Регистрираха езическа църква у нас

Христо Бойчев, Тончо Токмакчиев, Елена Ваташка са сред учредителите
Обновена: 27 сеп 2015 07:42 | 27 сеп 2015 07:30, Елка Василева
132
Регистрираха езическа църква у нас
Христо Бойчев е сред учредителите на “Обединени езически вероизповедания”. Снимка: архив, Булфото

Софийският градски съд регистрира религиозна общност, наречена “Обединени езически вероизповедания”, пише „Труд“. Сред учредителите на вероизповеданието са Николай Въжаров, драматургът Христо Бойчев, актьорът Тончо Токмакчиев, футболната фенка Елена Ваташка и Светозар Филипов, който е родственик на първия български екзарх Антим Първи.

Вероизповеданието бе учредено като отговор на опитите на депутати от БСП със закон да дадат на БПЦ и Главното мюфтийство право на собственост върху храмове и паметници на културата-музеи, които някога са били джамии, преди това православни църкви, а още по-рано - езически светилища - келтски могили и тракийски гробници.

Най-ярък пример за това е Музеят на религиите в Стара Загора, който е бил джамия, църква и тракийско светилище. Вероизповеданието се появи, за да спре разграбването на имоти и земя от традиционните религии - православие и ислям.

Според “езичниците” Светият синод няма право на църквите в Плиска и Преслав, защото това ще комерсиализира историята. За тях православните духовници са “търговци” и “пияници”, които нямат нищо общо с Христос. Вероизповеданието има негативно отношение и към мюсюлманското вероизповедание, което заведе десетки дела за връщане на джамии.

До узаконяването на общността се стигна от втори опит въпреки две отрицателни становища от дирекция “Вероизповедания” на Министерския съвет. Първият отказ за регистрация бе потвърден от Софийския апелативен съд с мотив, че “в устава на вероизповеданието не са изложени достатъчно подробно верските убеждения на членовете и богослужебната практика, която ще бъде упражнявана”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво...." от днес със Тангра ще говоря само аз" !!!
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо да няма и такава църква, след като имо 140 други? Има даже "Тракийска църква", в която се бърбори на някаква абракадабра и се твърди, че това било тракийски език, символиката им е ДРЕВНОЕГИПЕТСКИ ЙЕРОГЛИФИ, а се пишат православни, ама глава им и кардинал Цецко Гайд. Който е и граф, и академик - самозванец. Да падниш от смях, ако не беше тъжно! Бългорийо!!!!
58
0
 
4
 
! Отговори
бравос преди 8 години
БРАВО!!!НАЙ НАКРАЯ НЯКОЙ ДА ПРОГЛЕДНЕ И ДА КАЖЕ ЧЕ ЦАРЯ Е ГОЛ!!!..а вие от " днес" можехте лу ПО ПОДВЕЖДАЩО И МАНИПОЛИРАЩО ЗАГЛАВИЕ ДА НАПИШЕТЕ!!!
57
1
 
6
 
! Отговори
dn13 преди 8 години
До Анонимен"като чета коментарите става ясна че повечето от пишещите или не разбират за какво става въпрос или са лишени от интелект."Прав сте, но то двете вървят ръка за ръка.
56
0
 
5
 
! Отговори
чалгю преди 8 години
Повечето от коментарите са на интелектуални инвалиди.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BOKLUZI--KRADOHAS,A SEGA ISKAT OSHTE POVECE.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като чета коментарите става ясна че повечето от пишещите или не разбират за какво става въпрос или са лишени от интелект.
53
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой е дал едни пари на този пияндурник на снимката.И децата от градината разбраха,че става въпрос за едни имоти.
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРАВИ СА!!!!!ПОДАРИХА СЕ ЕДИН КУП ДЪРЖАВНИ ИМОТИ НА ТЕЗИ!!!
51
1
 
15
 
! Отговори
Паганини преди 8 години
Къде можем да се запишем в тая църква?Аз съм пръв на опашката от желаещи бъдещи паганисти!
50
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И последователите на Тангра могат да кажат че християните са езичници.С какво Христос е по различен?Въпрос на поглед...ако ги нямаше религии,земята щеше да е прекрасно място за живеене...
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Църква на Мормоните кога ще има , аз в Църква не влизам
48
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
езичество и църква???? езически храм може би...изперкали са напълно .какво сега "да живее Тангра" ли ще викат?
47
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Бойчев и компания! Сарказмът към глупостта и невежеството, към безскрупулната алчност е убийствен. Разумът на българите обаче е атрофирал, закърнял...Чета коментарите и ме обзема страшна безнадеждност за бъдещето на децата ни... Обръщаме времето, не развиваме, а реставрираме доказани глупости, човекоубийствени практики...Е, това няма да ни се размине. Природата се чисти сама от извратености. Факт неоспорим!
46
3
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Понеже е видно по коментарите много народ на сериозно е взел "езическата църква", не е зле да се обърне внимание, че на този който вярва изобщо не са му нужни посредници т.е. църкви. Всичките без изключение са самозвани.
45
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
новите Сектанти на България
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Религията през вековете до ден днешен е била винаги ПОЛИТИКА. И всеки, който не го е разбрал, просто не е достигнал определено нива на интелект. Сега исляма се използва именно като оръжие в политиката, насочена срещу националните държави за унищожаването им. Старателно насочваните потоци от "бежанци" към Европа са в ролята на безплатни американски и саудитски войници. Иначе можем да си пишем глупости "до сабалем".
43
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя Хр. Бойчев отдавна е изтрещял , комшиите му вдигнаха ръце от простотиите му , сега и църква регистрирал.... загубена работа , а пък другия откачалник Токмакчиев си понапълни джобовете от халтури и скечове в прослава на Тиквата и сега явно се чуди какво да прави от скука
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10до 70преди 3 минутиТова е бягство от отговор.Така е лесно, но не е убедително. Все пак тезите трябва да се доказват.............................................ТЕЗАТА Е ТВОЯ, ТИ СИ Я ДОКАЗВАЙ!!
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Не можеш да регистрираш синод, който да не е комунистически. И живееш със страх,че могат да те арестуват" ......................................................Пишеш пълни глупости! Сякаш чета Фори светулката в безумния му опит да разцепи православната църква и да я яхне, заедно с имотите й, разбира се!!! Какъв комунизъм те гони в 2015 година? И да вметна - да се наблегне от органите върху мюфтийството със защитата му на имамите свързани с ИДИЛ.