Страховете на българите: Терор, бежанци, радикален ислям...

Германия и Русия – любимите ни държави, плашим се от Турция
18 юли 2016 19:37,
104
Страховете на българите: Терор, бежанци, радикален ислям...
Снимка: архив Reuters

Тероризмът, бежанците и радикалният ислям са трите големи заплахи за страната ни. Това смятат над 85 на сто от българите според представително проучване на изследователски център "Тренд".

Сред другите страхове у нас са свързани с нова икономическа криза, противопоставянето между САЩ и Русия, намеса на Турция във вътрешната ни политика.

Изследването е проведено сред 1000 българи в между 2 и 11 юли 2016 г. Проучването е направено точно преди атентата в Ница и опита за военен преврат в Турция, уточняват от изследователския център.

Още по темата

По време на изследването анкетьорите са изброили различни потенциални заплахи с молба към участващите в проучването да определят най-големите.

Като най-сериозни пред страната ни се нареждат терористичните атентати, радикалният ислям и бежанска криза. За всяка една от изброените около 85% от пълнолетните български граждани посочват, че е заплаха за България.

И трите до голяма степен са свързани с нарастващите в последните години страхове свързани с проблемите около Близкия изток, анализират от "Тренд".

Българите имат притеснения и от нова глобална икономическа криза. Близо 80% от всички запитани оценяват като заплаха евентуална нова световна криза свързана с икономиката. За това допринасят слабото икономическо възстановяване в Европа, санкциите срещу Русия, както и новините около Brexit.

Две трети от хората, участвали в проучването, имат опасения за намеса на Турция във вътрешните работи на България. Те смятат турското влияние у нас за заплаха.

Малко над половината от анкетираните виждат заплаха за страната ни в едно ново противопоставяне между САЩ и Русия. Една четвърт от българите пък се страхуват от евентуална руска агресия. Според изследователския център традиционните русофилски чувства сред немалка част от българите вероятно са причината този дял да е толкова малък.

"Тренд" тества и отношението на българите към различни държави и организации.

Най-сериозни симпатии събира Германия. 65% от всички българи, участвали в допитването, изразяват по-скоро положително отношение към тази страна, а само 6% изразяват по-скоро отрицателно мнение.

На второ място се нарежда Русия. Исторически предопределените русофилски настроения вероятно са причина 60% от българите да изразят по-скоро положително отношение към страната. Демографската разбивка на този въпрос сочи, че симпатиите доминират най-вече сред по-възрастните групи и симпатизантите на БСП.

По-скоро положително (35%) е и отношението към САЩ. 30% са на обратното мнение и близо толкова не могат да определят отношението си.

31% симпатии събира Китай, а едва една пета положително отношение се регистрира към Турция.

Въпреки множеството проблеми и кризи, които сполетяха Европейския съюз, високите стойности на положително отношение към него се запазват (68%). Една десета от българите са на обратно мнение.

Положителното отношение (44%) към НАТО има превес над отрицателното (19%), като тук се проявяват по-нюансирани нагласи, в сравнение с ЕС по различни демографски критерии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ-НАЙ ГОЛЕМИ ДЖИХАДИСТИ!На 16.04.1925г. в катедралата Св.Неделя в София е най-кървавият атентат.Ранените са над 500,жертвите надхвърлят 200. Министри,военни,,политици ,обикновени граждани и много невинни жени и деца.Сред убитите са 13 генерали-ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО ВЪВ ВСИЧКИ ВОЙНИ,които България е водила,13 полковници,6 подполковници, много офицери.Историята от всички краища на Божия свят, от дълбока древност и до днес, не помни такова сатанинско дело!Днес за смъртта
52
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха ха, поредната тънка пропаганда !!! ако има все пак българи който си мислят че Германия е настроена приятелски към България, да отиде в Германия и да опита на свой гръб колко доброномерено и приятески се отнасят германците като разберът че си българин, и не само германците а като цяло западно европееиците. Само незнам кой ще ни се претече на момощ от едно евентуално бъдещо Ислямсо нашествие ???
51
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Препоръчвам една книжка - "Уроци по клане" от Уилям Гладстон. Там са описани същите брутални зверства, които видяхме оня ден по площадите в турция. Порили са кореми на бременни жени. Няма милост в турците. Милост няма в това дивашко, варварско племе. Каквито са си били преди 140 години, такива са и днес. Никакво развитие няма при тях. Четете Макгахан, а днес има и интернет, има записи, всички ги видяхте какво представляват турците. Как режат глави, уши, горят живи хора, как колят и беснеят.
50
7
 
