Страховете на българите: Терор, бежанци, радикален ислям...

Германия и Русия – любимите ни държави, плашим се от Турция
18 юли 2016 19:37,
104
Страховете на българите: Терор, бежанци, радикален ислям...
Снимка: архив Reuters

Тероризмът, бежанците и радикалният ислям са трите големи заплахи за страната ни. Това смятат над 85 на сто от българите според представително проучване на изследователски център "Тренд".

Сред другите страхове у нас са свързани с нова икономическа криза, противопоставянето между САЩ и Русия, намеса на Турция във вътрешната ни политика.

Изследването е проведено сред 1000 българи в между 2 и 11 юли 2016 г. Проучването е направено точно преди атентата в Ница и опита за военен преврат в Турция, уточняват от изследователския център.

Още по темата

По време на изследването анкетьорите са изброили различни потенциални заплахи с молба към участващите в проучването да определят най-големите.

Като най-сериозни пред страната ни се нареждат терористичните атентати, радикалният ислям и бежанска криза. За всяка една от изброените около 85% от пълнолетните български граждани посочват, че е заплаха за България.

И трите до голяма степен са свързани с нарастващите в последните години страхове свързани с проблемите около Близкия изток, анализират от "Тренд".

Българите имат притеснения и от нова глобална икономическа криза. Близо 80% от всички запитани оценяват като заплаха евентуална нова световна криза свързана с икономиката. За това допринасят слабото икономическо възстановяване в Европа, санкциите срещу Русия, както и новините около Brexit.

Две трети от хората, участвали в проучването, имат опасения за намеса на Турция във вътрешните работи на България. Те смятат турското влияние у нас за заплаха.

Малко над половината от анкетираните виждат заплаха за страната ни в едно ново противопоставяне между САЩ и Русия. Една четвърт от българите пък се страхуват от евентуална руска агресия. Според изследователския център традиционните русофилски чувства сред немалка част от българите вероятно са причината този дял да е толкова малък.

"Тренд" тества и отношението на българите към различни държави и организации.

Най-сериозни симпатии събира Германия. 65% от всички българи, участвали в допитването, изразяват по-скоро положително отношение към тази страна, а само 6% изразяват по-скоро отрицателно мнение.

На второ място се нарежда Русия. Исторически предопределените русофилски настроения вероятно са причина 60% от българите да изразят по-скоро положително отношение към страната. Демографската разбивка на този въпрос сочи, че симпатиите доминират най-вече сред по-възрастните групи и симпатизантите на БСП.

По-скоро положително (35%) е и отношението към САЩ. 30% са на обратното мнение и близо толкова не могат да определят отношението си.

31% симпатии събира Китай, а едва една пета положително отношение се регистрира към Турция.

Въпреки множеството проблеми и кризи, които сполетяха Европейския съюз, високите стойности на положително отношение към него се запазват (68%). Една десета от българите са на обратно мнение.

Положителното отношение (44%) към НАТО има превес над отрицателното (19%), като тук се проявяват по-нюансирани нагласи, в сравнение с ЕС по различни демографски критерии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
17
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
Най-интересно ми е когато почнат да сравняват страни, като едната харесват а другата мразят! Как мислите, коя ще победи? Харесва ти кравария, марш там, живей си и НИ ОСТАВИ ДА СИ ХАРЕСВАМЕ КОЯТО СИ ИСКАМЕ! ОТКЪДЕ-НАКЪДЕ ЩЕ МИ НАРЕЖДАШ ДА ХАРЕСВАМ ню йорк например. Не искам и да слушам за негърските гета и с нищо не можеш да ме накараш да ги харесвам! Нали уж сте "демократи"? ПРЕСТАНЕТЕ ДА НИ НАРЕЖДАТЕ КОГО ДА ОБИЧАМЕ! А колкото до 60% за Русия - не е вярно, не по-малко от 80% са!
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС трябва да утрои охраната по външните границите и нарушителите направо в Турция платено им е в крайна сметка.
11
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите не се страхуват от Русия, а от Путинова Русия !
10
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виж, че Германия е любима е ясно, 5-10% от българите са там.Другата любима държава противно на върлата медийна пропаганда е САЩ.Само в Чикаго има над 200 000 българи.Да не са там щото много я мразят тая страна :)В Русия разбира се никой не емигрира, но като слушаш лудите пенсионери и динковци ше кажеш, че сме 100% русофили.Аз лично един русофил не познавам, но моето обкръжение е от интелигентни и образовани хора.Виж по селата, където живеят основно ***, е страшно.Там русофилията властва.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите сме за мир на всяко ниво , между всички! Не ни изнервеяте!!!!!!!!!!!!! Ще ви покажем дедодовците ни как го правят!
8
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Със сигурност се страхувам от турско влияние, но не по-малко и от руско.Заради руснаците сме клоаката на Европа вече 70 години.Поне не са мюсюлмани.П.С. И да, всеки нормален човек на света ненавижда сектата, наречена ислям.
7
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия ни е любима държава и затова нашите деца учат и живеят там. Емигрираме в Германия и ЕС.Но Русия НЕ е наша любима държава - не учим, не емигрираме там, не я харесваме.Дори руснаците бягат в Германия, България и западните страни. Защото живота в русия е ужасен.
6
2
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Ето я пак поредната Ванга :) Тежко ще е, ще се мре, глад и ужас ни очакват.Егати смотяния, кахърен народ, като някви бабици сте :)
5
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен лично любимата ми държава е САЩ и искам да живея там.Бил съм и в Москва...Да сравниш Ню Йорк с Москва е се едно да сравнищ Париж със София (в полза на Ню Йорк е сравнението).Иначе спор няма, че Турция е гадна държава.
4
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде ги намерихте тия 85%... Аз нямам нито един познат който да се страхува от терор. Ние сме никой на световната политическа карта. Играем на дребно, но с всички. България не представлява интерес за тероризма. Един Лондон с 10 мил население или една Варна с 300 хил население ще е целта на терористите. Единствен интерес за терористите е да идват тука да се укриват или да си купуват Калашници. Кой на ене за нещо нас?
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българин 1А още преди 11 години ,а и до сега един Български политик предупреждаваше за всичко това ,но останалите иронично се подсмиваха и казваха,че това са глупости.
2
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия преди преди бабата е ОК, но сега е ОП?!
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тежки години очакват България!