Божидар Димитров показа българската царска корона

Изработват я от дарено злато, готова е до Коледа
Обновена: 8 окт 2015 13:24 | 8 окт 2015 13:22, Красимир Ангелов
23
Божидар Димитров показа българската царска корона

Готов е моделът за изработването на средновековната българска корона, съобщиха от НИМ. Тя ще бъде изработена безплатно от българския ювелир Стойчо Везенков, а златото за нея и за короната на царицата (1,5 кг) е дарение от проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

Дарение са и бисерите и скъпоценните камъни, така че за копието на короната няма да бъде похарчена и стотинка от държавния бюджет, добави Божидар Димитров.

Идеята за изработване на короните на царстващите български двойки е дошла на Димитров, след като разбрал, че унгарската кралска корона също е копие.

Според Божидар Димитров съществуват достатъчно подробни рисунки на средновековните ни корони – главно във фреските на Боянската църква и в костницата на Бачковския манастир.

За модел на възстановяваната в НИМ корона е взета короната на цар Константин Тих от фреска в Боянската църква от 1259 г. Очаква се короната да бъде готова до Коледа и да бъде изложена в НИМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
браво преди 8 години
Браво за решението и изпълнението.
13
1
 
4
 
! Отговори
Измамен преди 8 години
Точно този измамник "бижутер" ли избраха .Гербаджия завлякъл толкова много хора с пари.
12
1
 
1
 
! Отговори
До История (№17) преди 8 години
А бе пич!Как така"къде са ни учените и историците"?! Те са в БАН и във ВУЗ-овете. Друг е въпросът колко са изучени, важното е че имат научни степени и звания.Няма защо да бъдат заклеймявани заради липсата на задълбочени проучвания, особено пък историците.Онези, които са писали дисертации през соца, знаят, че когато ще се пише по някой научен проблем, първо управляващите спускат директива, после историците доказват, че това е "историческата истина". Сегашните пък първо питат кой ще плати и колко
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще се сетят най-сетне да направят нещо по-атрактивно, за да върнат хората в музеите! Не че всички изложени камънаци не са важни, но някак си на обикновения човек (включително и на мен) би му било по-интересно да види нещо такова! Сега ако направят и адекватни кътове за деца по музеите, където чрез игра да разберат какво има вътре, цена няма да имат! P.S. И не само в София, моля!
10
7
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Това фалос в обков ли е ?
9
6
 
11
 
! Отговори
. преди 8 години
Не сме народ, а ***! Имало е времена, когато наистина сме били горд народ и силна държава, като няма да се върнат, поне да можем да си спомняме за тях и да се гордеем с нещо, че някога преди нас са живели достойни българи, а не съвременни мрънкащи пyтки. Браво на Димитров и на хората, които са дарили материялите и на майсторът, който ще я изработи. Явно още има горди и достойни българи, а не само национални предатели и мижитурки!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До яяяИма една автентична средновековна българска корона - тази на Иван Александър, подарена от турците на трансилвански войвода. В момента е в музей във Виена. Вижне нейни снимки, сравнете я с тази в Лондонското четвероевангелие и после с това короноподобно НЕЩО на снимката.
7
4
 
13
 
! Отговори
Маги преди 8 години
Ванга сигурно му е казала да я сложат на цар Бокич на главата и всичко ще е по мед и масло в държавата... Ха дано!!!От "свещената вода" дето го подмиваха хаир не видяхме - дано с короната чудото да стане...Няма ли да го пращаме в заслужен отпуск тоя клоун и гъзолизец?
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не че съм специалист, но на фреската короната ми изглежда съвсем различно - по-тясна долу и разширяваща се нагоре, подобно на руските имперски корони. Това на снимката си е шлем с украса, пак некой капацитет се е омазал.
5
5
 
12
 
! Отговори
яяя преди 8 години
пореден епизод халтура, нищо повече. какъв е смисълът, щом не е автентична? Божо халтурата селският *** само такива ги "мисли"..
4
8
 
18
 
! Отговори
:) преди 8 години
На Тиквата ли ще е подарява този подлизурко? Изми го в "свещената" вода, нито по-умен стана, нито книга прочете, нито език научи и са решили да пробват с позлатена каска. А дано стане :)
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С колко вдига армора тази чудесия?
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак е е каска ама царска :)
1
15
 
6
 
! Отговори
Какви са тия обеци ? преди 8 години
Сега ще направят филм, в който българските канове, както с филма за Александър Велики ще ги изкарат феи, заради тия обеци !