Нетът бълва по бежанците: Орки, мюслита, нашественици...

Изследване: Враждебността към бежанците у нас се засилва
18 авг 2016 11:22,
290
Нетът бълва по бежанците: Орки, мюслита, нашественици...
Снимка: архив, Ройтерс

Половината от българите в социалните мрежи подкрепят "лова на бежанци". Това става ясно от анализ на Perceptica за месеците януари - юли 2016 г. То отразява 170 000 споменавания в традиционните и социалните медии.

Враждебността към бежанците се засилва, категорични са данните. Нещо повече: Българите говорят за бежанците повече, отколкото са го правили през втората половина на 2015 г.

Засилващата се неприязън към бежанците проличава в социалните мрежи, веднага след новогодишните атаки в Кьолн и се запазва през целия изследван период. В онлайн дискусиите те често биват наричани "нашественици", "орки" и "мюслита".

Най-активно обсъжданите теми са свързани с "ловците на бежанци" по турската граница - Динко Вълев и Петър Низамов. И докато повечето традиционни медии в България и чужбина осъждат действията им, 50% от коментарите в социалните мрежи (Facebook, Twitter, форуми и блогове) ги подкрепят.

Против са 38%, а неутрални остават 12%. Основният извод на потребителите е, че държавата се е провалила във функцията си на защитник на националните граници.

В същото време българското правителство е критикувано и от 73% от потребителите заради правните действия срещу Вълев и Низамов, като получава подкрепа само от 2% от коментращите, а останалите 25% заемат неутрална позиция. Негативно е и отношението към Българския хелзинкски комитет (БХК), който подаде сигнала до прокуратурата срещу "ловците на бежанци" (68%).

В социалните мрежи ясно се очертава разлика в настроенията, изразявани от българите в различни социални платформи. Докато потребителите на форуми и Facebook най-често подкрепят доброволческите отряди на границата с Турция (съответно 67% и 69% позитивни коментари), 66% от коментарите в Twitter са категорично против тях.

Подобна социална тенденция се наблюдава и спрямо самите бежанци. Потребителите на социалната мрежа Facebook и форумите са негативно настроени, докато тези в Twitter запазват неутрално отношение. Най-активен се оказва форумът на bg-mamma, където 71% от коментарите са негативни спрямо бежанците, в сравнение с 20% неутрални и 9% позитивни. 

Друга ключова тема са преговорите между ЕС и Турция, свръзани с мерките за контрол на бежанския поток.

Оказва се, че по-голямата част от българите (73%) са твърдо против договорените през март условия за безвизово пътуване в ЕС, според които турският премиер Ахмет Давутоглу е изнудил Европа да се подчини. Сделката събира едва 3% подкрепа.

И докато през миналата година повечето от българите в социалните мрежи бяха неутрално настроени към Турция, през 2016-а 57% от тях изразяват неодобрение, докато неутралните коментари са 37%, а позитивните - само 6%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой българин не трябва да жали нито полицай, нито военен, който защитава тези брадати майки с деца. Всеки който ги защитава на гърба на бедния български народ е предател и изменник на отечеството ни. При някакви събития от страна на тези, те трябва да бъдат премазани брутално и жестоко, защото "кучето скача според тоягата". Ако правителството продължава да си затваря очите за тях, то заслужава да бъде изметено по най-жестокия начин от жълтите павета.
142
0
 
27
 
! Отговори
3 преди 7 години
Изселиха 2 милиона българи, сега заселват некакви пришалци...кажи, не са ли предатели?Строго забраняват да имаш оръжие като гражданин, ама ако доиде воина, веднага ще те привикат и ще ти бутнат калашник в ръцете и ще ти бият шута да ги защитаваш със тържествени тромпети....кажи ми това не са ли предатели?Прочети още на: dnes.bg/obshtestvo/2016/08/18/netyt-bylva-po-bejancite-***-miuslita-nashestvenici.312764,3
141
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако има поне сто българи които да ползват Туитър, ще повярвам на социологията.
140
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес.бг престанете да защитавате тази пасмина от изро.ди, представящи се за бежанци, защото едва 1-2% от тях са такива. Останалите са изпратени с цел да дестабилизират страната ни в подходящия момент, за да загубим територии, права и т.н. На всички българи е ясно, че тези са нашественици в нашите земи и при сегашното ниво на силовите ни структури сме гола вода за да се справим с тях.
139
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ке се тепаме, нема как.
138
3
 
32
 
! Отговори
помнете Ариана Фалач преди 7 години
Какви бежанци.Перестъпници и нарушители на държавната граница.Да ги посрещнем с Одата на радоста.Дивизии,полкове,баталиони и роти.Това са стотиците хиляди млади мъженахълтващи в Европа.Облечени с един и същи тип дънки,ризи,таблети,мобилни телефони.В джобовете си с еднакво количество пари.Ариана Фалачи казва не е спирал за миг опиа да наложат исляма в Европа.Крайната им цел е катедралата Св.Перър и Павел да стане джамия.Е с какво по-мило обръщение да се обръщаме към тези натрапници освен ***.
137
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХРИСТО АНГЕЛОВ,ти не си от резерва,щом пишеш такива глупости,ти си един оз/окончателно загубен/
136
3
 
