ДАНС: Висока е терористичната опасност за България

Чужди спецслужби използвали НПО-та за влияние и въздействие у нас
15 юли 2016 21:42, Анисия Иванова
40
ДАНС: Висока е терористичната опасност за България
Архив: Булфото

Висока е терористичната опасност за България, но през 2015 г. няма категорично потвърдена информация за участие на български граждани в състава на екстремистки и терористични структури, опериращи на територията на държави, където се водят военни действия. Това се посочва в годишния доклад за дейността на Държавна агенция "Национална сигурност” за 2015 година, публикуван на сайта на инстиуцията.

ДАНС е разкрила престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и е пресекла схеми, нанесли щети на държавата, за над 60 млн. лв. през 2015 г. 

От Агенцията отчитат, че през миналата година са проведени 62 операции по противодействие на корупцията на лица, заемащи държавни длъжности. Задържани са служители на митниците, ДАИ, надзиратели, магистрати и др. Повдигнати са обвинения на 39 лица.

Друг извод в доклада е, че чужди спецслужби използват хора от български неправителствени организации за влияние и въздействие у нас.

Информацията в доклада е обобщена в няколко основни показателя - миграция, международен тероризъм, дейност на чуждите служби в България, корупцията във висшите етажи на властта, финансова сигурност, киберсигурност, международна търговия с оръжие и др.

Международен тероризъм

Терористичните атентати в Европа, активността на терористични формирования (най-вече "Ислямска държава" и "Ал Кайда") в близки региони и безпрецедентната по своите мащаби и интензитет пропаганда на радикални идеи и  практики чрез модерни средства за комуникация предопределят оценката за нарастваща терористична заплаха в европейски мащаб. Рискови регионални фактори в контекста на тероризма са засилената терористична активност  в Турция и радикализацията на сегменти от етнорелигиозни общности в Западните Балкани.

Според ДАНС оценката на описаните процеси предопределят висока терористична опасност за България, независимо че през периода не е придобита конкретна и достоверна информация за планиран и подготвян терористичен акт срещу  обекти на наша територия или срещу български интереси зад граница.

Актуална остава оценката за възможност за планиране на терористичен акт в България или за ползване на територията на страната като логистична база за подготовка на терористични посегателства срещу чужди интереси.

Нараства вероятността при атентати в чужди държави да пострадат български граждани, както и да бъдат отвлечени заради откуп в конфликтни региони, се посочва още в доклада.

През 2015 г. няма категорично потвърдена информация за участие на български граждани в състава на екстремистки и терористични структури, опериращи на територията на държави, където се водят военни действия. 

Миграция

През 2015 г. продължават процесите на дестабилизация в Близкия изток, Афганистан, Северна, Източна и Централна Африка, без ясни перспективи за разрешаване на конфликтите и възстановяване на държавността и сигурност.

През 2015 г. са проведени 17 130 интервюта с чужденци. За част от лицата е мотивирана оценка, че с действията си могат да поставят в опасност сигурността или интересите на българската държава, като по отношение на 181 кандидати за особена закрила са предприети мерки за недопускане легализиране на пребиваването им  в България. 

Със заповед на председателя на Агенцията са наложени принудителни административни мерки "експулсиране”, „отнемане на правото на пребиваване” и/или "забрана за влизане в страната” на 25 лица за съпричастност към незаконна миграция.

През 2015 г. ДАНС и МВР провеждат 7 мащабни съвместни специализирани операции за разкриване, пресичане  и предотвратяване на незаконно превеждане на чужди граждани през границите на Република България. При една от тях е предотвратено прехвърляне на наша територия на голям брой чужди граждани. 

През януари 2015 г. е проведена международна операция на ДАНС, германските правоохранителни органи и ЕВРОПОЛ с кодово название "Казабланка”, при която са задържани петима членове на действаща на територията на Европа организирана престъпна група, занимаваща се с търговия с неистински документи за самоличност, фалшиви парични знаци, наркотици и осигуряваща достъп до държави-членки на ЕС на незаконни мигранти.

Финансова сигурност

Сред по-значимите операции през 2015 г. е и пресичането под ръководството на Специализираната прокуратура и съвместно с МВР на престъпна схема за избягване плащането на данъчни задължения при вътреобщностна търговия с месо и месни продукти, ощетила държавния бюджет с около 16 млн. лв.

Подадени са 720 сигнала за съмнителни транзакции на обща стойност 1,33 млрд. евро, което е с 63% повече спрямо 2014 г. През 2015 г. са спрени 20 съмнителни  операции на стойност 20 467 455 евро.

Предприети са действия по дела за данъчни измами (при сделки с горива, спиртни напитки, оборудване, скрап, месо, захар, селскостопанска  продукция  и  др.), за неплащане на данъци и осигуровки в големи размери, документални престъпления, лихварство и др.

По разпореждане на Главната прокуратура от страна на ДАНС, МВР, НАП, Агенция „Митници” и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са извършени четири специализирани операции за проверка на търговски обекти, осъществяващи разпространение, съхранение и търговия с горива на територията на страната.

