Д-р Байчева невинна, лекарският съюз я "оправда"

"Не е действала злонамерено и не е нарушила професионалната етика"
4 юни 2015 17:18,
73
Д-р Байчева невинна, лекарският съюз я "оправда"
Снимка: Нова тв

Обвинената за смъртта на новороденото в тетевенската болница лекарка (д-р Байчева) не е действала злонамерено и не е нарушила професионалната етика - това е становището на Етичната комисия към Регионалната колегия на Българския лекарски съюз - Ловеч, съобщи БТА.

Съставът й се е запознал с доклада на Изпълнителната агенция "Медицински одит", становището на родилката и е изслушал д-р Нина Байчева, която е израждала на 22 април в тетевенската болница бебето, починало вследствие на травми от раждането два дни по-късно в болницата в Плевен.

Още по темата

Председателят на колегията д-р Радослав Иванов каза, че в протокола от заседанието на етичната комисия е посочено, че д-р Байчева е действала според своите професионални знания и дългогодишен опит, стремейки се като всеки лекар акушер-гинеколог да завърши успешно раждането.

Поведението и действията й не са били злонамерени и не нарушават нито един член от Кодекса по професионална етика на Българския лекарски съюз. Комисията е изразила своята съпричастност към страданието на майката Наташка Габровска и нейните близки, оценява сложните взаимоотношения лекар - общество, но смята, че умението за общуване е взаимно.

Според Радослав Иванов на заседанието не е обсъждан въпросът за евентуалното отнемане на лекарските права на д-р Нина Байчева. След излизането си от заседанието на комисията д-р Байчева отказа да коментира доклада на Изпълнителна агенция "Медицински одит", според който има тежки нарушения при воденето на раждането и приложените методи. Тя не пожела да каже и какво е обяснила пред членовете на комисията.

Окръжната прокуратура в Ловеч продължава следствените действия по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕЩАСТНИЦИ!!!!!!!!!!!!!!
42
5
 
18
 
! Отговори
DiD преди 8 години
Браво бе...пак ли?!Докога убийци ще бъдат оправдавани и оставяни да убиват безжалостно майки и деца.....
41
4
 
27
 
! Отговори
агент сава преди 8 години
Потресаващц цинизъм на тази "етична"комисия! Покажете им физиономиите на тези ***, алчни и корумпирани типове, облечени в бели престилки! Със сигурност и те са същите садисти, изверги и убийци като мръсницата, която са оправдали! Гадни рушветчии, търговци, а не лекари, корумпирани типове, уплашили се от "дебелите връзки" на убийцата от Тетевен! Всички в "Етичвната" комисия в Ловеч да си подадат оставките! До един! И който където срещне някой от тези мерзавци, напарво да го заплюе в мутрата!
40
5
 
6
 
! Отговори
до 42 преди 8 години
Тук никъде не се споменават пари. Не виждам защо намесваш заплатата в случая. Не мисля че ниската заплата е причина за подобно отношение. И да прав си още няма издадена присъда, но лекарският съюз веднъж не е наказал някой лекар. Ама наистина, или нашите лекари са безгрешни или има нещо нередно там. Това е като катаджия да глоби друг полицай. Случило се е веднъж през 67-*** и още се говори за това в полицията
39
6
 
24
 
! Отговори
ехееее преди 8 години
Ако стане нещо с мой близък,няма да чакам тяхната етична комисия да оправдае техния лекар.Няма как да отнемеш живот и да очакваш да ти благодарят.Лекарите не са богове,но с такова отношение,просто ти казва какво да правиш с него.Държиш ли се надменно работейки тази хуманна професия,рано или късно ще се срещнеш с майстора си
38
12
 
11
 
! Отговори
Предположение преди 8 години
При една стресирана раждаща понякога строгия тон стабилизира,защото при прорязване на предлежащата част на раждащото се трябва да се положат максимални усилия и да се подпомогне родовата дейност ,за да не се задуши бебенцето.Няма как това да стане без участието на раждащата и така е от пантивека...
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 38Тук се съгласявам (частично) с теб.Ти казваш:"Да заплатите на лекарите са ниски, но ако на един некомпетентен лекар дадещ по-висока заплата той си остава некомпетентен и на такива не трябва да се позволява да упражняват професията си."Аз те питам:Ако на един компетентен лекар даваш години наред ниска заплата, какво става с него?
36
7
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
като я гледам на снимката и много невинна ми се струва !!!!
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Imashe has da ya izkarat vinovna bulgarski bokluci
34
6
 
