От аптекарското гише: Продавам ти това, което ме праща на спа

Пациентски организации аралмират за некоректни практики
Обновена: 28 юни 2016 13:59 | 28 юни 2016 13:55, Камелия Цветанова
27
От аптекарското гише: Продавам ти това, което ме праща на спа
Снимка: Булфото, архив

От пациентски организации алармират за некоректни и неетични практики да се стимулират фармацевтите да препоръчват и продават по-големи количества от дадени медикаменти, за да се възползват от изгодни оферти за екскурзии в чужбина или почивки.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов е уведомен за тези практики, разпространени главно в големите вериги аптеки, каза пред БНР Пенка Георгиева от "Заедно с теб".

Те касаят основно продукти, които се купуват без рецепта.

От пациентската организация допълват, че има публична информация за това при закупуване на кои медикаменти над определена стойност се предлагат различни дестинации за пътувания на фармацевтите.

Здравето не е стока, категорична бе Георгиева, според която подобни практики ограничават правата ни на избор като пациенти.

"На нас ни предлагат не подходящото лекарство, а онова, което носи екскурзия до Италия или спа", посочи тя.

Георгиева алармира още, че безплатните мостри на различни продукти, които влизат в аптеките, са незаконни, защото не се заприходяват никъде и тези практики навлизат както в сивата икономика, така и в нарушение на Закона за счетоводството.

Освен това фармацевтите ги продават на пациенти, което дори е опасно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
38
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Лекарите са същите. Като влезеш в кабинет по стените има само реклами на фармацевтични компании. Изписват се медикаменти и се правят манипулации само за бройката.Алчността ще погуби човешкото в човека.
1
2
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
zabelqzali li ste v posldno vreme vsi4ki mafiotski istorii ot nai edrite do nai drebnite se potulvat ,nqma nakazani za6toto proverkata ne ustanovila vinovni a6kolsun