Бежанци не искат да ги настаняват в апартаменти

Европейската комисия дава 690 000 евро за квартири в България
Обновена: 8 сеп 2015 09:44 | 8 сеп 2015 07:00, Елка Василева
100
Бежанци не искат да ги настаняват в апартаменти
Снимка: архив, Булфото

БЧК не може да намери чужденци със статут на бежанци, които да настани в апартаменти без пари. Наемът се плаща от Европейската комисия, а Червеният кръст отговаря за намирането на жилищата и подбора на хората. Досега само един човек е настанен, обясни пред „Труд” Мариана Стоянова, ръководител на Бежанско-мигрантската служба в БЧК.

Нейни колеги обикалят центровете за настаняване на Държавната агенция на бежанците (ДАБ), но не срещат почти никакъв интерес, дори се наблюдава нежелание.

„Много трудно се мотивират. Повечето от тях искат да продължат към Западна Европа и не виждат смисъл да излизат на квартира за кратко време”, каза Стоянова.

Друга причина е, че тези бежанци, които са „останали” все още в България, нямат никакви пари и се плашат, че няма да могат да си плащат тока. „Те не работят, нямат дори пари за лични карти”, добави Стоянова.

От БЧК търсят и други опции за отпушване на проекта като помощи за изваждане на български лични документи и еднократна помощ за плащане на тока за месец.

От Червения кръст отчитат голям интерес от наемодатели, като досега имат над 20 предложения за къщи, етажи от къщи и апартаменти в София, Харманли и цялата страна.

Европейската комисия даде 690 000 евро за квартири на бежанци, който имат статут и трябва да останат в България. Ако парите не бъдат похарчени до 15 юни 2016 г., те могат да бъдат пренасочени и за други дейности. Целта на проекта е да бъдат освободени места за настаняване в центровете на ДАБ. В момента от налични 5130 места за настаняване в лагерите са заети 2703 легла, 2096 от които от сирийци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: бежанцинастаняване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
ГРАМОТНА преди 8 години
"Европейската комисия даде 690 000 евро за квартири на бежанци, който имат статут и трябва да останат"-------как децата да се научат да пишат правилно,ако вие допускате грешки?!?
52
0
 
14
 
! Отговори
BG преди 8 години
Подобни плащания са груба намеса в свободния пазар и ще доведат до изкривяването му (повишение на цените на наемите), а оттам до размирици. Наемодателите вече са се втурнали да обявяват имотите с поне 10% отгоре на сегашните цени. Как работещите хора под наем да се конкурират с готовите пари, които се изсипват от разни ЕС агенцийки и предизвикват изкуствено инфлация на пазара на наемите?! Да знаете накрая ще изгърми обществото ни. На всичкото отгоре и постоянно се вдигат осигуровки и прагове.
51
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ТАЗИ ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ С ЧИИ ПАРИ ИМ ПЛАЩА? ДА НЕ БИ ДА СИ ГИ ВАДИ ОТ ДЖОБА? НЕ ИСКАМ С НАШИТЕ ДАНЪЦИ ДА СЕ ПЛАЩА НА ТАКИВА КОИТО НЕЗНАЯТ ЗАЩО СА ЖИВИ.
50
0
 
24
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Баня с джакузи,масажистка,уиски с лед?Много са скромни..
49
1
 
28
 
! Отговори
Мяк преди 8 години
До НЕ ЩЕМ ИМТова са си наши пари, просто с тях се разпорежда Европейската комисия.
48
3
 
35
 
! Отговори
Мило преди 8 години
Вноската на България в европейския бюджет е половин милиард евро годишно. Така че ЕК просто ни връща малка част от нашите пари, за да настаняваме в България имигранти от Азия и Африка, които не са внасяли и не се очертава да внасят ни в българския, ни в европейския бюджет. Мило.
47
7
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
тези хора са живели в каменни села и не знаят какво е тоалетна как ще ги настаняватв апартаменти нали виждаме какво се случва с блокове вкарват конете поетажите аз не мога да си отговоря на въпроса къде са сирийците които 50 години сеобучаваха в българия за лекари и инженери те знаят езика и правилата
46
4
 
