Новите правила за ТЕЛК – в интерес на тежко болните

Ще се определя функционалния капацитет на човек
25 фев 2016 11:14,
13
Новите правила за ТЕЛК – в интерес на тежко болните
Снимка: архив Bulphoto

Новите правила за работа на ТЕЛК са в интерес на хората с най-тежки заболявания, отбеляза социалният министър Ивайло Калфин.

"Предложението е да въведем една различна оценка за медицинска експертиза, която е методика на Световната здравна организация, потърсили сме тяхното съдействие, на ЕК също, която оценява не човек колко болести е натрупал, а какъв му е функционалният капацитет, с който би могъл да се върне на работа", заяви вицепремиерът пред bTV.

Още по темата

За промените била искана и дадена помощ от Световната здравна организация. Главният принцип бил вместо да се броят натрупаните заболявания, да се оценява функционалният капацитет, който има човек на фона на заболяванията си.

"Критиките, които има към системата досега са, че е бавна, тромава, трудна за хората, които получават телкови решения, както и че е универсална и не се индивидуализира към нуждите на всеки", посочи той.

"Не е въпросът да дадеш ниска пенсия и човекът с ТЕЛК-оково решение да си отиде вкъщи, а да потърсим максимално възможности за това той да се реинтегрира и да се върне на работа", коментира министър Ивайло Калфин.

"Целта не е фиксално да се спестят пари, искам много ясно да кажа, целта е тези средства, които се отпускат не да се намаляват, а да отидат по най- добрия начин към хората, които имат нужда", посочи социалният министър и допълни, че хората с тежки увреждания трябва да очакват тези промени, защото те ще се отразят най- добре на тях.

Около 330 000 души са регистрирани в Бюрата по труда в момента и половината са с основно и по-ниско образование, каза още социалният министър.

"Това значи, че към 160 000 души трудно се справят с четенето и писането и тази група се захранва постоянно с отпадащите от училище, добави той. Решаването на този проблем минава през затягане на контрола в училище, което е предвидено в новия закон", каза Калфин.

Министърът заяви още, че се надява да има великденски добавки за пенсионери.

"Това зависи от събираемостта в бюджета, през март ще има яснота", коментира той. Министър Калфин напомни, че при последните добавки към пенсиите са били нужни 51 млн. лв. от бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
ha преди 8 години
В ТЕЛК Павликени "работи" специалист на над 86 години- невролог!? Какви адекватни решения чакате от него?
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам близък с ТЕЛК 91 % без право на работа с придружител, включваме го в програми за обучение и стаж, но не се получава, просто не може да осъзнае отговорноста, това се дължи на състоянието му разстройство на психичното развитие,не че не се справя.Това в цивилизованите държави с помоща на специалисти се приучава още от ранна детска възраст, а тук....няма такава услуга... вече е трудно в трудоспособна възраст и какво прави този човек по новите правила...
6
0
 
3
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Селфи и несправедливост. Това е.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Jivkovista blisa4a na bkp Sega Gerb Kollo milomzeta lv ima Jena me dezata Baba mu kommuneto vse e na vlast Sekretarkata vasela ot vanschno toi i Sasipa jivota Dali e ok gorkata Maja i Paskalev 4enge v vanschno se samoubi a tja se Rasbola Ama Kalfin zavti nagada4a bkp
4
4
 
3
 
! Отговори
11 преди 8 години
До orwel1984Онези от другата раса са електорат на БСП и ДПС, нещо си се объркал.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки рабатадател има право да избере най-добрите и най здравите специалисти в зависимост от работата.Защо такава голяма част от дъжавните служители са инвалиди,т.е.получават заплата и пенсия.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Промени,които самият Калфин не разбира.
1
0
 
11
 
! Отговори
Карък преди 8 години
Тоя, каквото е хванал все го е..... Добре , че не е жена да хваща някой други неща.

Спонсорирани публикации