Показахме мощ по въздух и земя

Вижте най-мащабният парад от години в снимки
326

Снимка: БТА

Българската армия отбеляза професионалния си празник и Деня на храбростта с най-мащабния си парад от няколко години.

В парада тази година се включиха повече от 1300 военни и над 35 верижни и колесни машини, както и 12 самолета и вертолета на ВВС. Техника на Сухопътните войски, на Зенитно-ракетните войски и на Военната полиция участва в парада за първи път от 2009 г. насам.

В началото му президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на представителните блокове и ги поздрави по случай празника. Беше изпълнен националният химн, по време на който прозвучаха 20 артилерийски салюта.

Още по темата

Парадът, командван от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, по традиция беше открит от вертолет Ми-17, който прелетя над площад "Княз Александър I" с националното знаме.

Пред погледите и аплодисментите на стотици граждани и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха Знаменният взвод на Националната гвардейска част и представителните блокове на Военната академия "Г. С.Раковски", Националната гвардейска част с бойното знаме на частта, Националния военен университет "Васил Левски", на Сухопътните войски, ВВС, ВМС, Съвместното командване на силите и служба "Военна полиция".

В парада се включиха танкове Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица "Гвоздика", бойни машини на пехотата, 120 - мм самоходна минохвъргачка "Тунджа", БТР, зенитно-ракетен комплекс "Оса-АК", 152-мм гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън "Град", тактически ракетен комплекс "Точка", бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес", бронирани "Хамър", бронирани колесни машини "Командо селект" и "Гардиън", бронирани автомобили "Санд кет", пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300.

Над площада преминаха вертолети "Кугър", Бел-206, военно-транспортни самолети "Спартан" и Ан-30, учебни самолети "Пилатус" и L-39 и бойните самолети МиГ-29 и Су-25. За първи път над София прелетя и вертолет "Пантер" от ВМС във формация с вертолетите на ВВС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още по темата: военен парад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам "военните паради" или по-точно "военните парОди" на Плевнелиев, Путин съвсем спокойно може да ни извика на 9-ти май за подгряваща група, преди руския военен парад.
12
9
 
54
 
! Отговори
да не се лъжеме преди 7 години
Мисля,че на 9-ти май ще бъде истинският парад,нашият показа една обезкървена и остаряла армия от 1980 година!
11
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не беше ПАРАД, а ПАРОДИЯ.Има разлика все пак.
10
3
 
28
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Викат щели сме да се опънем на Турция .....нищо че Ларгото тече :)
9
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Самолетите американски ли са, или? Вече повече от 15 години сме член на НАТО, сигурно братята американци са ни помогнали и оборудвали армията ни с модерни американски изтребители, какво са няколко ститици милиона за САЩ когато става дума за такава важна военностратегическа територия като България. Или ще ни пазят турските самолети и турската авиация?
8
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Показахме мощ по въздух и земя"На втората снимка показахме и мека китка.
7
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябваше да го направят в зала Армеец, щеше и място да има.
6
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Показахме мощ по въздух и земя и немощ в лицето на главнокомандващия.За да прави история главата трябва да е личност.
5
41
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още един мандат на ГЕРБ и Борисов ще направят България силна и просперираща държава . А пък ако изчезне БКП-БСП още по добре .
4
7
 
50
 
! Отговори
Трудовак преди 7 години
Показахме дръжки! Неадекватно президентче с патосен фалцет и театрално чукане на токове, стара та стара съветска военна техника, няколкото бронирани джипове от запада са адекватни на кортежите на някои наши мутри, неадекватен коментар и сравнение с руската армия дето само оркесътра й и повече от нашата цяла армия според думите на наш известен актьор, и т.н. добре, че тази година извадиха един строеви офицер дето може да маришрува и командва като хората - адмирала петев, иначе сме страшни!
3
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе. В гладуваща Северна Корея имат ли телевизия? Ако някой севернокорейски шпион е заснел клоунадата на тези тюфлеци и го пусне там гладните севернокорейчета ще се спукат от смях.
2
8
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Военния парад е на 9 май, днес е цирка
1
9
 
63
 
! Отговори
Момо преди 7 години
След 3 дни ще гледаме мощ в Москва... Днес гледахме парад на БА.

Спонсорирани публикации