26
 
! Отговори
7 преди 8 години
Горките, ще изтърват големия кокал - 700 хиляди евра чиста пара за настаняване джихадисти - сигурно и квартири са намерили - роднински, по 1000 евра апартамента и сега цвилят, че няма желаещи
45
1
 
28
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Браво бе, и колко човека го търсихте тоя един, докато го намерите?
44
5
 
42
 
! Отговори
akud преди 8 години
кой каза на тези престъпници прекосилили незаконо Българската(европейската) граница , че може да имат претенции какво искат. тук има закони и те трябва да се спазват. а престъпниците влизат в затвора
43
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След време,когато голямата патаклама отмине по някакъв или друг начин, ще се сетим да поискаме обяснение, но ще бъде след дъжд качулка.Сигурно трябва да се върнем там от където сме тръгнали!
42
0
 
19
 
! Отговори
Абдулкарим преди 8 години
До AeonТова, че не плащаш данъци в България и не храниш бежанци в България, не означава, че не го правиш някъде другаде. Освен, ако ти самия не незаконен емигрант, който върши черна работа за дребни монети в чужда страна.
41
18
 
3
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Вярно е, от мен не зависи нищо. Данъци в България не плащам, съответно и бежанци не храня.
40
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без думиВижте какво ни показва един бежанец пред камера, пристигнал в Будапеща. Напишете в тубата - Muslim Refugee Makes Beheading Gesture to Hungarian Television
39
16
 
1
 
! Отговори
Абдулкарим преди 8 години
До AeonКакво може или не може да правят бежанците не зависи от България, а най- малко от теб лично.
38
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О Защото да ги настанят в апартаменти означава да си плащат сметките, а както знаем те не искат да работят и да плащат нищо. Много по-лесно им е да чакат държавата да се грижи за тях.
37
0
 
59
 
! Отговори
Баси Държавата преди 8 години
До Много въпросителниНапълно съм съгласен с теб и реално аз щях да напша същото.Околните мюсюлмански държави около Сирия/с изключение на Турция/почти не са приели бежанци едноверци,а ги тласкат към Европа защото това си е чисто и просто целенасочена политика.След 5-6 ще ни бият със собствените ни камъни по нашите грави.На база на демокрация накрая ще демонтираме и кръстовете от църквите защото няма да е толерантно.......Ще загинем бавно и тъпите западняци са слепи да го видят.
36
3
 
75
 
! Отговори
Много въпросителни преди 8 години
Нали мюсюлманите ненавиждат нашата религия и начина ни на живот? Нали унищожават всякакви следи от минали цивилизации, които не са ислямски? Защо тогава са тръгнали масово към Европа, люлката на така презирания от тях прогрес? Защо не отидат в богатите мюсюлмански държави, където няма да имат проблеми поне с религията и няма да са чужди? Защо Европа проспа първите признаци на готвеното настъпление на исляма?! В какво се превръщат хубавите европейски градове с хилядолетна култура? В клоаки.
35
7
 
11
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Могат да ги затворят тук, но трябва да разстрелват всеки от тях, който си помисли да бяга на запад. Или ЕС да налее стотици милиарди евро, достатъчни за бежанците, а и Бойко да е сит.
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с тази пропаганда, че не искали да остават при нас. те могат да не искат,но от ЕК ще ги държат тук като в концентрационен лагер, без да могат да пътуват,а нашето МВР както при Ореха ще ги дебне при опити да напуснат и ще ги връща обратно. Няма да можете да ги скриете ще ги виждаме,и ще ги чуваме. Дали изобщо ще получат разрешение да си идат у дома като не им хареса в БГ?

Спонсорирани публикации