Нетът бълва по бежанците: Орки, мюслита, нашественици...

Изследване: Враждебността към бежанците у нас се засилва
18 авг 2016 11:22,
290
Нетът бълва по бежанците: Орки, мюслита, нашественици...
Снимка: архив, Ройтерс

Половината от българите в социалните мрежи подкрепят "лова на бежанци". Това става ясно от анализ на Perceptica за месеците януари - юли 2016 г. То отразява 170 000 споменавания в традиционните и социалните медии.

Враждебността към бежанците се засилва, категорични са данните. Нещо повече: Българите говорят за бежанците повече, отколкото са го правили през втората половина на 2015 г.

Засилващата се неприязън към бежанците проличава в социалните мрежи, веднага след новогодишните атаки в Кьолн и се запазва през целия изследван период. В онлайн дискусиите те често биват наричани "нашественици", "орки" и "мюслита".

Най-активно обсъжданите теми са свързани с "ловците на бежанци" по турската граница - Динко Вълев и Петър Низамов. И докато повечето традиционни медии в България и чужбина осъждат действията им, 50% от коментарите в социалните мрежи (Facebook, Twitter, форуми и блогове) ги подкрепят.

Против са 38%, а неутрални остават 12%. Основният извод на потребителите е, че държавата се е провалила във функцията си на защитник на националните граници.

В същото време българското правителство е критикувано и от 73% от потребителите заради правните действия срещу Вълев и Низамов, като получава подкрепа само от 2% от коментращите, а останалите 25% заемат неутрална позиция. Негативно е и отношението към Българския хелзинкски комитет (БХК), който подаде сигнала до прокуратурата срещу "ловците на бежанци" (68%).

В социалните мрежи ясно се очертава разлика в настроенията, изразявани от българите в различни социални платформи. Докато потребителите на форуми и Facebook най-често подкрепят доброволческите отряди на границата с Турция (съответно 67% и 69% позитивни коментари), 66% от коментарите в Twitter са категорично против тях.

Подобна социална тенденция се наблюдава и спрямо самите бежанци. Потребителите на социалната мрежа Facebook и форумите са негативно настроени, докато тези в Twitter запазват неутрално отношение. Най-активен се оказва форумът на bg-mamma, където 71% от коментарите са негативни спрямо бежанците, в сравнение с 20% неутрални и 9% позитивни. 

Друга ключова тема са преговорите между ЕС и Турция, свръзани с мерките за контрол на бежанския поток.

Оказва се, че по-голямата част от българите (73%) са твърдо против договорените през март условия за безвизово пътуване в ЕС, според които турският премиер Ахмет Давутоглу е изнудил Европа да се подчини. Сделката събира едва 3% подкрепа.

И докато през миналата година повечето от българите в социалните мрежи бяха неутрално настроени към Турция, през 2016-а 57% от тях изразяват неодобрение, докато неутралните коментари са 37%, а позитивните - само 6%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От кога пък се цензурира О.р.к.и нали стои в заглавието горе , всъщност се отнасяше за коментар 191
122
1
 
17
 
! Отговори
Граничар преди 7 години
1.Три метра висока ограда от бетон2.минно поле пред оградата3.Вишки с КПВТ през 1000 метраТри прости стъпки които ще струват доста под 3 млрд. Евро дето гейовете от Брюксел ще дават на изнудвача Анадола
121
1
 
3
 
! Отговори
Дасикане Рома преди 7 години
*** са измисленни герои от Влъстелина на Пръстените , токова нещо на теория не съществува но Дасикане Рома съществуват в България и то от векове ето и повече информация:Дасикане рома (роми християни, български ***):християни, спазват православните празници. Говорят ромски език, а някои групи само български. Също се разделят на множество групи по професионален признак: бургуджии, калайджии, звънчари и др.
120
1
 
23
 
! Отговори
Нормален преди 7 години
Както всеки човек гради свой дом и го облагородява по начин по който му харесва, така и всяка държава гради своето общество, нрави и обичаи. Нормално е да не допускате в своя дом неканени гости, които освен че чакат да ядат, спят и да бъдат обгрижвани, започват да ви тормозят, бият и дори да ви ликвидират физически. Точно толкова е нормално една държава да не допуска неканени гости на територията си и това не е никаква ксенофобия.
119
0
 
6
 
! Отговори
gk преди 7 години
Бежанци и роми вън на тях им дават помощи а на нас кво да ги раним няма да стане
118
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A враждебността в ЕС срещу българи как е? Най-големите мизр_ници от гз на географията имат повече права от нормален човек в собствената му държава. Я отидете на запад да видите какви чевокоподобни от Африка и Азия са на пидестал, за разлика от обикновени европейци.
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ние в нета само си говорим, а те се к.олят и и.збиват един друг.
116
1
 
