В Европа няма бежанци, има емигранти!

Те са спасили вече живота си в Турция, сочи Божидар Димитров
92
В Европа няма бежанци, има емигранти!
Снимка: БТА

Мигрантската вълна от Близкия изток и Северна Африка, заляла Европа, не е бежанска вълна и бягащите не са бежанци, а емигранти. Това заявява в своя позиция директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

“Невежеството често ражда тежки политически проблеми. Не само у нас, но и в Европейския съюз. Вълната от хора от Близкия изток и Северна Африка заляла Европейския континент се нарича, както от медиите, така и от политиците на Стария континент „бежанска вълна”, хората "бежанци". Но те не са такива!", се чете в позицията на Димитров.

Историкът пояснява, че „бежанци” по силата на международното право са хора, избягали в държава, съседна на държавата, в която има гражданска война или е във война с друга държава.

"Двата милиона сирийци и иракчани в Турция са бежанци, 1 400 000 в Ливан и Йордания също. Но същите хора, бягащи от Турция по гръцките острови Кос и Лесбос, не са вече бежанци. Те са икономически емигранти. На о-в Кос, а след това в Континентална Гърция, Македония, Сърбия и Унгария, те не търсят спасение от насилствена смърт, което е условие да покриеш съдържанието на понятието „бежанец”, посочва Димитров и продължава:

"Те са спасили вече живота си в Турция. Пресичайки с лодка пролива между о-в Кос и турския бряг, те губят този статут и придобиват друг статут – на икономически емигранти. А те се третират по други закони. Те не го и крият. Нито един от тях не крие, че не търси спасение на живота си в България, Гърция, Македония, Сърбия и Унгария – спокойни и мирни страни. Всички бързат за Германия, чийто жизнен стандарт е в пъти по висок от изброените страни”.

Директорът на НИМ посочва още в своята позиция, че в този смисъл удавилото се 3-годишно момченце Айлан от гр.Кобани, е жертва не на ИДИЛ или Република Турция, а жертва на баща си и майка си, взели решение да напуснат Турция, където са се спасили от войната и да тръгнат с прогнила лодка в Егейско море в търсене на по-добър живот.

"Търсенето на по-добър живот е изконно право на всеки човек. Но само, когато се спазват законите – на всяка отделно взета страна и международното право. Тези хора от емигрантската вълна не зачитат законите нито на отделните страни, нито на ЕС. Идващи от държави, появили се на картата едва след краха на колониалната система през втората половина на ХХ век, те са лишени от чувство на държавност.

Затова и хилядите здрави и прави мъже "бежанци" не са  влели в армията, за да защищават отечествата си, а са хукнали към Германия, смятайки, че е тяхно законно право да нарушават половин дузина държавни граници без никакви документи, че не бива да дават пръстови отпечатъци, да бъдат хранени по пътя, да ги возят безплатно на фериботи, влакове и самолети, да спят в хотели с чисто бельо, тоалетни и бани. Е, хайде холан, нашите роми са с европейски паспорти и ни ги връщат на тумби – на тумби, а "бежанците" се кефят на сантиментална Европа”, се чете в позицията на Димитров.

Според него ИДИЛ вече постигна най-голямата си победа досега над "неверническа" Европа, внушавайки, че това е бежанска, а не емигрантска вълна.

"Лишена от военен ресурс, с който да удари ЕС по военен път, тя я удари с предизвиканата от нея емигрантска вълна. И с това я принуди да наруши и законите и принципите си, предизвика дълбоки разногласия между политическите ръководства на отделните държави, засили позициите на ксенофобските партии, възбуди атавистични страхове (от исляма) всред населението. На това трябва да се сложи край. Няма бежанци – има емигранти", завършва позицията си директорът на НИМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
12
 
! Отговори
българин от България преди 8 години
Не съм привърженик на проф. Димитров, но изказването му изключително точно и ясно описва цялостната картина. Истината е, че наглостта на емигрантския поток е далеч над описаното от Димитров. Ако скоро, не се вземат остри рестриктивни мерки, нищо добро не очаква нито една страна от ЕС. Ще последват масова ислямизация, етнически сблъсаци, тотално обедняване на гражданите на ЕС, изключително завишаване на престъпността (в това число и терористични актове), както и какво ли още не.
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никога не съм бил комунист по идеология,и няма да бъда привърженик ,на социалните комунисти,зная ,че професора е бил комунист и т.н. ,но това ,което изказва в коментара си ,изисква внимание,и трябва да се обърне внимание ,за това професионално мнениеБраво професор Димитров,не само за това си мнение ,а и за многото хубави и добри за България действия и мнения...
42
0
 
26
 
! Отговори
Пристигат на тумби - преди 8 години
- гладни и просещи помощи, а се опитват да налагат собствените си дивашки порядки!В едно от най-горещите лета, подрастващите девойчета - още деца, да ходят с панталони и дълги ръкави, за да не дразнят нагона на диваци, довлекли се от не знам къде с цел да лапат соц. помощи от данъците, плащани от родителите на същите тези момиченца!Хора, дупещи се на обществени места, защото им било време за молитви, не желаят да виждат верския символ на Европа - разпятието! А ние да ги гледаме надупени!
41
1
 
