧЕ ХЛЯБ ЗА БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ! ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
8
8
 
14
 
! Отговори
в сегашната.... преди 9 години
... трагична ситуация, Борисов, най-големият *** в тази държава, която предизвика тази катастрофа, да е отново на чело на държавата, е истинската трагедия.
7
6
 
18
 
! Отговори
Благодарение на... преди 9 години
... Борисов, който за 3.5 години "управление" на неконтролируемия хаос хвърли 1 милион българи в още по-голяма бедност. Къде е Дянков сега като било тогава преврат? Къде е този корифей на икономическата мисъл?
6
0
 
30
 
! Отговори
Не пенсионер, но.... преди 9 години
Работиш, работиш... и получаваш БГ заплата, която ти стига само да си платиш сметките и за малко храна. Една седмица максимум. А цените са европейски.......Жалко и тъжно. Получавам около две пенсии заплата и не мога да се оправя, а какво остава за милите ни родители....ГЕНОЦИД!
5
5
 
20
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Да ви е честита"демокрацията" от 1990г. та до днес. Мечтайте си и се надявайте,обаче живота ще става все по лош....
4
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и аз така мисля, и тия девет кинта са ни много. то българина какво ли не харчи по време на празници, де храни, де подаръци, транспорт - после хленчове.
3
2
 
16
 
! Отговори
До Алов преди 9 години
Младостта не е вечна или не смяташ да доживяваш до пенсия.
2
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като почиваме постоянно и чакаме някой празник за да се охарчим даже и това ни е много.
1
1
 
16
 
! Отговори
poor преди 9 години
има малко зеленчуци в хладилника и нито една стотинка в джоба какво да кажа, това човек на 26кой знае колко като мене, милион и половина викат, кого баламосвате ве, ей?! А?!