МФ, петък вечер: "Вторите" пенсии в общ кюп...

Задава ли се най-голямата кражба на парите ни в историята?
25 апр 2016 13:37,
131
МФ, петък вечер: "Вторите" пенсии в общ кюп...
Снимка: архив Булфото

Затворете очи и започнете да си представяте. Представете си, че работите години наред и съвестно плащате данъци и осигуровки, макар че в определени моменти не харесвате как държавата се разпорежда с тях. Въпреки всичко вие продължавате да вярвате, че нещата ще се оправят. Представете си, че внасяте пари в собствена сметка години наред с все пак мъничката надеждата да ги използвате, когато дойде време за пенсия. Представете си хората около вас - роднини, близки, познати - те правят същото.

Още по темата

Представете си сега, че в даден момент някой решава всичките тези съвестно събирани години наред пари от хората да бъдат събрани на едно място независимо кой, колко и с каква продължителност е внасял по личната си сметка. Аргументът - "споделяне на риска от преживяване между осигурените лица". Освен всичко отпада възможността вашите роднини да наследят внасяните от вас години наред пари. Някак не звучи много справедливо, нали?

Надявам се да си го представихте добре, защото съвсем скоро може да стане факт у нас. В традиционния си стил, когато става дума за решения със значим характер - в късните часове в петък вечер, Министерство на финансите (МФ) предложи именно това. Според последната идея за изменение на Кодекса за социално осигуряване бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове ще са пожизнени, но ще се изплащат от "общ пул", а не от индивидуалните партиди на осигурените. Какво точно от министерството разбират под "общ пул" не става ясно до момента. Ясно обаче е едно - в общия случай подобни действия на която и да е власт по света се наричат национализация.

Големите въпроси са два - защо МФ предлага това и защо точно сега?

Първият е с общо взето ясен отговор. Националният осигурителен институт издиша. Все по-трудно става изплащането на пенсиите от държавата в условията на застаряващо население. Изгледите обаче са още по-плашещи. Ако погледнем в малко по-дългосрочен план, този проблем е с много по-застрашителен характер, отколкото ни изглежда в момента. Според последни прогнози към 2070 г. в България, вследствие на отрицателния прираст на населението и емиграцията, ще живеят 5,1 млн. души. С това и възможностите на държавата да изплаща пенсии ще стават все по-малка.

По-интересен е отговорът на втория въпрос - защо точно сега финансовото министерство предлага подобна стъпка. В годините преди кризата от 2008 г. България имаше международната репутация на страна с нисък държавен дълг  и балансиран бюджет - почти изравнени приходи и разходи. Така беше до 2012-2013 г, когато дългът на страната беше един от най-ниските в Европа въпреки тежките години на кризата. Обективно погледнато, и в момента продължава да е такъв на фона на останалите държави от Европейския съюз. Проблемът е, че за кратък период от време нарасна двойно в процентно изражение и почти тройно в номинално.

Логично реакцията на Брюксел не закъсня. Доклад от януари на Генералната дирекция по икономическите и финансови въпроси към Европейската комисия показа, че в рамките на следващите 10 години съотношението на дълга спрямо брутния вътрешен продукт може да достигне 42%. И то при допускането, че няма да има сериозни финансово-икономически сътресения, а всички правителства в този период ще следват настоящата фискална политика. За сравнение преди 2008 г. беше под 15%.