34
 
! Отговори
Подкрепям професора преди 8 години
Но защо той - историкът, не говори за сблъсъка на културните традиции на толерантната, образована Европа и на агресивния Ориент. Два примера:- Преди поне 5-6 г., бе махнат кръстът от дома на пастор, защото негов съсед-мюсюлманин се оплакал, че това изображение обижда религиозните му чувства.- Днес директорите на училища в Западна Европа апелират към родителите на момичетата - дъщерите им да ходят с покрити ръце и крака, за да не бъдат изнасилвани - пришълците тълкували погрешно облеклото им!
40
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е само първата вълна! 2млн. християни и 2млн. шиити има в Сирия, отделно около 5млн. има в съседните държави Йордан, Ирак и Лебанон, които виждайки успеха на първата вълна ще се втурнат до един в борба са по-добър живот. Отделно от това, Африканското население от 1млрд. расте мълниеносно и се удвоява на всеки 50г. Тези млади хора също ще тръгнат да напират към европейския рай. В същото време населението на Европа застарява и се свива драстично. Шах и мат сме отвсякъде!
39
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, само че Турция прие 2.5 млн бежанци и си ги храни от собствения си бюджет. Колко още да приеме. Естествено, че от тук нататък ще ги пуска в селдващите страни. Ако не беше Турция да ги приеме щяха да са тук и в Гърция. Вие представяте ли си още 2.5 млн освен тези?Така че преди да говори наизуст, да се поинтересува и запознае със ситуацията.
38
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като въвлякоха и Папата, който официално призова да се приемат тези хора и да бъдем съпричастни...а, това означава, че вече няма и религиозен проблем пред ислямистите. Портите на Европа са широко отворени не просто за някакви бежанци, а за целия ислямски свят! ОБРЯЗВАТ НИ БЕЗ ДА СЕ УСЕТИМ!
37
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БЪЛГАРИЯ СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА ЛИ Е ,ТА НИ НАЛАГАТ КВОТА ЗА ЕМИГРАНТИ? ЕТО ЗАЩО ЕВРОПА НЕ МОЖЕ ДА СЕ"НАЛОЖИ" НА УНГАРИЯ -НО ТАМ ИМА ПОЛИТИЦИ ,КОИТО МИСЛЯТ ЗА СТРАНАТА СИ!
36
0
 
0
 
! Отговори
Imaniar-O преди 8 години
..mnogo sum suglasen s kazanoto ot teb KOLEGA Dimitrov...,ako mozeh, bih ti nabil 1000+ laikove, no da ti davam dvata cestno izkopani ot men aureusi na Titus Flavius Domitianus i Titus Flavius Vespasianus...nEma kak da stane...P.S. Viz.., ako oste pazis kupenata ot teb prez 1997 sestercia na Britannicus...,moEm da napravim barter...S uvazenie,tvoi fen ot Gildiata
35
0
 
21
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛ ГАДОРЯН преди 8 години
Ако след 100 години ги има Лувъра, Айфеловата кула, Версай, Брандербургската врата, Окото на Лондон, Мулен Руж и прочее, аз ще си отрежа сам главата. И не, те няма да паднат сами. Ще бъдат взривени както статуята в долината Бамян или сега останките в Палмира. Край с еволюцията и прогреса. След това войни безкрайни за да се види кой е по правоверен. Хахаха. Честито. Дано не го доживея, че както е тръгнало. Процеса си беше така или иначе в ход. Но сега ега ти катализатора.
34
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВО! Единственият,макар и бивш политик,но истински историк,е Б.Димитров който казва истината ! Фалшивата и псевдолиберална Европа не желае да види и отстрани причината за това цунами от бежанци, които ще завладеят Европа и ще променят етническия и религиозен състав на страните! А истинските виновници за тази инвазия -САЩ , не правят нищо за ликвидирането на ИД, а напротив,бомбардират техните противници!
33
0
 
3
 
! Отговори
Dublin преди 8 години
Vive la France....:))pp.vk.me/c627521/v627521016/1c9bd/cG2YaACQ9DI.jpg
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Божидар Димитров - президент!!!
31
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разгеле Божидар Димитров, човек без юридическо образоване, да обясни на застреляните юристи от администрацията кое как е. Аз същото приказвам от седмици насам, но никой не желае да изслуша и две изреения докрай - щом медиите ги наричат "бежанци", горките хорица са си бежансци, кой го е грижа, че нахлуването им в Европа не е мотивирано от спасяване на живота, а от иконимически причини.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 48Браво за уместния коментар.
29
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕХАААА, Браво на Професора. Най- после някой от по-високите етажи да каже,че царят е гол - демек - НЯМА БЕЖАНЦИ ! Има една мързелива и безочлива ***, която се е засилила в Европа. За да яде и пие наготово, да претендира, да изисква и да се държи нагло с местното население, че дори и да го заплашва, ако не получи това което иска.........Наистина съм потресена от овчедушието и простотията на така наречените лидери в Брюксел....Тези хора трябва да бъдат ЕКСТРАДИРАНИ.
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво Божко, право куме в очи, дет се вика! Европа за европейците!
27
1
 
26
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Този човек по принцип не ми е от любимите, но с това, което е написал, просто няма как да не се съглася!
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да са 160 хил., драги, а милиони скоро. Просто постой и виж какво ще стане. А България не е ***, нито миризлива. България има много недостатъци и животът е труден, но си е и твоя родина. Ако я наричаш ***, значи си *** (родил си се там), макар да си я сменил за по-добър модел.
25
0
 
38
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Добрютро!Само, че и Божидар Димитров волно или неволно допуска една малка грешка. Това не са "емигранти", а "незаконни емигранти".