Показахме мощ по въздух и земя

Вижте най-мащабният парад от години в снимки
326

Снимка: БТА

Българската армия отбеляза професионалния си празник и Деня на храбростта с най-мащабния си парад от няколко години.

В парада тази година се включиха повече от 1300 военни и над 35 верижни и колесни машини, както и 12 самолета и вертолета на ВВС. Техника на Сухопътните войски, на Зенитно-ракетните войски и на Военната полиция участва в парада за първи път от 2009 г. насам.

В началото му президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на представителните блокове и ги поздрави по случай празника. Беше изпълнен националният химн, по време на който прозвучаха 20 артилерийски салюта.

Още по темата

Парадът, командван от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, по традиция беше открит от вертолет Ми-17, който прелетя над площад "Княз Александър I" с националното знаме.

Пред погледите и аплодисментите на стотици граждани и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха Знаменният взвод на Националната гвардейска част и представителните блокове на Военната академия "Г. С.Раковски", Националната гвардейска част с бойното знаме на частта, Националния военен университет "Васил Левски", на Сухопътните войски, ВВС, ВМС, Съвместното командване на силите и служба "Военна полиция".

В парада се включиха танкове Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица "Гвоздика", бойни машини на пехотата, 120 - мм самоходна минохвъргачка "Тунджа", БТР, зенитно-ракетен комплекс "Оса-АК", 152-мм гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън "Град", тактически ракетен комплекс "Точка", бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес", бронирани "Хамър", бронирани колесни машини "Командо селект" и "Гардиън", бронирани автомобили "Санд кет", пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300.

Над площада преминаха вертолети "Кугър", Бел-206, военно-транспортни самолети "Спартан" и Ан-30, учебни самолети "Пилатус" и L-39 и бойните самолети МиГ-29 и Су-25. За първи път над София прелетя и вертолет "Пантер" от ВМС във формация с вертолетите на ВВС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още по темата: Военен парад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялата работа е че Сталин е искала да се разграничи от останалите страни победителки . Това разграничение си остава в Европа и до днес .Русия срещу Европа
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност капитулацията е подписана по рано. На 7 май в главната квартира на американския генерал Айзенхауер във френския град Реймс е подписана безусловната капитулация на Германия. Върховното командване на Вермахта поема задължение незабавно да прекрати всички военни действия и да прехвърли пълномощията си на съюзническите войски. По изрично настояване на Сталин актът на капитулацията е повторен още веднъж - в съветската главна квартира в Берлин-Карлсхорст през нощта на 8 срещу 9 май.
71
2
 
26
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
За децата е било интересно да гледат парада. За хората които разбират от военна техника -жалка картинка.
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Късно вечерта (в 22 ч. 43 мин) на 8 май в специално подготвена зала на Военно инженерното училище в Карлхорст (предградие на Берлин), украсена с държавните флагове на Съветския съюз, САЩ, Великобритания и Франция, се събрали представителите на върховното командване на страните съюзници, съветски маршали, войските на които са щурмували Берлин, журналисти.
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
112 Не просто истината е че е подписан на ОСМИ , но Сталин се се натискал за повторно подписване и са го преподпиали и на ДЕВЕТИ и така цяла Европа празнува на Осми а ние като соц и те като ком пранухме на Девети
68
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парад ли?Това са татразещи намръщени тутманици а не военни.Какви шкембета - отврат.БНТ - не може да отразява.Защо показваха един самолет и грозни покриви.Затова гледайте на 9- ти май истински парад . Дано някой ден имаме достойна армия и достоен президента не муйко. А сме имали.
67
2
 
21
 
! Отговори
Ала_Бала преди 8 години
Срамен парад. Натовците със старите соц оръжия. Какквито са ни президентът ( нарочно с малка буква ) и министъра, такава ни е и армията - посмесища!
66
4
 
20
 
! Отговори
AA преди 8 години
КАК МОЖАХ ДА ГЛАСУВАМ ЗА ТОЯ ПОПЛЮВКО ПЛЕВЕЛА
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 106Пак с въжета ли ще ги дърпат?? Един път вече го гледахме.
64
1
 
24
 
! Отговори
! преди 8 години
За първи път в историята ни на чело на нашата армия стои главнокомандваща! Долу Плюнката!
63
1
 
27
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Каква мощ, бе, платени журналистчета! Един *** и шепа стари трактори!
62
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко струваше наема за цялата техника?
61
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква сърбия, то и макединия може да ни анексира за няколко дни. А станат ли събития, като в западна македония (не се съмнявайте, че ще се размине),турция ще влезе и ще паднем даже без един изстрел.
60
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубава "Разходка в парка" на пушечно месо в каквото беше превърната нашата някога велика армия.С бойна техника главно от 80-те години сме за смях.Абсолютна гротеска беше този парад-дори не е смешно а направо за съжаление до къде сме пропаднали.
59
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Които имат руски канали да гледат парада на 9 май понеделник парада на победата над хитлеризма на червеният площад. Защото по нашите мутренски тв няма да го предават. Да видят на какво се казва техника армия и парад на въоръжените сили на русия. Ще ви се напълни окото и душата.
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
S TEHNIKATA NA BAI TOSHO,GOLQMA VOISKA,TE SI GO ZNAQT
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
HA,HA,HA,S TOQ PE.....KI PREZIDENT
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такива паради може да впечатлят руския пудел сидеров, който се е скатал от наборна военна служба, която беше задължителна под претекст че бил слепок. Аве как прогледна по време на демокрацията?
55
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руското оръжие преобладаваше на парада, което показва, че руската техника макар и стара е все още актуална.
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
цели 16 гвардейци...+ 100 музиканти + 200 генерали и полковници ово Йе вОйска страшилище