БАН и СУ: Не е било робство, нито съжителство. А владичество!

"Българското население в империята никога не е имало робски статут"
Обновена: 31 яну 2016 07:40 | 31 яну 2016 07:30,
592
БАН и СУ: Не е било робство, нито съжителство. А владичество!
Снимка: архив Булфото

"Робство" и "съжителство" не са правилните термини за 5-те века османско иго. Единственият правилен е "владичество". Това отсякоха учени от БАН, които изпратиха отворено писмо до МОН и парламентарната образователна комисия.

Поводът е избухналата дискусия за точния термин на османското присъствие у нас и последвалото напрежение, свалило от поста просветния министър Тодор Танев.

Още по темата
Учените разясняват в 6 точки аргументите си. Писмото започва с тезата, че "Днес легитимно право на историята да бъде наука се изземва с удивителна лекота. От нея се изисква по-скоро да бъде слугиня на политиката, а не и равноправна научна дисциплина и учебен предмет, който култивира способности за аналитично мислене", пише ”Стандарт”.

Учените са категорични, че от десетилетия се е наложил международно утвърден термина "османско владичество". С него най-добре могат да бъдат обяснени както съдбата на българите през първите векове след османското завоевание, така и последвалите промени в положението им и опитите им за политическо самоопределение в периода на реформите в османската държава и по време на Българското възраждане, пишат учените от БАН.

По думите им терминът "съжителство", така както е използван от изследователите, а вероятно и от авторите на учебната програма за шести клас, засяга само един аспект от социалната и културна история на различните етнически групи, населявали нашите земи през различните исторически епохи.

"Съжителството" е емпиричен факт, а не оценъчно понятие. То обаче представлява само един елемент от пъстрата мозайка на живота по време на османското владичество. Следователно, терминът "съжителство" не може да замени термина "владичество" и на никой сериозен изследовател досега не е хрумвало да го налага като алтернатива", категорични са учените.

Те обясняват, че терминът робство в Османската империя се отнася за т.нар. домашни роби, набирани от военнопленничество, търговия и др. "Като се изключи вълната от заробвания по време на османското завоевание, българското население в империята никога не е имало робски статут. Българите били данъкоплатци и се ползвали от право на собственост, наследяване, придвижване и пр. - все права, от които робът по презумпция бил лишен", пишат учените.

Те обясняват, че еничарите са имали статуса на лични роби на султана, но терминът не може да се отнася към огромното население на империята

Експертите от БАН казват, че изразът "турско робство" е създаден от идеолозите на българското национално движение през ХIХ век и е бил част от инструментариума за мобилизиране на българите в борбата им за политическо самоопределение и еманципация от османска власт. Той е използван и чак до края на 70-те години на 20 век.

"Български историк не е използвал през последните 25 г. "османско присъствие", пишат още учените.

Използването на историята по манипулативен начин, на което за жалост ставаме свидетели не за първи път, възмущава. И то не само защото така се неглижират достиженията на академичното знание, но и защото историята се превръща в инструмент за прокарване на изкуствени разделения в българското общество", пишат проф. дин. Надя Данова, проф. дфн Николай Аретов, доц. д-р Олга Тодорова, доц. д-р Стефка Първева, доц. д-р Росица Градева, доц. д-р Пламен Божинов от БАН, доц. д-р Светлана Иванова от СУ и историкът на свободна практика Кета Мирчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


592
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
6
 
1
 
! Отговори
хубава работа ама... преди 8 години
Омразата към това Манипулативно ИГО идва от Българеещи се роми в България или така наречени Дасикане Рома(българизирани роми) , понеже точно тези Роми са били зле третирани по Османско сещате се ЗАШО , та Роми говорят от името на целия Български народ тоест цяла Държава
325
8
 
5
 
! Отговори
м преди 8 години
само за едно беше прав Дянков като ги нарече тия от БАН изкукали старци, а аз ще добавя освен че са изкукали са и продажници на българщината, кво владичество бе *** оядени, три синджира роби ,или продадени на робското тържище в одрин, това как му се казва бе? хората са виновни че ви защитиха вас и заплатките ви ,досега дянков щеше да ви е пратил в историята, робство е било и така трябва да остане в историята ако искаме да ни има като нация
324
0
 
2
 
! Отговори
Стани, стани юнак... преди 8 години
Програмата за цензура е настроена доста зле и по-долу цензурира неправилно със звездички думата за подтиснати хора...
323
2
 
3
 
! Отговори
Стани, стани, юнак.. преди 8 години
Стани, стани юнак балкански,от сън дълбок се пробуди...Това, и друго и трето, и т,н, едва ли е написано от авторите заради "съжителство" или просто "владичество". Това е написано заради турското иго, робията, ангарията...едни *** решили да отхвърлят тиранията. ...Кога ли ще се събудим отново и изметем недостойните си политически и държавни лидери, и техните подметки по учредения и институции...Кога, народе мой !?
322
4
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Това, което са дали като тълкуване "учени от БАН" на този период от нашата история е просто заобикаляне на това, което е важно за нас, като народ. Да, за османците е било владичество, те са владеели нашите земи, но какво е било за българското население? Отговор на този въпрос са дали тези, които са го изпитали на гърба си, и то основната маса от населението, а не селските чорбаджии, които са си пиели кафето с каймакамина. А тия "учени от БАН", като дават мнение, нека излязат с имената си.
321
6
 
