За и против дивото къмпингуване

Сблъсък на мнения в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR
15 мар 2016 11:22, Анисия Иванова
40
За и против дивото къмпингуване
Архив: Булфото

В момента няма забрана за къмпингуването, а такова върху бреговата ивица и пясъка. Това уточни Ваня Бижева от Асоциация Българско Черноморие в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR по повод спорните предложения за промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

"Това беше опит на законодателя да регулира едни тежки взаимоотношения между собствениците на земи и ползватели на земи. Нормално е къмпингуването да бъде регулирано от закон, след като години наред това предизвикваше конфликт", посочи Бижева.

На друго мнение е обаче Петко Ковачев от ПП Зелените. В Сутрешния блок, той посочи, че според регистъра на Министерство на туризма (МТ) няма информация за лицензираните къмпинги, защото такива нямало.

Според Бижева с толкова много зелени зони и Натура в България забраняването на нерегламентираното къмпингуване рано или късно ще се случи. И тук Ковачев не изрази съгласие.

"В Натура зоните има документи и в тях се записва какво може и какво не във всяка отделна зона. Няма основание, да говорим, че дивите къмпингуващи са най-големите замърсители на природата. Това не е вярно. Освен това, както всички знаем, хората, които протестират, искат регулация, която да позволи нещата да се случват така, че да няма нарушители, каквито и по принцип не са", коментира той.

Бижева даде пример с това как е в Европа - там дивото къмпингуване или нерегламентираното е забранено. "Ако се толерила някъде, трябва да става със съгласието на собствениците", обясни тя и приветства концепцията за въвеждането в България на плажове за природосъобразен туризъм.

"Къмпингуването е избор и начин на живот. Хората, които ходят с кемпери и каравани, не го правят поради липса на средства, както се обяснява. Те искат да избягат от сградите. Искат да живеят сред природата дори и за кратко", коментира и протестиращата Жана Иванова.

"Според регистъра на Министерството на туризма местата за регламентирано къмпингуване местата са нула. Ако се погледне по-общо - искат да ни забранят къмпингуването на определените за това места. При положение, че такива няма и МТ не знае има ли в България регламентирани къмпинги, излиза, че цялата забрана, която предвиждат за цяла България - означава пълна забрана за къмпнгтуризма за цяла България", добави тя.

"Опъването на палатките става изключително бързо - също толкова бързо, колкото и ще се сгъне за разлика от бетона, който би се излял на това място. Безумни са забраните, защото няма обособени къмпинги в тази страна. Те бяха застроени и разрушени. Останаха само няколко плажа, за които се борим. Тъй като не успяха да ни дискредитират и изгонят, опитаха се да го забранят", допълни я протестиращия срещу забраната Асен Димитров.

Друг от протестиращите Асен Димитров заяви, че протестите няма да спрат със Закона за къмпингуването, а исканията им са да се запазят статутите на дивите плажове, да не се допуска строителство и концесии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
do 37 преди 8 години
Ако говориш за частта от плажа в някой курорт, която е без чадърчета и шезлонгчета - може. Която се води уж "свободна зона". Щото там концесионерът хич не се трогва да го чисти, нищо че уж заради това са му го дали и е негово задължение. 100% съм сигурна, че ти на див плаж през живота си не си стъпвал (Карадере в частност)...
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 27 - по принцип всичик които се къпят в морето поглъщат собствена си пи....я ако случайно не си наясно.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Против. Като отидя на плажа и гледам ***, *** и мочурища...като отида на частен плаж нямам тези проблеми. - там всичко е урегулирано - брой на свободните седалки, спасители, чистота на плажа...Разбира се не може да се мерим с Гърция или Турция, но едно е частен плаж и друго да видш как е освинено от разни хипита които минават за "еколози"
31
0
 
1
 
! Отговори
34 преди 8 години
Ми направи си бе, кой те спира? Това вашето е като онзи виц за сър Джон...
30
1
 
6
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Трябва да има право на избор, а не задължават хората да се задушават в хотелите от "изпрани" пари и да им вземат парите. Както са дали право на строеж на бетон, да направят място и за къмпинг.
29
0
 
10
 
! Отговори
а ромите къмпингари? преди 8 години
Дали под ударите на този закон ще попаднат и диво къмпингуващите роми по села и паланки, а?
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва глоби да се събират. Зер бюджета е изпразнен. Пак се теглят милиардни заеми, но понеже ги теглят "правилните" хора явно не е проблем. Вървим с бързи крачки по гръцкия сценарий, но с разликата, че онея поне могат да се изхранят, а родното земеделие е практически унищожено. На пазара вече рядко можеш да намериш българско производство с български семена и сортове.
27
0
 