Макар че по тези въпроси не се шуми много, изглежда нещо в системата куца. По-лошото е, че никой не реагира. И по-скоро реагира по най-лесния начин - като посяга на спестяванията на хората, за да закърпва дупки в една бездънна яма с мрачно бъдеще, каквото представлява Националния осигурителен институт. Някак не звучи много справедливо, нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
19
 
! Отговори
не преди 8 години
е как всичко това работи в Белия свят, а точно при нас не работи?!
12
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Частните фондове са пирамиди както частните банки и държавата ще фалира като през 1998 г. ако трябва да плаща кражбите на банкерите както стана в КТБ,
11
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ на кражбата на пенсиите ни!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
10
6
 
15
 
! Отговори
хм преди 8 години
това е пък най-погрешното решение всеки да си отдели пенсията в Първия стълб. Втария стълб е точно БОНУСА за тези, които имат по-голям дял в приноса на Първия стълб. Накратко без втори стълб, няма да има ПЪРВИ стълб. Втория е замислен точно като комепенсация, че даваш пари на Първия, за да изхранваш сънародниците си. Принципа е БОГАТИЯ плаща на БЕДНИЯ. Ама това в ПЛОСКА данъчна и осигурителна система не работи! Все едно да искаме картофи, ама да ги садим в пясъка или снега!
9
0
 
46
 
! Отговори
А -Я преди 8 години
Време е вече АК-47 да запее своята песен...
8
0
 
50
 
! Отговори
ЗАПОЧНА СЕ преди 8 години
Започна се поредното ограбване и уж все в полза на гражданите.Д-вата ме задължава да се осигурявам допълнително,сега пак тя ще ме задължава индивидуалната партида да премине към обща.Какъв избор имам аз?Докога ще ни тормозят тези МУТРИ?Докога народните депутати ще работят срещу интересите на тези,които са ги избрали?След управлението на ББ България ще е тотално пропаднала,но той ще се е оттеглил на топло и сълнчево място,а ние ще продължаваме да тънем в нищета,бедност и безпросветност.
7
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В условията на демографска катастрофа, каквато има в България от 26 години, в повече от ясно, че тази промяна ще има краткотраен положителен ефект за няколко години, но след това ще стане в пъти по-лошо, отколкото, ако я няма тази промяна. Точно обратното трябва да се направи - на всеки пенсията му да се отдели от общия кюп, и да си я получава той, а ако почине, наследниците му, докато се изплати. Това ще има краткотраен негативен ефект в началото, но в дългосрочен план ще доведе до положителни
6
5
 
30
 
! Отговори
ох преди 8 години
АМАТЬОРЩИНА на макс. Ако ще Ламборжини да дадеш на някого без книжка, пак ще се блъсне. ГЕРБ са некадърни и некомпетентни. Такъв беше Станишев, Доган и Миков и Първанов. ЩОМ ИМА ПЛОСЪК ДАНЪК цялата система се изкорестява! Няма пари не само, защото са откраднати и тн, а просто цялата икономика буксува, заради погрешна философия на управление. БИСМАРК не само ще се шашардиса, ако види какво правим, ами направо ЩЕ НИ ПИШЕ ЧЕ СМЕ МАЙМУНИ, а не хора!
5
0
 
53
 
! Отговори
Работещ преди 8 години
Е това, меко казано, минава всякакви граници ! Пълен абсурд! Не намирам точните думи....
4
0
 
32
 
! Отговори
east преди 8 години
Задава се поредни обир стил "КТБ". На на ни харесва. Какво ме интересува, че пенсионната ми вноска ще я лапнат ?
3
1
 
52
 
! Отговори
+ преди 8 години
E тези дългове за милиарди няма от джоба си да ги плаща Боци я
2
3
 
72
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Дянков открадна 1.5 милиарда от Здравната каса, Горанов ще го задмине с милиардите за втора пенсия. Важното обаче е да сме "стабилни" и да гласуваме задължително за Партията.
1
1
 
82
 
! Отговори
Нед преди 8 години
Мдаа май скоро ще играе сопата.То бива бива ама не се търпи.Крадоха евро пари ок крадоха големите фирми ок ама сега и на обикновения човек и последната надежда взимат.Единствено остана да започнат да прибират и влоговете след настъпила смърт.Егати държавата.Ама те хората няма да издържат още много и тогава ще видим.Тоя път само с митинги няма да се размине!!!