Хората с увреждания: Махнете ТЕЛК-овете!

Те осъдиха символично системата, която уж ги подкрепя
27 авг 2015 16:58,
17
Хората с увреждания: Махнете ТЕЛК-овете!
Снимка: Reuters, архив

Системата, която би трябвало да подкрепя хората с увреждания, беше осъдена символично от самите тях. Пред сградата на Министерския съвет днес се проведе първото заседание на така наречения граждански трибунал. На него се чуха обвинения за тежки престъпления срещу човечеството.

"Основното ни искане е да се махнат ТЕЛК-овете като една отвратителна система за поставяне на етикети. Да се направи нов закон за хората с увреждания. Няма никаква причина да се чака до 2020 година. Настояваме да се промени и системата за национално представителство", обясни пред Нова телевизия Капка Панайотова от Центъра за независим живот.

"Спазихме всички правила на доброто правораздаване, така че да осъдим системата за това, че държи хората с увреждания в трайна зависимост от себе си и поддържа своето съществуване чрез хората, които имат право на независим живот.

Конвенцията на ООН, която България ратифицира през 2012 г., задължава държавите-членки да осигурят такива условия, които да дават възможността за собствен избор. У нас подобни условия няма. Към днешна дата хората с увреждания са задължени да бъдат там, където са парите на държавата", коментира още Панайотова.

"Министър Ивайло Калфин беше призован в качеството му на материално отговорно лице и законен представител на системата", допълни тя. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 1 - За мен това, което казвате е клевета. Докато не представите неоспорими доказателства, няма да Ви повярвам. Освен това Вие не уточнявате за каква болест е операцията. Може да е излекуван след това или в подобрено състояние. А след като обжалвахте какво е решението от НЕЛК /ако сте обжалвали/. Имам много въпроси за уточняване, докато реша дали да Ви повярвам.
13
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 8 години
Крадеца/ разбирай го рушоветчията / вика дръжте крадеца/ рушовета!!!/
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бях с 80%, след усложнения ме направиха на 100%.Реален съм и никой никога не ми е искал рушвет...Някой сами се тикат да дават и после се чудят защо им взимат...
11
1
 
4
 
! Отговори
амииииииии преди 8 години
Сами!!! самолекуват се , ще се и самоосвидетелстват!!!!!!!!
10
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
tova sa neseriozni iskaniia. koi shte gi osvidetelstva ,che sa invalidi? ako e mudna sistemata,tova e drugo neshto,no telk triabva da ima,inak vseki shte se pishe invalid,za pensiia.
9
1
 
16
 
! Отговори
ние, вие, те преди 8 години
Да започнат проверки около Лудогорските села,,, АЛО-АЛО и т,н.....ЦЯЛОТО ИМ СЕЛО ИНВАЛИДИ С ПЕНСИИ. ЧЕ И МАЛКИ ДЕЦА СЪЩО......
8
2
 
13
 
! Отговори
истини преди 8 години
След операция болшинството смятат ,че трябва да отидат на ТЕЛК за пенсия,Но операцията е всъщност оздравяваща процедура.Слухопротезираните също се считат за хора с коригиран проблем. Така че да у ясно Не всеки преминал през болница е инвалид отговарящ на 51 % загубена работоспособност
7
7
 
11
 
! Отговори
реалност преди 8 години
ТЕЛК са необходима структура и за сведение -Те Не поставят диагнози , а по документи - протокол изготвен от специалист и доказващи изследвания , актуални към датата на явяване и преглед на самия пациент по инструкция поставят % за загубена работоспособносТСлед ТЕЛК има още две комисии,които прецизират щателно решенията и има и обжалване в НЕЛК. Който се чувства ощетен в срок от 14 дни може да си представи досието с жалба до НЕЛК.
6
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, да - знаем ги тия ТЕЛК. Чичо ми остана с един крак, та от немай къде го писаха 70% инвалид. Следващата година го намалиха на 50% инвалид. По-следващата му писаха 30% инвалидност, а накрая съвсем отказаха да му дадат какъвто и да е процент инвалидност - все едно за три години му порастна нов крак и вече не е инвалид.Тъжно, господа съдии и прокурори, тъжно господа депутати - унищожете ги тия, вкарайте ги по затворите. Унижават болните българи и въртят далаверки на техен гръб!
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колко осъдени служители на ТЕЛК има за неправилни диагнози? Колко хора има по докумнети "слепи" на 100% инвалидност?нормален човек чака по 6-8 месеца решение, да не би да му мине и да оздравее сигурно...
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 1 АКО ИМАШ ПАРИ ОСЪДИГИ , ТЯХ ТРЯБВА НЯКОЙ ДАГИ ОСЪДИ , ИГРАЯТСЕ С ХОРАТА ,И ТЯХНАТА МЪКА
3
3
 
39
 
! Отговори
бг преди 8 години
Бабата получи инсулт и се обездвижи,8месеца чакахме решение от ТЕЛК,тъй като жена ми се грижеше за нея.Получихме го 100% инвалидност няколко дена след като почина. Мафия са.
2
5
 
15
 
! Отговори
ТЕЛКОВЕТЕ преди 8 години
Махнете хората!
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баща ми е инвалид с увреждания след операция, ТЕЛК плевен му взеха пенсията защото не им даде 500 лв рушвет.