9
 
! Отговори
ххх преди 7 години
До Един българин"Още да изброявам ли? Щото почти не останаха от хората които аз лично познавам да не са "щурмували нелегално границите на Европа".Говорим си глупости. Покажи ми кадри с тълпите парцаливи българи, които нелегално заливат Европа. Плийз. Другото е "ала-бала". А фактът, че познаваш толкова "нелегални" :) е по-скоро особенност на социалното ти битие, не на обективната реалност.
115
0
 
34
 
! Отговори
питам преди 7 години
какво ли ще стане ако ида да потропам на вратите на катар да речем или на саудитска арабия облечена в къси панталони и потник с огромен кръст на врата и поискам не само да ми осигурят благополучие но и да са толерантни към религиозните и културните ми навици и потребности. само питам как ли биха ме приели
114
0
 
23
 
! Отговори
бръм... преди 7 години
Категорично съм против бежанците и веднага се обосновавам : не спазват законите на пребиваващата от тях страна , безцеремонни и нахални, дават им се месечни финанси повече от тези на пенсионерите , не искат да работят или да се обучават.***. ТЕ ИДВАТ С ТИХИ ЗАВОЕВАТЕЛНИ ЦЕЛИ . Защо не се разбира това от ББ и компания ?Защо Орбан го разбира , а нашите - не ?
113
16
 
6
 
! Отговори
Търсача преди 7 години
Повярвайте ми ,бил съм във няколко държави,не да бачкам,на почивка по изостанал народ от този нашият няма.С това мислене ще се затрием сами.АЙДЕ ОТ МЕН ЛЕК ДЕН,ЯЖТЕ СИ СЛАНИНКАТА И СУХОТО ХЛЯБЧЕ И МИЛЕЙТЕ ЗА ХУБАВ ЖИВОТ КАТО ПО ТУРСКИТЕ СЕРИЯЛИ,СЛУШАЙТЕ СИ НАРОДНИ ПЕСНИ И ЧАЛГА И СЕ МИСЛЕТЕ ЗА ВЕЛИКИ.ПЛЕМЕ СТЕ И ПЛЕМЕ ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ.ТЕ ВАЩЕ ДЕДИ СА ПРЕДАЛИ ДЪРЖАВАТА ЗА ЖЪЛТИЦИ,ЧЕТЕТЕ И СЕ ОГРАМОТЯВАЙТЕ,ПРЕДАЛИ СА ЛЕВСКИ ,БОТЕВ,ЗА ЖЪЛТУРИ-КАКВО СЕ ОЧАКВА ОТ ПОТОМСТВОТО,ХОРА БЕЗ ДОСТОЙНСТВО И ЧЕСТ
112
0
 
25
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Някак си не мога да бъда толерантен и състрадателен с мрачното и кърваво бъдеще на децата ми! ПРОСТО НЯМА НАЧИН!
111
6
 
8
 
! Отговори
ххх преди 7 години
До Анонимен"И ние бяхме на тяхно място преди 20 години"Припомни ми, кога стотици хиляди българи са щурмували нелегално границите в Европа?
110
1
 
11
 
! Отговори
ххх преди 7 години
До Wow"Нали осъзнаваш, че Аллах и Яхве са един и същи бог?"Ми не не са. Ама човек, трябва да е чел малко повече - иначе плещи глупости. Сега кажи, че ислямът е като християнството, само 600 г. по-млада религия...
109
0
 
20
 
! Отговори
3 преди 7 години
Изселиха 2 милиона българи, сега заселват некакви пришалци...кажи, не са ли предатели? Строго забраняват да имаш оръжие като гражданин, ама ако доиде воина, веднага ще те привикат и ще ти бутнат калашник в ръцете и ще ти бият шута да ги защитаваш със тържествени тромпети....кажи ми това не са ли предатели?
108
5
 
7
 
! Отговори
Wow преди 7 години
До Бял християнинНали осъзнаваш, че Аллах и Яхве са един и същи бог? :) Само питам, защото явно си начетен колкото лукова глава. Най-сигурния начин да се спрат всичките тия малоумщини е религията да се изкорени като концепция от главата на *** стада, наречение "Челяци" и под това визирам целия човешки род.
107
2
 
22
 
! Отговори
Кръстоносен поход преди 7 години
Време е за нов кръстоносен поход. *** са напуснали Мордор и вече са пред портите ни!
106
7
 
3
 
! Отговори
търсача преди 7 години
жалки сте
105
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не иска бежанци в държавата си. Но те хората не са виновни че бягат от войната и беднотията. Хората не са виновни че Запада им разби държавите за да им цоца безплатно полезните изкопаеми или по геополитически причини.И ние бяхме на тяхно място преди 20 години когато разбива и нашата държава.
104
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много сме. Силни сме. Дали обаче? Достатъчно е БХК да наеме група кафяворизци за да премехне политически некоректните.

Спонсорирани публикации