Блажно в повече: 280 000 българи с тежко затлъстяване

Българчетата гледат 25 часа телевизия, ядат най-малко млечни продукти в ЕС
Обновена: 5 окт 2015 15:43 | 5 окт 2015 13:42,
44
Блажно в повече: 280 000 българи с тежко затлъстяване
Снимка: Dnes.bg

Хората с тежкостепенно затлъстяване в България са 280 000, съобщи на пресконференция проф. д-р Светослав Ханджиев от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания "Акад. Ташо Ташев", цитирайки данни от Световната здравна организация.

По думите му в България само 21% от възрастното население има достатъчна физическа активност - т. нар. 10 000 крачки на ден, което е изключително важно за поддържане на добро тегло и за предпазване от диабет и сърдечно-съдови заболявания, съобщава БТА.

Българските деца са на първо място по седмично гледане на телевизор и на компютър. Те стоят пред екраните около 25,7 часа на седмица, което е много лош показател, коментира Ханджиев. От 5 до 15 процента през последните 10 години се увеличава затлъстяването и наднорменото тегло. България е на последно място в ЕС по консумация на мляко и млечни продукти, което също е проблемно.

Според цитираните от д-р Ханджиев изследвания на Световната здравна организация, през миналата година в света е имало 2 милиарда души с наднормено тегло, а през 2025 те ще бъдат 2,7 млрд. души.

Проблемите на болестите, свързани с храненето могат да се разрешат само ако се обединят усилията на специалисти, медии, производители на храни, напитки и лекарства, и на неправителствени и правителствени организации, смята експертът.

По думите му няма нездравословна храна. Всичко, което е създадено от Господ или природата, е добро за нашата трапеза, но има болестни състояния, възрастови и физиологични състояния, при които една храна е нездравословна, а друга - здравословна, коментира докторът.

Ласка Ненова, основател на " БГ бъди активен" също е на мнението, че няма нездравословна храна, а има нездравословни количества и липса на физическа активност. Според цитирани от Ненова изследвания, физическата неактивност причинява повече смъртни случаи отколкото тютюнопушенето.

Според изследване на "БГ бъди активен" 77% от българите не са физически активни. Останалите 23 процента са обикновено млади хора от големите градове. Над 5,5 часа седене е фактор за причиняване на много заболявания, заяви Ненова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
5
 
! Отговори
LCHF преди 8 години
Хайде да разберете най- накрая, че не мазните храни а въглехидратите са причината за затлъстяването! Спрете да ядете въглехидрати, вкл. Алкохол и се хранете доволно с месо, зеленчуци, риба, млечни продукти. Ефектът от отслабването ще ви порази.
34
0
 
3
 
! Отговори
42 преди 8 години
БЪЛГАРИТЕ СЕ ОТУЧИХМЕ ДА СИ ГОТВИМ ЗДРАВОСЛОВНИ МАНДЖИ. И МЛАДИ ЖЕНИ И МЪЖЕ МЪРЗЕЛУВАТ И САМО СТОЯТ ПРЕД ДЮНЕРИТЕ, ПИЦАРИИТЕ, ЗАПАДНИТЕ ВЕРИГИ И КИТАЙСКИТЕ РЕСТОРАНТИ. ДОРИ И ВЪЗРАСТНИ ГО ПРАВЯТ. МНОГО ОТ ХОРАТА НИ НЯМАТ И НУЖНИТЕ ПАРИ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО И РАЦИОНАЛНО ХРАНЕНЕ, ЗАЩОТО ИЗИСКВА ПО- ИЗТЪНЧЕНИ МЕСА, РИБИ И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ. А ТОВА, ЧЕ ОТ МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ СЕ СЛАБЕЕ Е МИТ, САМО КИСЕЛОТО МЛЯКО ИМА ТАКОВА ДЕЙСТВИЕ.
33
2
 
2
 
! Отговори
10000 крачки...... преди 8 години
в един работен ден има около 500 минутитова значи че всяка минута трябва да се правят 20 крачки
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Масово българина тъпче детето, лъже го как ли не да яде, после става дебело и почва да го мачка, като не осъзнава, че самият той е причина за това. Създава вредни навици и после олеле какво стана и дори не осъзнава, какво прави. Гледам родители взимат си децата от градина, влачат кроасани, тестени неща...хубаво детето е гладно вземи му плод....и после децата са дебели, е какви да са.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повечето доктори са помасончени, така че вярват в Господ.
30
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доктори, които по подразбиране трябва да имат трезва мисъл говорят за богове. Явно родното здравеопазване е стигнало тотални низини и е безнадеждно удавено в калта.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тестото,захарта ,алкохолът са големия бич за здравето.Блажничко със салата от зеленчуци си е и полезно и приятно.
28
2
 
