Преиздават нецензурираните творби на Талев

Внукът: Архивът на дядо е запазен, ще правя музей в Бистрица
Обновена: 27 май 2016 10:49 | 27 май 2016 10:44, Анисия Иванова
3
Преиздават нецензурираните творби на Талев
Снимка: Bulgaria On Air

Нецензурираните произведения на Димитър Талев ще бъдат преиздадени в България. Това обяви Климент Талев, внук на големия писател, в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Имам подкрепата на евродепутата Андрей Ковачев, на външното министерство и на Министерството на културата, че част от изданията ще стигнат до Македония", заяви Талев в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев.

По отношение на проблема с присвояването на български автори и това, че е искал да води дело срещу македонската държава за това, Климент Талев каза, че е мислел да съди и България.

"След като писах писмо до институциите в страната ни обаче е явно, че те се вслушаха. Няма да съдя нито България, нито Македония, просто ще правя всичко възможно изданията на дядо ми да са на български, в автентичния си вид и да не се сблъскваме с цензура", каза още той.

Запитан какво смятат българите в Македония по въпроса с редакцията на текста на наши автори, внукът на автора на "Железният светилник" заяви, че за съжаление в Македония репресията в момента е на нивото, което беше у нас между 70-те и 80-те години.

"Там хората, които изповядват открито българското самосъзнание, са подложени на психически и икономически тормоз."

Климент Талев е радостен от това, че все пак институциите са се ангажирали нецензурирани български книги да стигат до читатели там. По думите му най-важно е да няма нито едно пиратско, прередактирано издание на Талев.

"Една държава, която е кандидат за член на Европейския съюз, не може по такъв груб начин да погазва авторските права", категоричен е той.

На въпрос дали е запазен архивът на Димитър Талев, внукът на писателя заяви, че почти целият е съхранен и смята да направи музей в Бистрица, където да бъде поместен.

"Когато искат да изведат децата от класните стаи, какво по-хубаво от комбинацията между туризъм с допир до историята и патриотизма на Талев", заключи риторично той.

Разговорът чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"А Вие г-н Талев ще се решите ли да издадете цензурираната вече близо 60 години книга на Дядо Ви "На завой"? Сигурно не ще Ви стиска.""На завой" вече е издавана и преиздавана, но кой да чете.
2
1
 
5
 
! Отговори
Захарий Стоянов преди 7 години
Подочухме нещичко за горната книга - великолепна е викат. Най ми хареса пророчеството на великия македонец, че последният комунист в света ще умре в България.
1
1
 
3
 
! Отговори
Доктор К.Кръстев преди 7 години
А Вие г-н Талев ще се решите ли да издадете цензурираната вече близо 60 години книга на Дядо Ви "На завой"? Сигурно не ще Ви стиска.