Показахме мощ по въздух и земя

Вижте най-мащабният парад от години в снимки
326

Снимка: БТА

Българската армия отбеляза професионалния си празник и Деня на храбростта с най-мащабния си парад от няколко години.

В парада тази година се включиха повече от 1300 военни и над 35 верижни и колесни машини, както и 12 самолета и вертолета на ВВС. Техника на Сухопътните войски, на Зенитно-ракетните войски и на Военната полиция участва в парада за първи път от 2009 г. насам.

В началото му президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на представителните блокове и ги поздрави по случай празника. Беше изпълнен националният химн, по време на който прозвучаха 20 артилерийски салюта.

Още по темата

Парадът, командван от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, по традиция беше открит от вертолет Ми-17, който прелетя над площад "Княз Александър I" с националното знаме.

Пред погледите и аплодисментите на стотици граждани и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха Знаменният взвод на Националната гвардейска част и представителните блокове на Военната академия "Г. С.Раковски", Националната гвардейска част с бойното знаме на частта, Националния военен университет "Васил Левски", на Сухопътните войски, ВВС, ВМС, Съвместното командване на силите и служба "Военна полиция".

В парада се включиха танкове Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица "Гвоздика", бойни машини на пехотата, 120 - мм самоходна минохвъргачка "Тунджа", БТР, зенитно-ракетен комплекс "Оса-АК", 152-мм гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън "Град", тактически ракетен комплекс "Точка", бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес", бронирани "Хамър", бронирани колесни машини "Командо селект" и "Гардиън", бронирани автомобили "Санд кет", пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300.

Над площада преминаха вертолети "Кугър", Бел-206, военно-транспортни самолети "Спартан" и Ан-30, учебни самолети "Пилатус" и L-39 и бойните самолети МиГ-29 и Су-25. За първи път над София прелетя и вертолет "Пантер" от ВМС във формация с вертолетите на ВВС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още по темата: Военен парад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иракската война: М1:Т72 ......150:0. Факт.
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама за сметка на това пък властта разполага с чисто нов брониран автопарк. Ако стане война ще пратим войниците с лимузините на фронта, че с тях ще са по-защитени.
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До <><>Пич, те руснаците да не са съвсем изкукуригали, че да гърмят по такъв пъдпъдък като БГ-арми с "Воевода" през южния полюс? Нас плоскодънките на Каспийската флотилия ще ни бумнат от раз с "Калибр-НК".
30
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Славно минало: Нямаше армия на Балканите и в половин Европа, която можеше да воюва с България, а сега...
29
4
 
30
 
! Отговори
hehe преди 8 години
добре че е старата Руска техника за да се отсрамим ! Къде е подкрепата от НАТО ????27 години след разпада на източния блок ...от запада нищо ...!!!
28
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще кажа само едно нещо- добре, че не сме във война, надявам се да ме разберете. Нищо лошо не казвам за войниците- те разполагат с това, което им осигурява държавата.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Виолета-ките на момчетата си, че всички са загинали и е останал жив само той" .... и слушайки днес всички високопарни изявления и коментарии се питам - какво е това, армия ли е; нещо много ме боли в гърдите, сякаш вършим предателство към паметта на предците си.
26
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това главнокомандващия ли е ???Крачи като за джони окър..Роска е много красива.
25
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чух речта на женския полов орган в центъра на трибуната и се погнусих за пореден път. Мекотелото пак плещеше за Крим, за кибер-войни, за руски заплахи, а в същото време орденчето от Порошенко му топлеше заешкото сърце. А и всяка лоша дума за Русия е долар в сметката му. Толкова жалко мекотело не съм виждал. Така и не разбра, че е напълно игнориран и вече никой не го бръсне за нищо. Компрометирано от всякъде краварско ***. Оказва се че Първанов е направо български светец пред тоя ***. Айде да му свършва мандата и никога повече да не му гледам продажната физиономия. Дано му предл
24
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
слабичък беше парада, но ... страната чак сега се отърсва от съветското комунистическо робство.След време и парадите ще станат по-добри.
23
2
 
16
 
! Отговори
Виолета преди 8 години
Войната е единственото нещо, което мразя на света - мразя нещастията, които причинява в момента на започването и години след края си... Самата аз съм работила около 5 години в казармата, дядо ми /по майчина линия/ е служил 32 години в казармата, когато го погребваха в гроба му сложиха всичките ордени и медали от войните в началото на 20-ти век; един от братята на баба ми по бащина линия, кадрови офицер, командир на военна част се е самоубил, защото "не можел да си представи как ще каже на близ-
22
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Навремето имахме Върховен главнокомандващ и армия, днес имаме имитации на двете.
21
23
 
13
 
! Отговори
Българин преди 8 години
До Анонимен 14Братленце, ако ти е толкова мил путин и руската армия, що не си стегнеш чемадана и не си *** *** майчина накъмто вокзала а!
20
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виж парада от 1981 -1300 г. България и направи сравнение.!2 самолета и хеликоптера и 35 верижни от които танковете от преди 30г.
19
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези бойни машини са морално и материално остарели. През 1977 година когато бях войник в поделението на танковата бригада в Горна баня тези машини за онова време бяха последна дума на техниката.Сега като ги гледам и си спомням ми става тъжно че армията ни за 26 години не е мръднала и сантиметър. Самото поделение на танковата бригада в Горна баня е разформировано и унищожено от новите капиталисти-старите комунисти. Жалка и тъжна картинка!
18
3
 
15
 
! Отговори
<><> преди 8 години
Останало е някое друго дърто оръжие , жалкото е че дори да ни нападнат не може да го използваме понеже не е хуманно и от БХК ще ни съдят, а от ЕС ще ни се сърдят ! Интересно ми е ако паднат две "Воеводи" ...................да не продължавам !
17
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Публиката е повече от армията на площада...
16
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз съм съгласен че парада е пародия но пък нали знаете че размера не е важен голям го вади ама мек....
15
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не беше жалко, щеше да е смешно в какво се превърна армията ни откакто влезе в НАТО...
14
17
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По принцип тези паради с дрънкане на техника по жълтите павета са една недомислица останала от червените мафиоти, иначе няма спор трябва да обърнем повече внимание на армията ни, щото сме на проветриво място, от югоизток фанатизирани разбойници, от изток кремълски разбойници, а от югозапад вардарски шизофреници