МФ, петък вечер: "Вторите" пенсии в общ кюп...

Задава ли се най-голямата кражба на парите ни в историята?
25 апр 2016 13:37,
131
МФ, петък вечер: "Вторите" пенсии в общ кюп...
Снимка: архив Булфото

Затворете очи и започнете да си представяте. Представете си, че работите години наред и съвестно плащате данъци и осигуровки, макар че в определени моменти не харесвате как държавата се разпорежда с тях. Въпреки всичко вие продължавате да вярвате, че нещата ще се оправят. Представете си, че внасяте пари в собствена сметка години наред с все пак мъничката надеждата да ги използвате, когато дойде време за пенсия. Представете си хората около вас - роднини, близки, познати - те правят същото.

Още по темата

Представете си сега, че в даден момент някой решава всичките тези съвестно събирани години наред пари от хората да бъдат събрани на едно място независимо кой, колко и с каква продължителност е внасял по личната си сметка. Аргументът - "споделяне на риска от преживяване между осигурените лица". Освен всичко отпада възможността вашите роднини да наследят внасяните от вас години наред пари. Някак не звучи много справедливо, нали?

Надявам се да си го представихте добре, защото съвсем скоро може да стане факт у нас. В традиционния си стил, когато става дума за решения със значим характер - в късните часове в петък вечер, Министерство на финансите (МФ) предложи именно това. Според последната идея за изменение на Кодекса за социално осигуряване бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове ще са пожизнени, но ще се изплащат от "общ пул", а не от индивидуалните партиди на осигурените. Какво точно от министерството разбират под "общ пул" не става ясно до момента. Ясно обаче е едно - в общия случай подобни действия на която и да е власт по света се наричат национализация.

Големите въпроси са два - защо МФ предлага това и защо точно сега?

Първият е с общо взето ясен отговор. Националният осигурителен институт издиша. Все по-трудно става изплащането на пенсиите от държавата в условията на застаряващо население. Изгледите обаче са още по-плашещи. Ако погледнем в малко по-дългосрочен план, този проблем е с много по-застрашителен характер, отколкото ни изглежда в момента. Според последни прогнози към 2070 г. в България, вследствие на отрицателния прираст на населението и емиграцията, ще живеят 5,1 млн. души. С това и възможностите на държавата да изплаща пенсии ще стават все по-малка.

По-интересен е отговорът на втория въпрос - защо точно сега финансовото министерство предлага подобна стъпка. В годините преди кризата от 2008 г. България имаше международната репутация на страна с нисък държавен дълг  и балансиран бюджет - почти изравнени приходи и разходи. Така беше до 2012-2013 г, когато дългът на страната беше един от най-ниските в Европа въпреки тежките години на кризата. Обективно погледнато, и в момента продължава да е такъв на фона на останалите държави от Европейския съюз. Проблемът е, че за кратък период от време нарасна двойно в процентно изражение и почти тройно в номинално.

Логично реакцията на Брюксел не закъсня. Доклад от януари на Генералната дирекция по икономическите и финансови въпроси към Европейската комисия показа, че в рамките на следващите 10 години съотношението на дълга спрямо брутния вътрешен продукт може да достигне 42%. И то при допускането, че няма да има сериозни финансово-икономически сътресения, а всички правителства в този период ще следват настоящата фискална политика. За сравнение преди 2008 г. беше под 15%.

Макар че по тези въпроси не се шуми много, изглежда нещо в системата куца. По-лошото е, че никой не реагира. И по-скоро реагира по най-лесния начин - като посяга на спестяванията на хората, за да закърпва дупки в една бездънна яма с мрачно бъдеще, каквото представлява Националния осигурителен институт. Някак не звучи много справедливо, нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
32
 
! Отговори
123 преди 8 години
че ни крадат жестоко е ясно,но на тях не им е ясно,че като ни оберат до голо,БВП ще се срине,щото няма да можем да пазарим,щото ще почнем да бягаме ,където ни уважават труда и можем да постигнем нещо с него.Тук единствената перспектива е цял живот да работиш,все беден да бъдеш и нищо да не можеш да изградиш.Само хрантутим политици и чиновници,дето пък изобщо не искаме да ги храним,ама нямаме избол защото са превзели държавата и сега тя е тяхна,не наша
32
0
 
24
 
! Отговори
ГоранOF преди 8 години
Утре всички първокласници да си носят прасенцата-касички,а,и к'ви са тия два лева за закуска,я давай тук...
31
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тия много сериозно искат да си ходят, че и се гласят да ни приберат парите като го направят
30
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Допълнителното пенсионно осигуряване в частни пенсионни фондове беше направено, за да забогатее определен кръг партиен елит. Ако се оповестят заплатите им, ще ви паднат шапките. В Булгаристен който се допре до пари, ги краде. Другарите са най големи срециалисти в занаята.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Hishmen
28
1
 