Специфичен случай за периода е установената при операция на ДАНС нелегална рафинерия за преработка на петролни продукти и производство и складиране на течни горива в гр. Летница. Предварителната оценка на щетите за бюджета от невнесен акциз за 5 г. е за около 3,5 млн. лв. Целият доклад на ДАНС може да се прочете тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 7 години
АМИ КАКВО ПРАВЯТ НПО-ТАТА ОЩЕ В БЪЛГАРИЯ. ЗАЩО НЕ ГИ ИЗГОНИТЕ СЛЕД КАТО ЗНАЕТЕ КАКВА Е МИСИЯТА ИМ????? НЕ МОЖЕТЕ ЗААЩОТО ВАШИНГТОН НАРЕЖДА КАКВО ДА СТАВА А БОЙКО СЕ СТРАХУВА ДА НЕ ИЗВАДЯТ НА БЯЛ СВЯТ ИСТИНСКАТА МУ "АВТОБИОГРАФИЯ". КАТО Е РОДОЛЮБЕЦ ДА НАПРАВИ КАТО ПУТИН. ВСИЧКИ НПО-ТА ВЪН. АМА НЕ МУ СТИСКА. МАЛКО СА ПАТРИОТИТЕ В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО ОСТАНАЛО *** И ПРОДАЖНИЦИ.
22
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
една година пиха кафе пред нс това какво беше кои плащаше кафето и виканетона площада и какво се промени после хаиде викаите сега
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 24"чужди спецслужби използват хора от български неправителствени организации за влияние и въздействие у нас." Е големо откритие, бе! Че това и баба Пена ще ви го каже без бюджет. Пък ще ви каже и кой ги използва. Ще ви каже и кои "големи" ТВ водещи са "изпозвани", милите, пък и кои журналисти - бивши ченгета, изпозавършили школите на СССР сега са на $-цицката и са върли, до побъркване, русомразци и българопредатели. Така че, под слънцето нищо ново.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** вЕрно? Не може да бъде! Що тогава преди ден - два ни рекоа, че нЕмало заплаха, *** да сме се пак фнимателни. Аре разберете са тамо "по въровете" , кво ше лажете, как ще мажете...
19
0
 
7
 
! Отговори
Гошко преди 7 години
*** ние сами ш'се унищожим! Не ни трябват изобщо да си хабят акбара за нас!
18
0
 
5
 
! Отговори
офф преди 7 години
Смяхх,смаххх и пак смаххх
17
2
 
10
 
! Отговори
Владо преди 7 години
Нашите служби да се учат от службите на Израел!
16
0
 
21
 
! Отговори
ined преди 7 години
НПО-та като БХК които по ги е грижа за правата на разни убийци и престъпници.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Друг извод в доклада е, че чужди спецслужби използват хора от български неправителствени организации за влияние и въздействие у нас."Най-влиятелните и вредни за България НПО-та са БХК и Амнести, защитаващи подривната дейност на малцинствата.
14
0
 
7
 
! Отговори
Lenin преди 7 години
Интересно ми е след като държавата ни работи и плаща на толкова статистици и психолози ;) нашите данъци и само се тръби по медиите за престъления , нападения и какви ли не извръщения по целия свят . Какво се прави по въпроса ? Или не и прави впечатление че с всеки изминал ден заприличваме на Америка по престъпления от личностна омраза
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мнозинството от ислямистите тук са турчета, така че не очаквам фанатични изцепки, но трябва да се внимава с външните фактори и проводниците им на наша територия.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Яко следене на ислямските чуждестранни организации, които осъществяват контакт с тукашните мюсюлмани, особено в затворените ислямски общности на територията.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"няма категорично потвърдена информация за участие на български граждани в състава на екстремистки и терористични структури"Български едва ли. В случая визирам всякакви етноси и религии. Въпросът обаче стои отворен за "новите българи" от ислямски произход. Не трябва да допускаме ко.пелетата да се опитват да дърпат струните на местните мюсюлмани.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
голямо разминаване в оценките на данс и милицията, интересно кой лъже? Идея какво става в момента в турция?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да държим нисък профил и да действаме твърдо още на ниво "предполагаема заплаха", според мен това е формулата.
8
0
 
14
 
! Отговори
Lenin преди 7 години
Истината е че в България няма държавна институция която да отговаря за задълженията си :( останали са само медии да насаждат напрежение и стрес и платени социолози и коментатори пак по медиите. И как да няма миграция от България ;(
7
7
 
1
 
! Отговори
само питам ДАНС преди 7 години
дали Внештарговлбанк/банката на Путин/ не е с 30% собственост във КТБ и дали ЦВ.Василев не е агент на КГБ?
6
2
 
2
 
! Отговори
до 1 от славянин преди 7 години
Всеки сексуално разкрепостен''демократ'' копнее за хард интимност с ''правоверен'', затова и ''правоверието'' не е никаква опасност за него, а обратното - гореща мокра мечта!
5
2
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Бе защо през ден цитират само ДАНС не мога да разбера бе???И каква е връзката с тероризма???В България има служба СОБТ която се занимава с борбата с тероризма!!!Защо никой нищичко не коментира за СОБТ? Може би другарите от ДАНС трябва да отчитат дейност, да им се прави някаква реклама или пък отклонение на общественото внимание от истинската служба която се занимава с тероризъм? Или просто ги е срам да признаят че терористите не се интересуват от България?
4
3
 
16
 
! Отговори
тъпчо ухото преди 7 години
А 5те милиарда от КТБ къде са,тия велики ДАНС няма ли да си направят труда да го довлекат от Сърбия?Вярно ли ЖЕНАТА на Цвъ им е реалният шеф!?