6
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Всички са прочели/чули първата дума "съжителство" и скачат, но никой не е разбрал или прочел, че по нататък в изречението пише съжителство между традиции и религии, а не между турци и българи!!! Но кой да чете?! Който е видял вълка вика, но който не го е видял крещи най много!
320
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина в БАН са останали само безграмотни *** !По американските- и общочовешки понятия- НАУКА -SCIENCE- има там, където има изучаване на общопризнати- природни- закони. Останалото е изучаване и прилагане на обстоятелства,отношения,понятия, умения и т.н.- ART! И ако ще има академии,в Българската Академия на Науките трябва да останат само физици,химици,математици и т.н.,а икономисти,финансисти,философи,историци,филолози, артисти и т.н.- в Българска Академия на Артистите-Манипулатори
319
3
 
3
 
! Отговори
BG преди 8 години
Да споменаваме ли пътеписите на Евлия Челеби, за които си спомням един пасаж в момента при неговото посещение в Ловеч където пише "българските деца са много благородни и умни" !!!!Е.. , значи турчин пише че децата на "робите" били БЛАГОРОДНИ !!! и УМНИ !!!Я, покажете поне един исторически документ в който някой английски феодал да е написал че децата на селяните са благородни ! Или някой американец от Южните щати да е написал подобно нещо за робите там !!!
318
1
 
14
 
! Отговори
42 преди 8 години
Най-точно казано е цикличен геноцид.Крадене на жива сила и наши гени чрез кръвния данък и отвличане на жени за харемите.А думата рая помните ли я.За икономическите и други безброй тегоби за християнската рая е ясно.По-лошо от робство е.
317
1
 
2
 
! Отговори
помнете Ненковците преди 8 години
Запомнете тези имена:проф. дин. Надя Данова, проф. дфн Николай Аретов, доц. д-р Олга Тодорова, доц. д-р Стефка Първева, доц. д-р Росица Градева, доц. д-р Пламен Божинов от БАН, доц. д-р Светлана Иванова от СУ и историкът на свободна практика Кета Мирчева.Непознати до сега, но вече са ни познати. И трябва винаги да ги помним и да ги издълбаем в съзнанието си до името на Ненко Балдевеца.
316
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На 3.03 какво ще празнуваме-освобождението на България от османско присъствие,османско съжителство или османско владичество?Съвсем се обърках.
315
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е накрая да прочета едно кадърно обяснение , около ситуацията за използване на терминологията за 5-вековното "Турско робство" пардон "османско владичество".Само не разбрах няма нито един човек които да одобрява термините "османско присъствие" и "съжителство". Но някак се намери поне един които ги е скарал в учебниците по история и очевидно не знае български език.Как става този номер.
314
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставка на БАН. Кви съ тиа неграмотни "учени"?.
313
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СТРАНДЖА ??? Ти пък къде се буташ при българите ????
312
0
 
1
 
! Отговори
Vateni gasti преди 8 години
Chepkate li si drevnata cultura ?!:-):-)
311
1
 
1
 
! Отговори
www преди 8 години
До СТРАНДЖАТАДобре се изложи. Нека ти е като обеца на ухото. Когато не четеш, а пишеш - боли! Напъни се малко и попрочети тази книга. Струва си. Зададох ти по-лесния въпрос за Тодор Каблешков, защото лесно можеш да се ограмотиш с функцията за търсене в книгата на Захари Стоянов (Търси: Каблешков). Но явно доста съм ти надценил ерудицията и затова закономерно преминавам на ТИ.
310
1
 
1
 
! Отговори
www преди 8 години
До СТРАНДЖАТАТролът обикновено копи и пейства текстове. Ето Вие например няколко пъти пишете, че сте чел книгите, пък и за разлика от мен, но продължавате да не сте в състояние да ни дадете поне един пример. Дори само с едно-две кратки изречения.Допълнителен въпрос. Какво мисли Захари Стоянов за Тодор Каблешков като личност? Това е по-лесен въпрос. Айде опитайте се да направите нещо смислено.
309
1
 
2
 
! Отговори
www преди 8 години
До СТРАНДЖАТАЗа разлика от мен не можете да обясните виждането на Захари Стоянов за това какво точно представлява революционерът. А това е описано с едни или други думи почти във всеки абзац на книгата му. Това е разликата, колкото и да Ви е неприятно.
308
1
 
5
 
! Отговори
До www преди 8 години
Както може да се сравнят деянията на османлите с тези на игилците, нали?Няма много разлика... да не кажа никаква : безкултурието, религиозният фанатизъм, търговия с роби (да и едните и другите го имат), спонсорсво отвън (от някакви полудиви правят армия), изнасилвания, разрушаване на култура/архитектура, отиване назад във времето и т.н.
307
0
 
1
 
! Отговори
www преди 8 години
До НеблагодарнитеТова е съвсем нормално, няма нищо за чудене! Имаме две страни, които делят един и същ ресурс. Те има своята активност, в това число и идеологическа. Левски е революционер, защото се е борил за национална независимост на някаква територия и население. Същите са Ботев, Кемал Атаюрк и т.н. За отсрещната страна те за терористи, престъпници, диверсанти, шпиони.Едната страна казва че всичко е рай под небето, а другата нарича този рай робство. Пак повтарям - това е съвсем нормално!