21
 
! Отговори
ХРИСТО АНГЕЛОВ преди 7 години
ДА ,АЗ СЪМ ОФИЦЕР ОТ РЕЗЕРВА НО НЕ НА ТИЯ КОИТО ПРОДАДОХА БЪЛГАРИЯ А ОТ ТИЯ ОТ КОИТО ДОРИ ТУРЦИЯ НАВРЕМЕТО ИМАШЕ РЕСПЕКТ. БРАВО НА МОМЧЕТАТА . АКО НА БРАЗДАТА СЕ СТРЕЛЯШЕ - ПРОСТО ЗА РЕСПЕКТ БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ ДА ИМА ПРОБЛЕМИ . АКО ТИЯ КОИТО ПРЕКАРВАТ НАШЕСТВЕНИЦИ ПОНЕ БЯХА ГИ ПРЕБИЛИ И ИЗГОРИЛИ КОЛИТЕ ИМ НЯМАШЕ ДА ИМА ПРОБЛЕМИ .АКО ТИЯ *** КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ ВЪРШЕХА ТОВА ЗА КОЕТО СА ИЗБРАНИ НЯМАШЕ ДА ИМА ТОВА КОЕТО НИ ДОКАРАХА НА ГЛАВИТЕ
135
1
 
11
 
! Отговори
как смятате преди 7 години
визите на българите за Америка защо ли не се махат.
134
0
 
19
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Бг мама :). Много ясно - жените не искат такова бъдеще за децата си!!!
133
2
 
43
 
! Отговори
БЕЖАНЦИ НЯМА преди 7 години
Стига с тежи БЕЖАНЦИ! Бежанец е индивид, който идва от държава, в която животът и здравето му са застрашени от военни или политически действия. Турция (от където повечето нашественици проникват) не е такава страна. Съответно нашествениците на територията на Република България не са БЕЖАНЦИ а НЕЛЕГАЛНИ МИГРАНТИ (т.е. нарушители) и трябва да се третират като такива.
132
2
 
39
 
! Отговори
възмутена гражданка преди 7 години
Ако обичате, много ви моля - не наричайте тези хора "бежанци"!!! НЕ НИ ПРОМИВАЙТЕ МОЗЪЦИТЕ, НИЕ СМЕ ДОСТАТЪЧНО УМНИ, ГОСПОДА "ЖУРНАЛИСТИ"!!!! ТЕЗИ ХОРА СА НАИСТИНА НАШЕСТВЕНИЦИ, ПРЕСТЪПНИЦИ, НАГЛИ, НАХАЛНИ, ГАДНИ !!! Те плащат на трафиканти, за да стигнат до тук - това е престъпление, нарушават държавните граници, унищожават умишлено личните си документи - това също са ПРЕСТЪПЛЕНИЯ !!! ТЕЗИ ХОРА СА ПРЕСТЪПНИЦИ И МЯСТОТО ИМ Е В ЗАТВОРИТЕ, В УРАНОВИТЕ МИНИ И ТАКА НАТАТЪК. МЯСТОТО ИМ НЕ Е В ЕВРОПА!
131
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още утре отивам в Дубай и искам политическо убежище. Ще се облека с къси *** щото е топло и с фланелка . Ще поискам да мюезина от близката джамия да не пее по пет пъти на ден, защото ми накърнява религиозните чувства, ще си поискам да си построя параклис, ще си поискам свински пържоли и бира. За десерт ще искам изстудена сливова ракия. Пък после ще искам да олабя малко и ще тръгна да щипя забулените ханъми по пазарите. А сега познайте КОЛКО СЕКУНДИ ще бъда жив след това???
130
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ 90% ИДВАТ ОТ СИРИЯ !!!! 9% ОТ ИРАН ЗАРАДИ ИД КОЯТО ВИЛНЕЕ ТАМ! И САМО 1% ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ!!!БЛАГОДАРЕТЕ НА ПУТИН, ЧЕ ОКУПИРА СИРИЯ И ОТКАЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ОСТАВЯЙКИ ПИОНКАТА СИ БАШАР АСАД ЗАЕДНО ЗА ИЗБИВАТ НАСЕЛЕНИЕТО САМО И САМО ДА СА НА ВЛАСТ!
129
3
 
44
 
! Отговори
Просто и ясно преди 7 години
Не е бежанец, онзи който плаща по 3 хил. евро на човек, за да дойде в Европа.
128
4
 
24
 
! Отговори
д-р преди 7 години
Мюслито е една здравословна храна, измислена през 1900 г. от швейцарския лекар Максимилиян Бирхер-Бенер. Така че категорично протестирам против подигравката с мюслито! Някой от ***.анарите в нета не различава мюсюлманина от мюслито!
127
2
 
41
 
! Отговори
123 преди 7 години
Престанете да наричате мигрантите - бежанци. След излизането от първата страна без война (в случая Турция), бежанецът вече е мигрант и трябва да се третира по различен начин.
126
2
 
32
 
! Отговори
Знаем преди 7 години
Едва ли е нормално да се подкрепят варвари, така че нищо ново не ни казвате.
125
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами нормално е!Все повече мислещи извадки от мат'ряла разбират,че това,което политици,медии,НПО-та ни поднасят сълзливо,като "бежанци" и мигранти са в действителност добре подготвени,снабдени с пари и технически средства диверсионни войски на Глобализма и нямат нищо общо с исляма,НО ДОБРЕ ГО ИЗПОЛЗВАТ,като религия,която носи търсената от глобализаторите идеологическа закваска,за задвижване и управляване на големи маси от хора.Точно в това отношения,исляма се оказва суперподходящ.Освен юдаизма!!!
124
1
 
4
 
! Отговори
До 155 преди 7 години
Ти изобщо знаеш ли какво означава думичката "абревиатура"?Та, не ми отговори на какво е абревиатура думичката "нет"Наблегни на "абревиатура" !Ползвайте тълковния речник!

Спонсорирани публикации