28
 
! Отговори
iliev.pk преди 8 години
Българският лекарски съюз би оправдал и Доктор Менгеле, аз поне не си спомням да не е оправдал някого . По брой на оправдани лекари най-вероятно сме на първо място в света . Колкото до немските лекари - в Германия , за подобно отношение освен престоя в техните санаториуми , наричани затвори , въпросната лекарка нямаше да практикува до живот и да плати 6 ,а защо не и 7 цифрена сума в евро обезщетение
33
1
 
6
 
! Отговори
до 35 преди 8 години
Аз също! Лекарската професия е отговорна и лекарите трябва да са работят съвестно. Тук не става въпрос за пари а за етика, професионализъм и прочие. Да заплатите на лекарите са ниски, но ако на един некомпетентен лекар дадещ по-висока заплата той си остава некомпетентен и на такива не трябва да се позволява да упражняват професията си.Има много които си вършат работата съвестно, но тези които я гледат през пръсти трябва да се отсраняват. Това ще е по добре и за пациенти и за лекари!
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 33А втората ти грешка е, че правиш квалификации за "убийства на бебета" абсолютно и целенасочено извън контекста на темата, още повече че преди СЪДЪТ да се е произнесъл дали има "убийство" или не, не си ти този който да вменява вина!Пак ли съм неясен?
31
7
 
13
 
! Отговори
крадец преди 8 години
Преди няколко дни намерих 200 лева в една чанта,която беше на рамото на един човек,и собственикът на чантата ме набеди,че съм крадец.След проверка на етичната комисия на българските крадци,се установи,че аз не съм откраднал парите на човека,както той твърдеше това.И етичната комисия на българските крадци ми изчисти името пред обществото.Благодаря ви за доверието,следващия път аз ще ви защитя
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 32Никъде в коментара ми не съм ти споменавал Меси, Рууни и Роналдо!Ясно съм написал за какво става въпрос.Ето за това грешиш!
29
2
 
11
 
! Отговори
аз преди 8 години
До Жалко много жалкоЛекувайте се сами драги пациенти.
28
6
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 8 години
За кое греша драги? Мислиш че средностатистическият лекар в Германия прави по 60 милиона годишно?
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 29Много грешиш, драги!И по-леко с квалификациите за "убийства на бебета", щото скоро анонимниците могат да бъдат подвеждани под съдебна отговорност за клевета и уронване доброто име!Води се следствие, нито съд се е произнесъл!Разбираш ме правилно, надявам се.
26
9
 
6
 
! Отговори
до 29 преди 8 години
Защо намесваш футболистите? Или си мислиш че в Испания лекарите взимат колкото Роналдо и Меси, а в Англия колкото Рууни?Стига глупости. Тук причината не е ниската заплата на лекарката. Ако са ти малко парите не убиваш бебета а търсиш начин да изкараш повече...
25
8
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
д-р Байчева е действала според своите професионални знанияАМИ КАКВИ ЗНАНИЯ ДА ИМАТ ПОВЕЧЕТО ВИСШИСТИ СЛЕД КАТО СИ КУПУВАТ ДИПЛОМИТЕ ?!И ЗАРАДИ ТОВА ПРИ ВАС В БЪЛГАРИЯ ИМА сложни взаимоотношения лекар - общество ,А ПРИ НАС В ГЕРМАНИЯ ОТНОШЕНИЯТА НЕ СА ЧАК ТОЛКОВА СЛОЖНИ И СА САМО НА НИВО ЛЕКАР-ПАЦИЕНТ ,ТОЕСТ ПРИ НАШИТЕ ЛЕКАРИ ТАКИВА СЛУЧАИ СА МНОГО МНОГО РЕДКИ ,А АКО ИМА НЯКАКВИ ПРОБЛЕМИ ЛЕКАР-ПАЦИЕНТ ,ТО ТЕ СА ОТ РОДА - УУУ МНОГО МЕ ЗАБОЛЯ ОТ ИНЖЕКЦИЯТА БЕ ,ТИ ПО-ЛЕКО НЕ МОЖЕШ ЛИ ?
24
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ви кажа ли докога ще липсват анестезиолози, а скоро и лекари?Докато един *** ритнитопковец получава месечно 30 пъти повече от млад лекар - дотогава!

Спонсорирани публикации