"Високоплатени" безработни с обезщетения над 900 лева

5500 безработни взимат обезщетения над средната за страната заплата
22 авг 2016 07:00,
129
"Високоплатени" безработни с обезщетения над 900 лева
Снимка: архив Булфото

Близо 5500 безработни получават над средната заплата за страната или сума, близка до нейния размер, докато си стоят у дома.

Това са хора, които взимат обезщетение за безработица между 900 и 1560 лв., показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за май 2016 година.

В същото време средната заплата в края на май е била 943 лв. Статистиката на НОИ сочи, че над 2300 от получаващите обезщетение за безработица са взимали между 900 и 1200 лв. Така част от тези безработни са получавали повече от лекарите и чиновниците.

Други 3119 останали без работа са разполагали със завиден месечен доход между 1201 и 1560 лв., което е повече от заплатата на миньорите.

Според Кодекса за социално осигуряване обезщетението за безработица е в размер на 60% от трудовото възнаграждение. Това означава, че преди да станат "високоплатени" безработни, тези хора са печелили между 1500 лв. и 2600 лв.

"Богатите клиенти" на бюрата по труда обаче са едва 6,5% от всички имащи право на обезщетение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
до 52 преди 7 години
Темата е друга. Между другото за такива глупави писания може да получиш здравословни проблеми.
56
1
 
13
 
! Отговори
до 65 преди 7 години
До 60Няма какво да разпитвам! От 20 години с това се занимавам! А половината време съм работил по западни проекти! Има само една разлика. Ако си "общ" специалист, няма как да си на нивото на някой тесен специалист! Айде на работа, стига сте правили вятър!
55
3
 
2
 
! Отговори
до 67 преди 7 години
Какво програмират ?.
54
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма безработни програмисти! Стига сте дъвкали темата. При 1500 свобонти места в Джобс.бг не може да има безработни програмисти. Те просто се местят от фирма във фирма, ако не ги харесат някъде. И наистина, добрите програмистите получават по няколко оферти от Германия и Чехия годишно.
53
0
 
32
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Няма проблем с хората получаващи високи обезщетения. Проблем има с хората получаващи ниски обезщетения, които получават недекларирани пари на ръка и си мислят, че нещо печелят от това. Е, лъжат се, но никога няма да го разберат. След време ще мрънкат и че пенсиите им са малки, но това е заради тях самите, както и заради останалите като тях.
52
3
 
3
 
! Отговори
60 преди 7 години
До до 60Първо - ако отидеш в някоя топ компания в истинки технологичен хъб, ще видиш хората около теб какво получават, и колко време ще ти трябва да ги настигнеш. Пък ако ще и 10 години да си бъхтал в бг преди това.Второ - ако още не си разбрал че проектите не са различават само по големината си, поразпитй някъде - инфото е полезно
51
3
 
25
 
! Отговори
до 60 преди 7 години
До АнонименМомче, личи ти че не си наясно с нещата! Първо програмирането няма нищо общо със запад, изток и тем подобни разделения! Там или го можеш, или не. И второ, защо мислиш им плащат толкова добре тук? Защото иначе ще отидат на запад, където ще ги лапнат като топъл хляб. А трето, проектите не са първо или трето качество, работата е една и съща! Различават се само по големината си! Ама какво ли ти обяснявам...!
50
8
 
4
 
! Отговори
до 49 преди 7 години
За да станеш пилот няма задължително изискване за висше обрразование. Не се учи в университет(не говорим за военните летци, а за гражданските). Изкарваш курс-който в различните държави е с продължителност от 6 месеца до 2 години. Плащаш си сам курса и ставаш втори пилот. Пилотите са неквалифицирани лица, най-обикновени таксиджии! Колко от вас знаят,че за помощник пилот се учи 6 месеца? Че то да станеш ватман учиш повече-първо за категория В, после С, после за специализирана категория.
49
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
рускините по гръб и на работа Тролите на асвалт КАЗАХ
48
4
 
54
 
! Отговори
До 56 преди 7 години
Значи като на 1500 лв заплата НОИ прибираше по 350 лв данъци от мен + още толкова от работодателя ми в продължение на години, никой не роптаеше, като ме съкратиха и за няколко месеца вземах по 900 лв обещетение, съм крив на света така ли. Ей това му е проблема на Българина, мързи го да работи а някой друг като се хване на работа му е черен. То вряно, че може би тоя мързел и завистливост са ни наследство от комунизма, ама все пак той свърши преди 26 години.
47
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тия български ИТ-та ако опитат да си продадат "творческите умения" на запад ще видят че не са чак толкова високо платени, и че опита който са трупали в бг е гола вода. По нашите географски райони масово се работи по третокачествени проекти, и на всеки чорбаджия идеята е да спести некой долар, пък да става каквото ще
46
0
 
49
 
! Отговори
!?!?!? преди 7 години
Борянче, кака, не можах да схвана, каква е идеята на писанието ти!!!! Какво искаш да кажеш на публиката с нея!? Законът е ясен, и поне в тази си част, относително справедлив. Получаваш 60% от размера на дохода, върху който си се осигурявал. Плащал си - получаваш! Според мен много по-лошо и нетърпимо е да получаваш нещо, което никога не си заработил и няма да заработиш през целия си живот. А в БГ-то има огромни групи от неселението, които го правят и живеят на гърба на хората.
45
4
 
34
 
! Отговори
Елементарно! преди 7 години
До IT секторАми отиди и върши работата на IT специалист, щом мислиш че всеки може! То затова е скъпо платено, защото не всеки може да го върши! Иначе келнер и шофьор всеки може да стане! По скоро ми е интересно, защо на родните ритнитопковци дават толкова много пари?!
44
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
изкупувам кожи на *** русофил
43
4
 
35
 
! Отговори
Сканално преди 7 години
Свършиха ли се новините за Мейзер и Гошка, че обсъжаме тия нахалници, дето вземат от държавата много по-малко, отколкото предварително са ѝ дали!?
42
0
 
46
 
! Отговори
Mopcku_ преди 7 години
Нищо нередно не виждам. И в момента работя за компания, която ме осигурява във Франция. Там минималната работна заплата към момента е 1474 евро. Плащат ми се осигуровки. Като ми приключи договора и отговаряйки на условията да получавам обезщетения за безработица и аз ще си получавам напълно заслужената сума. И подчертавам съвсем не съм на висока позиция Просто българския стандарт е нисък.
41
6
 
11
 
! Отговори
Еди кой си преди 7 години
Повече от половината от тези 5500 безработни, които взимат такива суми са работили в други европейски страни. Дори това, което получават е само част от това, което съответната държава им изплаща. Останалото го прибират чиновниците
40
1
 
36
 
! Отговори
жалък пролетариат преди 7 години
хехе...каква жалка пролетарска статийка ? а колко са внесли в НОИ същите тези хора преди да отидат на борсата ? поведението и манталитета ви е пролетарски ...всички трябва да сме равни в мизерията нали ?
39
2
 
23
 
! Отговори
до 27 IT сектор преди 7 години
До 27Сладур, просто защото заплата се получава не за работно време, а за това, какво си свършил! За качество на труда и степен на образование. Ето за това програмист, лекар, пилот не може да взема заплата, колкото един келнер, който вероятно се подписва с правописни грешки или чистачката леля Бона, която не може да пише!!!! Ако не го разбираш това, няма смисъл повече да ти се обяснява, за това по-добре си трай и не се изказвай за неща, които са далеч от възможностите ти да ги осмислиш!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе що си цензорирате името на сайта бе драга редакция дн3с бг

Спонсорирани публикации