Показахме мощ по въздух и земя

Вижте най-мащабният парад от години в снимки
326

Снимка: БТА

Българската армия отбеляза професионалния си празник и Деня на храбростта с най-мащабния си парад от няколко години.

В парада тази година се включиха повече от 1300 военни и над 35 верижни и колесни машини, както и 12 самолета и вертолета на ВВС. Техника на Сухопътните войски, на Зенитно-ракетните войски и на Военната полиция участва в парада за първи път от 2009 г. насам.

В началото му президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на представителните блокове и ги поздрави по случай празника. Беше изпълнен националният химн, по време на който прозвучаха 20 артилерийски салюта.

Още по темата

Парадът, командван от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, по традиция беше открит от вертолет Ми-17, който прелетя над площад "Княз Александър I" с националното знаме.

Пред погледите и аплодисментите на стотици граждани и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха Знаменният взвод на Националната гвардейска част и представителните блокове на Военната академия "Г. С.Раковски", Националната гвардейска част с бойното знаме на частта, Националния военен университет "Васил Левски", на Сухопътните войски, ВВС, ВМС, Съвместното командване на силите и служба "Военна полиция".

В парада се включиха танкове Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица "Гвоздика", бойни машини на пехотата, 120 - мм самоходна минохвъргачка "Тунджа", БТР, зенитно-ракетен комплекс "Оса-АК", 152-мм гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън "Град", тактически ракетен комплекс "Точка", бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес", бронирани "Хамър", бронирани колесни машини "Командо селект" и "Гардиън", бронирани автомобили "Санд кет", пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300.

Над площада преминаха вертолети "Кугър", Бел-206, военно-транспортни самолети "Спартан" и Ан-30, учебни самолети "Пилатус" и L-39 и бойните самолети МиГ-29 и Су-25. За първи път над София прелетя и вертолет "Пантер" от ВМС във формация с вертолетите на ВВС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още по темата: Военен парад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
sled 89 god.e palna razruha.. vsichko, taka e i s armiata. napravete spravka i shte se ubedite
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
nishto ne ostana ot BA.... koi ne e rekal toi ne ni e nashamaril.. mojem da se merim samo s Makedonia.. jalko noo tova e...
91
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парада се казва "на заем от музея"
90
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано никога не ни се налага да се отбраняваме от някой,че с тази армия е невъзможно.
89
7
 
19
 
! Отговори
цирк преди 8 години
По времето на соца ВВС всяка година се обновяваше с една ескадрила нави самолети, а сега за 26 години не можем да купим и един самолет. Коментатора по тв не престана да хвали Кугера на който при наводнението в Бисер му се заледиха перките и не можа да пристигне. Който иска да види как маршируват войниците да гледа парада на 9 май. Днес нашите ходеха все едно че са ученици на разходка.
88
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
138 Коя армия от околните ние е враг
87
4
 
15
 
! Отговори
:) преди 8 години
МОЩ ?! Не е ! април днес, нали :)
86
5
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
"Истината се ражда в сравнението!" Направете справка за армиите на околните държави и ще я разберете! /"Чичко Гугъл знае всичко!"/
85
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Куца строевата подготовка,куцаааааааа!!Въобще не са чували команда "на една ръка разстояние"!Вижте ги на първа снимка още,като копърки в консерва от соца се надиплили един до друг!!И това маршировка ли е или разходка на чуждестранни туристи,запознаващи се с красотите на София!!Ама в края на краищата мина-замина!Отчете армията дейност и тази година!!
84
1
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Заглавието е...плашещо.Не е изключено Ердоган да си увеличи анадолския военен...бюджет,само като е гледал нашия...парад.
83
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Срам ме е, че съм българин.Ако това ни е армията.
82
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-жалък и смешен парад не съм виждал. Срам и позор.
81
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колкото повече отслабва армията,толкова повече мускули показваме,на кой и пред кой не се знае,но сигурно имаме осанката на 46 килограмов културист.Както и да е армията заслужава своето внимание,но и трябва повече да я използват в помощ на хората при необходимости,не само за красота
80
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно малко уточнение ако позволите - това не беше ПАРАД, а ПАРОДИЯ.Думите звучат близко, но има разлика все пак.Иначе парадът ще е на 9 май - Денят на Победата над хитлеро-фашизмаи ще се проведе на Червения площад в Москва.
79
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, нали уж НАТОвска армия бе. Та то 90% от въоръжението е руско.Що така бе НАТОвчета ?
78
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема на армията ни е, че се управлява от хора, които са се клели в чл. 1 на комунистическата конституция
77
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахахаха, тоя Кугър на фона на Ми-17 стои като трабанче до танк.....че и в минусуви температури му е сложно да лети.....тц тц тц.....срам
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
125 до колкото знам още тогава ли поточно от Осми са били прекратени бойните действия по целият фронт , разбира се при такива огромни фронтовевсе някъде са проължавали сигурно и ни по-късно.
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 122Прав си само наполовина - обявяват капитулация само пред американските сили. В това време боевете със съветската армия още са факт.Било ги е страх от руснаците и с право на фона на поразиите, които са вършили при настъплението си срещу СССР.
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова мощен парад ще да е било, че тук в центъра на София не сме чували един самолет или дори изстрел. Или може би военните ни имат някаква свърхсекретна заглушителна техниха.---------------------118 Къде е този център , да не в Каспичан. Я кажи човеко от центъра ой погребан от двете страни на Св.Неделя