Показахме мощ по въздух и земя

Вижте най-мащабният парад от години в снимки
326

Снимка: Dnes.bg

Българската армия отбеляза професионалния си празник и Деня на храбростта с най-мащабния си парад от няколко години.

В парада тази година се включиха повече от 1300 военни и над 35 верижни и колесни машини, както и 12 самолета и вертолета на ВВС. Техника на Сухопътните войски, на Зенитно-ракетните войски и на Военната полиция участва в парада за първи път от 2009 г. насам.

В началото му президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на представителните блокове и ги поздрави по случай празника. Беше изпълнен националният химн, по време на който прозвучаха 20 артилерийски салюта.

Още по темата

Парадът, командван от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, по традиция беше открит от вертолет Ми-17, който прелетя над площад "Княз Александър I" с националното знаме.

Пред погледите и аплодисментите на стотици граждани и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха Знаменният взвод на Националната гвардейска част и представителните блокове на Военната академия "Г. С.Раковски", Националната гвардейска част с бойното знаме на частта, Националния военен университет "Васил Левски", на Сухопътните войски, ВВС, ВМС, Съвместното командване на силите и служба "Военна полиция".

В парада се включиха танкове Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица "Гвоздика", бойни машини на пехотата, 120 - мм самоходна минохвъргачка "Тунджа", БТР, зенитно-ракетен комплекс "Оса-АК", 152-мм гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън "Град", тактически ракетен комплекс "Точка", бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес", бронирани "Хамър", бронирани колесни машини "Командо селект" и "Гардиън", бронирани автомобили "Санд кет", пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300.

Над площада преминаха вертолети "Кугър", Бел-206, военно-транспортни самолети "Спартан" и Ан-30, учебни самолети "Пилатус" и L-39 и бойните самолети МиГ-29 и Су-25. За първи път над София прелетя и вертолет "Пантер" от ВМС във формация с вертолетите на ВВС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още по темата: военен парад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
2
 
! Отговори
duhku4e преди 7 години
И на кого я показахте тази мощ бе смешници?
192
0
 
6
 
! Отговори
rusnak преди 7 години
МОЩ или МОЩИ??
191
0
 
7
 
! Отговори
РККА преди 7 години
ЦЕЛИ 12 САМОЛЕТА И ВЕРТОЛЕТА.......ЗНАЧИ Е ЛЕТЯЛА И СЕЛСКОСТОПАНСКАТА АВИАЦИЯ,НО ПЪК С ТАКЪВ ТАНКОВ ЮМРУК МОЖЕМ СПОКОЙНО ДА СЕ ЛЕЗИМ НА МОСКОВЦИТЕ КАКТО ВЕЧЕ ГОДИНИ ГО ПРАВИ ВЪРХОВНИЯ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ.....
190
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледам подигравки с руската техника. Защо не напишат, че "5 июня 2014 года в Тихий океан упал истребитель F/A-18E Super Hornet. Инцидент произошл при попытке экипажа совершить посадку на палубу авианосца. Авария случилась рядом с калифорнийским побережьем. В тот же день на американо-мексиканской границе разбился самолт Harrier AV-8B, при этом повредив несколько жилых домов". Или съвсем ПРЕСНО, че един Хариер се е плюхнал в океана, пилотът бил спасен, за разлика от пилота на F-18 от USAF в UK!
189
0
 
4
 
! Отговори
SN.2 преди 7 години
Mr.Bean ahahaahah
188
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 7 години
Този виц ми хареса :)
187
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еее, ама къде са флагчетата? Не е хубаво така, традиция е да се маха за поздрав на другарите по трибуната!
186
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ура! Имаме "Катюши"! Какво богатство, каква съвременна техника от Втората Световна Война!
185
1
 
4
 
! Отговори
Тарантула преди 7 години
Ха-ха-ха!!!По-голям виц от този няма!!!
184
0
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 7 години
....jal mi e za voennite ni ,che gi dokaraha do tova polojenie...chestno kazano..ne vijdam tsivilizovan nachin tova da se promeni...nai-malkoto pak s izbori....za sajlenie....svobodata se izvoiuva !!!
183
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма мощ, няма що - 6 самолета, от които 2 стават криво-ляво за бойни, останалите транспортни и учебни. Танкове на по 30 и повече години. За останалите неща да не споменавам.Но пък за сметка на това - какъв величествен главнокомандващ, истински боец на хибридния фронт - а прелети вражески самолет, а е преплувал океана!
182
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МВР и МНО непрекъснато дрънкат оръжия за да плашат българския народ с физическо ликвидиране КОМУНИЗМА СИ Е ЖИВ И ЗДРАВ ДА ЖИВЕЯТ ДРУГАРИТЕ ОТ БСП ГЕРБ ДПС АТАКА И ЦЯЛАТА ОСТАНАЛА КЛИКА
181
7
 
1
 
! Отговори
мда преди 7 години
еййй поплювковци любими :) парада си беше супер. Излизаш от метрото виждаш нещо интересно. Дечурлигата махаха на войниците и пичовете им махаха обратно :) беше супер готинио хахах
180
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мощни сме откъм задните части. Някога бяхме 13-тата годеница на СССР а сега сме 13-тата годеница на НАТО.
179
1
 
24
 
! Отговори
Главен Редактор преди 7 години
Показахме мощ, ама на простотията. Каква мощ е това? 2 самолета и 3 танка? И това ако е мощ, не ми се мисли другите държави с каква сила разполагат... Та те страните в Африка имат по голяма армия от нас и повече въоръжение. Според мен е допусната неволна грешка в заглавието. Показахме немощ е трябвало да бъде, но колегата е сбъркал в бързината.
178
1
 
30
 
! Отговори
Запасняк преди 7 години
Мощ по въздух с 2 изтребителя и по земя с 3 танка,2 оръдия.2 САУ 3 БТР,3 МТЛБ, 2 ракетни комплекса ,,Точка'',2 С-300 и 2,,Оса'' Толкова. Жалко,някога наистина имахме армия и правехме ПАРАДИ на които наистина показвахме бойна техника и то в големи количества,А сега ТОВА. СРАМ.
177
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честит празник на всички путинчета. След някоя година този руски скраб на парада ще бъде мил спомен.
176
4
 
26
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 7 години
Охо Натовска България с РУСКО ОРЪЖИЕ на сто години ХАХА ГОЛЯМ СМЯХ.Едно време ни го подаряваха . Сега американските *** искат милиарди левове да ни го продадат.Народ който е смазан със заплата от 300 евро,не на ден а на месец.В същото време САТАНИНСКАТА държава сащ ,държи стотици самолети ф -16 по летищата си като военен резерв.Ми да ни подари съвременна военна техника за армията ни,нали ушким сме били от НАТО. На Гърция им продадоха оръжие за сто милиарда (110 - по точно),и им *** майка
175
5
 
27
 
! Отговори
kireza преди 7 години
Мощ?Заповръща ми се от консервните кутии...Погледайте парадите около 1983 г и ще видите истинска мощ,от която се бояха всички съседи....ето това беше мощна армия....а сега 2 дивизии се представят за армия с куп генерали.....Такава численост се управлява от полковници!!!Каква армия,като армейското съединение "армия" е с численост не по-малка от 50 хил. човека???Имахме четири армейски съединения а сега сме за смях на кокошките...Нямало пари...Ами то от кражби пари не остават....
174
4
 
12
 
! Отговори
ще ви чакаме в ада преди 7 години
Пак влизат в грях тия палячовци генерали.

Спонсорирани публикации