Религиите са за да сближават, не да разединяват!

В България имаме един добър пример, смята главният мюфтия
Обновена: 2 дек 2015 11:44 | 2 дек 2015 11:37, Красимир Ангелов
85
Религиите са за да сближават, не да разединяват!
Мустафа Хаджи. Снимка: Булфото

Религиите са за да сближават хората, а не да ги разединяват. Те не са цел, а средство, за да могат хората да се опознаят. Подобно на демокрацията, всичко е в услуга на хората, заяви главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, който се срещна в Брюксел със заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

"В България ние имаме един добър пример, който трябва да представим на света, а именно мирното съжителство на християни, мюсюлмани и евреи", посочи Мустафа Хаджи.

По думите му в контекста на случващото се в световен мащаб, за България в момента опасността може да дойде от изкуственото нагнетяване на напрежението вътре в страната.

На този етап не се наблюдават други поводи за опасения. Българският народ е мъдър и не се поддава на екстремистки провокации, категоричен е главният мюфтия.

"Качественото функциониране на Изповеданието минава през конструктивните отношения с държавата, наблюдаваме известно развитие в тази насока и това е от изключително значение", посочи още религиозният лидер.

От своя страна Кристалина Георгиева отбеляза, че България е добър пример за мирно съвместно съжителство на хора от различни религии. Ето защо за страната ни трябва да се знае повече, като участието на религиозните лидери в международни форуми е от изключително значение за популяризирането на този пример.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
имама да отиде да го каже на онези от ислямска държава които обучават 10-годишни хлапета на тероризъм .Да сте видели някой християнин да обучава деца на стрелят по мюсюлмани
44
1
 
0
 
! Отговори
Процидент преди 8 години
Ммммъ този ми изглежда много хибриден - с един такъв хибриден поглед - хибриден исламски войн.
43
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Не търсете причините в религиите-всяка религия проповядва разум и благоденствие, причините са в нас, в хората като цяло. Проблема е в богатите хора, които се опитват да използват всяка една религия за да постигне дадена власт. Настройват хората едни срещу други за да останат те на върха знаейки че може да навредят по този начин помежду им, но знаят и че по този начин ще запазят власта си.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя на снимката ми прилича на участник в баташкото клане.Какво сближаване, като "религията" ви не е мръднала от 13 век насам :)Вие останахте ***, токато ние се развихме технологично и поумняхме.
41
3
 
2
 
! Отговори
случаен преди 8 години
като чета повечето коментари,виждам че заглавието не кореспондира с действителноста в България и затова може би сме на този хал,тези който искаха да запишат името на исляма,като световен терорист,може да се каже ,че успяха,тежко и горко на такъв свят,дано ГОСПОДвразуми всички,които бунят света....
40
1
 
5
 
! Отговори
m преди 8 години
много Европейци, Американци, Британци, осъзнават истината, и стават мюсюлмани, провери сам, бройката Австралия, Канада, Русия...
39
0
 
1
 
! Отговори
КУРБГ преди 8 години
До До МВСИЧКИ РЕЛИГИИ без изключение са ЗАБЛУДА за ДОБЪТЪКА!Но такава е ИГРАТА в МАТРИЦАТА!Когато преминете в ОТВЪДНОТО ще разберете.Тъжното е, че тогава това няма да Ви е от никаква полза!
38
0
 
1
 
! Отговори
KURBG преди 8 години
Истината е ЖЕСТОКА!РЕЛИГИЯТА Е ОПИУМ ЗА ДОБИТЪКА!Вярата е съвсем друга работа.ХАУ!
37
3
 
2
 
! Отговори
m преди 8 години
Първо християните, трябва да спрат да приписват съдружници на Господ и второ да повярват в пророчеството на Мухамед, иначе ще бъдат прокълнати от Господ, както са прокълнати хората на съботата, капиш?
36
0
 
2
 
! Отговори
m преди 8 години
ако си вярващ, си вярващ, как ще се наречеш личен избор...
35
1
 
1
 
! Отговори
m преди 8 години
щом няма радикален ислям, има радикални неверници,е всъщнот, някои са заблудени, други не, също,като мюсюлманите и евреите
34
1
 
1
 
! Отговори
m преди 8 години
Християнин е който е спасил мюсюлманите от езичните араби, някои християни вярват в Господ и пророците му, други са в заблуда приписвайки син наВемогъщия. Христос е Иса и да , той е знамение за народите от Господ,последното за Пророкът ни Мухаммед, вероятно се отнася за хората тогава, тъй като Коран е Свето писание, отнасящо се за миналото, бъдещето и настоящето.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В корана пише че по добре да се сближа с някои който вярва в бог примерно християнин отколкото с някой атеист или будист
32
0
 
2
 
! Отговори
да ,ана не преди 8 години
Айде,пак лъжи .Не им вярва ,да знаете.Религиите ако сближаваха нямаше да ги има изобщо .Културите се раличават по религиите.Всяка цивилизация има различно разбиране на устройството на семейството ,брака, държавата и за съществуването и битието на Бога,Ислямът няма нищо общо с християнството .
31
2
 
0
 
! Отговори
m преди 8 години
Няма радикален Ислям, поне Господ никога не е изпращал такъв, има хора жертва на мозъчен контрол от страна на международното правителство и тайните му служби, ако християните и др. са впрегнати в армии към правителството, мюсюлмани са взривявани от същото след дрогирне с дистанционно.
30
2
 
0
 
! Отговори
m преди 8 години
46, Това не са наши амбиции а повелята на Господ, -търсене на справедливост, самозащита-към 2:193-Господ разделя хората на вярващи и невярващи, твоята равносметка е при Господ, аз съм само предупредител и не съм властващ над теб 88:21-22 - пророците между евреите са мюсюлмани - подчинили са се на волята на Господ-Ислям е религията от Господ - от Адам и ***- съобщението е едно Вярвай в Господ Единосъщието му и пророците му.-евреите не вярват в пророците на Господ и ги убиват.
29
0
 
1
 
! Отговори
m преди 8 години
- пророците между евреите са мюсюлмани - подчинили са се на волята на Господ-Ислям е религията от Господ - от Адам и ***- съобщението е едно Вярвай в Господ Единосъщието му и пророците му.-евреите не вярват в пророците на Господ и ги убиват.
28
5
 
4
 
! Отговори
Православен преди 8 години
Само светата Православна вяра е от Бог, а всички останали религии са от дявола! По делата им ще ги познаете!
27
2
 
0
 
! Отговори
m преди 8 години
44 да си чувал за Саладин?
26
2
 
1
 
! Отговори
m преди 8 години
както нямат осъден свещеник за педофилия, така и имамите са масони, но Господ е Господ и всеки си носи греховете.