Д-р Байчева невинна, лекарският съюз я "оправда"

"Не е действала злонамерено и не е нарушила професионалната етика"
4 юни 2015 17:18,
73
Д-р Байчева невинна, лекарският съюз я "оправда"
Снимка: Нова тв

Обвинената за смъртта на новороденото в тетевенската болница лекарка (д-р Байчева) не е действала злонамерено и не е нарушила професионалната етика - това е становището на Етичната комисия към Регионалната колегия на Българския лекарски съюз - Ловеч, съобщи БТА.

Съставът й се е запознал с доклада на Изпълнителната агенция "Медицински одит", становището на родилката и е изслушал д-р Нина Байчева, която е израждала на 22 април в тетевенската болница бебето, починало вследствие на травми от раждането два дни по-късно в болницата в Плевен.

Още по темата

Председателят на колегията д-р Радослав Иванов каза, че в протокола от заседанието на етичната комисия е посочено, че д-р Байчева е действала според своите професионални знания и дългогодишен опит, стремейки се като всеки лекар акушер-гинеколог да завърши успешно раждането.

Поведението и действията й не са били злонамерени и не нарушават нито един член от Кодекса по професионална етика на Българския лекарски съюз. Комисията е изразила своята съпричастност към страданието на майката Наташка Габровска и нейните близки, оценява сложните взаимоотношения лекар - общество, но смята, че умението за общуване е взаимно.

Според Радослав Иванов на заседанието не е обсъждан въпросът за евентуалното отнемане на лекарските права на д-р Нина Байчева. След излизането си от заседанието на комисията д-р Байчева отказа да коментира доклада на Изпълнителна агенция "Медицински одит", според който има тежки нарушения при воденето на раждането и приложените методи. Тя не пожела да каже и какво е обяснила пред членовете на комисията.

Окръжната прокуратура в Ловеч продължава следствените действия по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
4
 
! Отговори
1 преди 8 години
Трябва да се гледа на всеки случай отделно. Хората обичат да слагат нещата под общ знаменател. Такива като тази си заслужават боя. Но не значи, че трябва да се налита на хора, които съвестно си вършат работата. И обратното - това, че някои са добри професионалисти, не значи че други не заслужават съд.
22
9
 
8
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
А от какво са травмите на бебто тогава? Или добронамерено го е убила?Скапана държава сме ей....
21
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПринцесаДатата си е точно 22 април.Защо за случая се разчу през май, 40 дни след смъртта на бебето, ти си отговори сама.Съвсем "случайно" по това време разбрахме, че готвят тесла за цените на клиничните пътеки, и съвсем "случайно" стартира измислената ПСЕВДОреформа на другаря Москов.
20
7
 
8
 
! Отговори
Принцеса преди 8 години
До 24. Не ме разбирате правилно. Възмущавам се от случилото се и мисля, че това, което е направила заслужава строго възмездие. Изразих учудване за това, какво по-лошо е трябвало да нправи според Български лекарски съюз, за да бъде определена за виновна.
19
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чиста като "майска роса" ...
18
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО ПРИНЦЕСА , КАКВО ДА НАПРАВИ ЛИ , А МИ ТАКИВА КАТО НЕЯ НИКОГА ДА НЕ РАБОТАТ КАТО ЛЕКАРИ НАЙ МАЛКОТО , И БИВА ПО МАЛКО ДА ЛЕЖАТ В ЗАТВОРА , ЗАЩОТО ИМА СМЪРТ В СЛУЧАЯ
17
5
 
8
 
! Отговори
Принцеса преди 8 години
И какво трябваше да направи, за да бъде определена за виновна?! Може би щеше да е по-добре да си получи наказанието от съответната институция, отколкото близките на родилката да прибегнат до саморазправа. Не че очаквам да се случи второто, но все пак. И в статията са писали датата 22 април, а доколкото си спомням, случаят беше през май.
16
10
 
24
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
"Не е действала злонамерено и не е нарушила професионалната етика"МНОГО ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ ! НЕ Е ДЕЙСТВАЛА ЗЛОНАМЕРЕНО САМО Е ДЕЙСТВАЛА НЕДОБРОНАМЕРЕНО ! ИМА ГОЛЯМА РАЗЛИКА В ДВЕТЕ НАМЕРЕНИЯ НА ДЕЙСТВИЕ ! БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ И ЛЕКАРИТЕ И ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ ,А АЗ ТРЯБВА ДА ИЗКАЖА 1 000 000 МОЛИТВИ И БЛАГОДАРНОСТИ НА БОГ ,ЧЕ ДНЕС ЖИВЕЯ В ГЕРМАНИЯ ,А НЕ В БЪЛГАРИЯ !
15
11
 
44
 
! Отговори
Жалко много жалко преди 8 години
Това потвърди омразата на хората към лекарите. Много още ще ви бият .
14
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да я махат и да й вземат правата. Убийци такива.
13
8
 
39
 
! Отговори
7 преди 8 години
Гарван гарвану око не вади - затова са си мафия дофтурите - няма нито един случай да са признали грешка или немърливост
12
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено, че ще си пазят насраните *** едни други...че не се знае кой от тази "колегия" ще омаже пейзажа и ще е в същата позиция...
11
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това семейсто дая съди тази нагла жена в името на детето
10
8
 
33
 
! Отговори
Пъзел преди 8 години
Невинна, невинна а пък детете мъртво (лека му пръст)...
9
9
 
32
 
! Отговори
Милев преди 8 години
Колко още деца трябва да уморят за да се вземат мерки я тея от комисията да идат да раждат при тази "докторка"!
8
5
 
8
 
! Отговори
пациент преди 8 години
Бьлгария е най бедната страна в Европа, здравното обслужване е сьщо бедно. Не ни остава друга вьзможност освен да се лекуваме в Европейските клиники.
7
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано тази така наречена лекарка , някое време да испита мъката на тези хора , господ забавя но не забравя , а като и гледам конската глава няма нищо сърдечно в нея
6
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Личи си, че е невинна. Личи си, че е "българка" колкото и Костов е "българин".
5
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оправдали са я, защото е герберастка, ако беше комунистка - щяха да я осъдят.В България за всичко се мери с двоен аршин.
4
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами как няма да я оплавдаят, нали и тя е от мафията на куку Москаля.

Спонсорирани публикации