3
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
Нито Турция,защото си е иго,да затваряш медии и телевизии,защото те критикуват,или ти изкарват на яве корумпираната ти нагла рода ,За власт убиваш и хвърляш народа си в огъня.нито Русия,която напада,други държава,защото не желаят див комунизъм.И единия и другия- държавни глави са УБИЙЦИ!А,що се отнася за САЩ-държава,която създава терористични организации!
49
3
 
18
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Турците си остават същите азиатски диваци и варвари, както по време на Априлското въстание са колили и бесили наред, оня ден ги видяхме същите зверства на площадите в турските градове.---------На площада в град Денизли след като са обезглавили трима войника са запалили огън и са са ги хвърлили в него. От жандармерията са се усетили обаче и са разгонили тълпата за да не се появят журналисти да снимат!
48
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най - големия страх е, че ГЕРБ ще гласуват скришом, всяка фирма задължително да има адвокат. Тогава със сигурност ще блокират бизнеса в цялата страна. Ще има GERBXIT ми се струва.
47
9
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 7 години
До 50И какво през 19 век? Ми айде като си тръгнал напред във времето, я кажи за 20 век? Как българи и турци пердашат мощно руските *** из Добруджа и навред? Смешнико.
46
2
 
13
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
България я отбягват дори и бежанците!--------Защото знаят,че тука няма кой да им цепи басма, а вие с фалшивите ви гранични полицаи се напълнихте с 3,5 млн търтеи за хрантутене.
45
11
 
8
 
! Отговори
Какво?! преди 7 години
Русия любима държава?! Хаха, била е любима...... някога.... по соц. времето като част от СССР. Абе кой ги пише тези статии?: )Германия е добре уредена и цивилизована но германците въобще не ми харесват още по-малко езика им. Много са праволинейни , скучни, а на моменти пък са просто ексцентрични. Както казват англичаните- Not my cup of tea : ) А и колко турци живеят вече в Германия, отделно колко араби вече! Не е безопасно. Пред Германия предпочитам Швеция и Великобритания - хората са спокойни и в същото време доста по- естествени и приветливи. А Австралия пък е Раят на земята но и там
44
3
 
11
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Като чета коментарите тук - ДОСТ взема поне 10% на президентските избори------------За нас вие да гласувате за нерегистрирана партия е много добър вариант! Връзва се с интелектуалното ви ниво.
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За умен се имаш, нали? А през 19 век?!?!
42
4
 
7
 
! Отговори
Хахахахаха преди 7 години
До 54Ами ще ти кажа кога, 632 година. Руснаците тогава не са били планирани още. Или пък според теб и антични руснаци има, а? хахахаха
41
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #49А без Русия, българска държава, кога! Едно време такива, като теб, не искаха и да чуят за българска държава... Изкарвали си ляба при Султана..
40
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #47Как вашата ,,християнска'' цивилизация гледа на Семейството, на Мужеложството, на Содомията..., че и ниеда дойдем под крилото ви, братя христиене..
39
16
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 7 години
Русия - любима на българите??? Колко точно българи си вадят хляба в Русия ми е много интересно?
38
7
 
16
 
! Отговори
Лично мнение преди 7 години
Мен не са ме интервюирали, но аз ще си кажа тук:Ислямът, Турция и тем подобни са наши ЦИВИЛИЗАЦИОННИ заплахи. Те са от векове! Ще ги има още дълго.Русия я харесвам по принцип, но не и днес. Великите руснаци, тези, заради които харесвам Русия, са били обърнати към Европа, а не към Китай и Северна Корея!ЕС и НАТО са на наша страна. Все пак са организации на нашата си цивилизация - християнска, свободна. Турция няма място в тях, но определено в момента много ме е страх ние да останем границата!
37
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За мен турците доказаха, че не са мръндали и 1 грам като ментално развитие от времената на Османската империя. Турците си остават същите азиатски диваци и варвари, както по време на Априлското въстание са колили и бесили наред, оня ден ги видяхме същите зверства на площадите в турските градове. Българи и турци нямаме нищо общо. турците са диво племе. Затова ви казвам - по-далече трябва да сме от турция, по-далече от исляма и по-близо до Европа, за да сме добре.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак жалки манипулаци в никому ненужните коментари на резултатите на Русия!
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко ще пaдне нa изборите зaщото еобикновен селски тaрикaтКрaде и лъже кaто дъррт ром
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ме плаши нито Турция, нито Русия, германците са ми безразлични, защото вече не са това, което бяха. Плаши ме сериозно обаче поромчването на България.