5
 
! Отговори
d;r преди 8 години
до 35 - ами значи не си запознат с нещата, а коментираш. Рязкото увеличаване на дефицита в НОИ настъпва след 2008-2009 година. Може да го провериш по години. Дотогава доплащането е направо символично, защото масата пенсионери реално нямаха никакви осигуровки(заради Бай Тошо и Луканов). Да не говорим, че в момента без да има реално увеличение на пенсионерите, Минималната и средната заплата е МНОГО по-висока от 2001 или 2002. Къде отиват тези пари?!
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До extremistовчата рая все още спи
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистическите гадове и изгерберастелите комунисти явно са решили да си ходят по примера на чаушеску. Не искат с добро и лустрация. Аз отдавна съм намерил начин да не плащам нищо в този комунизо милиционерски паразиторазвъдник, направете го и вие. Защото това са долни добре обучени крадци.
25
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, как да не ги обичаш???? Преливаме от чувства! Ще ни дерегистрират ако не гласуваме, ще се возим за 1.60 за една спирка, такса смет ще стане ??? според модела, пенсията ще я делим с братчедите, ама не с роднините.... Върхът!
24
2
 
29
 
! Отговори
мда преди 8 години
ГЕРБ твърдо и неотклонно към 1% на изборите!
23
0
 
31
 
! Отговори
dominici преди 8 години
Имам възможност да избирам дали да си плащам много или малко осигуровки и ест. избирам да плащам малкото. И то не е защото не искам да плащам повече, а защото колкото повече дам, толкова повече няма да получа в края. Затова - минимум. А останалото гледам да инвестирам - я в бизнес, я в личен кеф.
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О чудо,Алелуя,още един приход във финансовата система на Боце(абе вие нямате ли прекалено мн.пари по дюшеците?!)
21
2
 
13
 
! Отговори
n; преди 8 години
до 23 - ама системата си работеше до 2007-08 година. Имаше изобилие от излишък, а трансферите към НОИ бяха главно заради ТЕЛК-пенсии и предизборното им вдигане. Проблемът се задълбочава изцяло след 2009, защото се счупи ПРЕРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИЯ ПРИНЦИП на прогресивното облагане. Оттам реално хората ОБЕДНЯХА, сви се потреблението и фирмите загубиха сила. В същото време не можеш да спреш растежа на заплатите, а те се харчат НАВЪН, а не в общата каса.
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега очакваме следващата стъпка и жените да станат общи..... както казваше Пена на Вуте - или я ори ке я дам на кооператива!
19
0
 
21
 
! Отговори
tete преди 8 години
КОГА и Къде се събираме?
18
2
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Защо да ги слагам в общия кюп. Предпочитам тия пари да ги внасям в спестовен влог, хем ще ми ги наследят хем вероятността за кражба е по-малка. Сега държавата играе на борсата с тия пари, а аз не печеля нищо
17
3
 
12
 
! Отговори
сега преди 8 години
който фонд е фалирал, да си фалира. Това е част от риска. Не може да си член на ЦКБ-сила, Лукойл-гарант и подобни и да очакваш, че няма да те оберат. Всеки си носи риска! Това е част от играта, част от ПРАВИЛНО и ПОГРЕШНО решение!
16
2
 
50
 
! Отговори
хммммм преди 8 години
Революция требе мама им ***.Не се наядоха.Вместо да оправят икономиката, да се справят с корупцията и престъпността се чудят как девет кожи от гърба на народа да свалят.Не бяха заеми, то не бяха кредити сега и това.Докога че търпим да ни ограбват по този зверски начин.Тоз Горанов утре ще си иде ни лук ял ни лук мирисал а ние и нашите деца ще плащаме милиарди кредити изхарчени не знайно за какво и къде....
15
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те тия фондове и без това са кухи - инвестирали са д дцк които немат стойност
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз като голям балък си направих стажа и осигуровките в бяла държава и се пенсионирах на 57 години преди година. Пенсийката ми е 1 500 евро и се чудя да ли ще ми стигне да искарам месеца!?! Много ниска пенсийка ми дадоха. С 15 % от нея си покривам сметките за ток вряла вода и парно гориво за колата. С останалите 85 % се чудя кое бабенце да залюбя в кой ресторант да влезна и какви дрешки да си купя! Много мизерна пенсийка ми дадоха!