3
 
! Отговори
lq lq преди 8 години
da prodyljavat da uednakvqvat standartite i da podtiskat bulgarskoto s po evtini ceni na meso i zelenchyci bykani s himikali i hormoni i kakvi li ne shtyrotii v hranata vnesena otvyn!! *** prodajna v pravitelstvoto da vzima primer ot Hungary kato suverenitet i otstoqnie na principi!
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 29Напротив! Калориите не са равни. Иска да ми кажеш, че 1 калория от от торта е равна на една калория от маслина, ами не е. Тялото не е просто дизелов двигател, да му буташ шлиокавица вътре и то да се движи. В тялото протичат сложини процеси. Редица фактори влият върху горенето на калории, например - нивото на инсулин в кръвта. Ако блъскаш въглехидрати по цял ден и кръвната захар ти постоянно скача, съответно и инсулина, ти пожелавам успех с горенето на мазнини. Само ще трупаш.
26
2
 
10
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
Мария, ти си куха камбана како, ако мислиш че затлъстяването се дължи на мазното, значи всичките от този малу.ен сайт, трябва да се хванете и да идете ...... ... .....
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко живо тъпчи мазни баници и дюнери по цял ден. :)
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е важно какво ядетеа количеството калории, което съдържат хранитеи това че Ви мързи и не се движите
23
3
 
12
 
! Отговори
Невлизамевстатистика преди 8 години
Не мисля, че детето ми ще гледа 25 часа телевизия при положение, че нямаме телевизор от години и не смятам да се сдобиваме с подобна прахосъбираща вещ. А в къщи плодовете и зеленчуците от кварталния пазар са на почит, търсим истинска храна (а не каквото има в близкия супермаркет) и при всяка възможност след работа/уикенда с мъжа ми готвим нещо, което варира от полезно до неотровно поне. Не ядем чипсове, дюнери и полуфабрикати, така че поне на първо време не мисля, че децата ни ще ядат ***.
22
0
 
12
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 8 години
До Анонимен 22,Добре си го казал, но тези храни в Бг-то струват скъпо. Едно че оборота им е малък, от там цените съответно са високи, а и 20% ДДС като тръснеш отгоре става скъпо. Подобни храни у нас са по-скъпи отколкото в Гърция ако сравняваме директно. У нас са по-евтини ***, хората като не могат да си позволят добри храни се хранят с тях. Всичко е въпрос на приоритетите на държавата ни, дали да би стриже с 20% ДДС и за храните и да ръфаме ***, или да намали ДДС-то.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм 181 висок и 72 килограма.
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това топла мазна баничка със сирене ли е?Аз със тази закуска съм пораснал и не съм дебел.172 висок67 кг
19
2
 
21
 
! Отговори
а преди 8 години
В България вече няма млечни продукти!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСкъпа хората просто те съжаляват, защото си дебела и изглеждаш зле, а ти си станала по-мила, защото самочувствието ти е спаднало драстично. Вземи се в ръце, никога не е късно човек да постигне някакъв напредък относно външния си вид. Намери воля, най-малко да се харесваш и мъжът ти да те харесва, защото истината е, че мъжете не се кефят на дебели жени, освен ако не е фетиш, който много малък процент от тях имат.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не в "блажното" в повече, а всичките тестени ***, захари, обезмаслени мизерии и хидрогенирани мазнини. Има много хубаво "блажно" - яжте истинско масло, зехтин, авокадо, маслини, кокосово масло, сурови ядки. Приемайте въглехидратите си от зеленчуци и плодове. Не пийте гадните безалкохолни отрови. Пък да видим как ще е. Не е да не съм бил 120+, а сега 35 кг по-малко, та от опит го казвам не друго. Движението е също важно за поддържане на здраво тяло, но храната е по-важна.
16
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой беше казал, че мъж над 40 ако няма шкебе или е беден или е болен.