8
 
! Отговори
Т преди 8 години
Много им било жал за околната среда. Нека всеки има възможност да лагерува, стига да го прави благоприлично и да не оставя отпадъци зад себе си! Но ей такива като номер 24 много ме радват, защото обикновено 90% от тях замърсяват природата много повече от "хипарите" без да се замислят, карайки колите си в цивилизования ни свят. Защо да не могат "хипарите" да си лагеруват на плажа, а вие да можете да замърсявате въздуха, позволявайки си лукса? Щом сте такива ЕКОЛОЗИ, помислете и за тези неща!!!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен23-ти и ся кво ,взимаме се каравана и...........трябва да я използваме само в чужбина. Пристигат туристи от чужбина и..глоба щот на поляната пред ЦПШ Мальовица и изобщо в района такова място като къмпинг НЯМА .Хора ,разберете че в Бг НЯМА места за къмпингуване ,това е истината.Има едни мутри дет ти викан 20 кинта и там у тревата се простираш.А това че няма студена ,топла вода и *** и тишина не го вълнува
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като слушам противниците на дивото къмпингуване как се отнасят към физиологичните нужди на хората си мисля, че използват изпражненията си в затворен цикъл и не замърсяват
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Истинатамного ми е смешно, че се забранява нещо ,дето не съществува
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди година прескочих през пролетта до Иракли - тишина, спокойствие, природа. Някой някога е опъвал палатки, но хотели няма и е красиво и привлекателно. Природата успява да се възстанови след нашествието на туристите, били те културни или некултурни. Иначе казано дивото къмпингуване има неизчерпаем ресустс, докато урбанизацията на плажовете завинаги отнема тяхната красота и очарование.
22
17
 
5
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Хипарите си мислят, че могат да отидат където си поискат и да окенз*т пейзажа, защото са "свободни". Такива хора се чувстват специални, заради огромното количество погълнати през живота им наркотици.И да, против съм "дивото" къмпингуване, защото е диващина, която замърсява природата. Навсякъде по света, къпмингуването е на територии, които се стопанисват и има някакъв ред. Но *** ред не обича. Иска да му евтино и да се въргаля в собствените си... отпадъци.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обичам да спя на легло с чаршафи и да се облекчавам в порцелан. Обаче нямам нищо против дивото къмпингуване. Един вид съм неутрален в този спор. Все пак искам да отбележа, че хората които се появяват по медиите и се изказват срещу дивото къмпингуване са само десетина, лошо се аргументират и са заинтересовани по един или друг начин.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факт е, че нашето черноморие се застои по най-безобразния начин и през последните години отблъсква нормалните хора. Това е главният проблем, а това за палаткаджиите е за отвличане на вниманието.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кирчо, за такива като теб има Слънчака, Л***йнозенец и Несебър (ако имаш кинти) или Приморско, Китен, Созопол (ако нямаш)
18
1
 
9
 
! Отговори
Дивият преди 8 години
До Кирил СофийскиОт къде я взе тая земя бе, пръдльо?! тя е била преди теб и ше я има и след теб!
17
11
 
6
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Смръдльовците са на път да победят законите и разума за пореденс път ! Тук е така ! Това е България! Всички слушат какво ще каже царя ! А че земята е частна собственос и уж би трябвало да е неприкосновенна и изключително под юрисдикцията на собственика и , никои не го е еня ! Важното е смръдль,овците да могат без пари да мърлят и бивакуват където им скимне, въпреки волята и желанието на собствениците на земята ! И това ако не е диво бивакуване !И това ако не са диваци в дива страна ! И Африканци
16
2
 
14
 
! Отговори
Дивият преди 8 години
Питам простичко - природата дадена ли ни е безплатно от ... "бог" ?! Едно дърво, израстнало в гората, има ли "цена" ? Пясъка, идващ от океана/морето, има ли "цена" ?! Ами нямат - природата ни ги е дала даром, БЕЗПЛАТНО! Е питам, кой е този, който си позволява да слага цена на Безплатното, дадено от природата?!
15
1
 
23
 
! Отговори
Пешо Пашов преди 8 години
Мизерията от къмпингуващи пpaceта се чисти за 1 ден при акция за почистване, а беттонните коптори ще си седят вовеки по плажа.