"Високоплатени" безработни с обезщетения над 900 лева

5500 безработни взимат обезщетения над средната за страната заплата
22 авг 2016 07:00,
129
"Високоплатени" безработни с обезщетения над 900 лева
Снимка: архив Булфото

Близо 5500 безработни получават над средната заплата за страната или сума, близка до нейния размер, докато си стоят у дома.

Това са хора, които взимат обезщетение за безработица между 900 и 1560 лв., показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за май 2016 година.

В същото време средната заплата в края на май е била 943 лв. Статистиката на НОИ сочи, че над 2300 от получаващите обезщетение за безработица са взимали между 900 и 1200 лв. Така част от тези безработни са получавали повече от лекарите и чиновниците.

Други 3119 останали без работа са разполагали със завиден месечен доход между 1201 и 1560 лв., което е повече от заплатата на миньорите.

Според Кодекса за социално осигуряване обезщетението за безработица е в размер на 60% от трудовото възнаграждение. Това означава, че преди да станат "високоплатени" безработни, тези хора са печелили между 1500 лв. и 2600 лв.

"Богатите клиенти" на бюрата по труда обаче са едва 6,5% от всички имащи право на обезщетение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
9
 
! Отговори
Анализатор преди 7 години
До номер 73Замисли се колко са "безработните", пенсионерите, децата..... Вноски за пенсия плащат не повече от 1,5млн. души. От там идва дисбаланса в НОИ.Преди 1989 започна това което наблюдаваме днес. Първо вноса на "българи" от Румъния. След започнаха да им плащат: за първо дете опрощаваха заем, за второ дете - кола, за трето - къща. Даваха им и работа, която беше в губещи производства, тоест пак ние (нашите бащи и дядовци) плащаха разликата.
76
2
 
4
 
! Отговори
razgradski muftia преди 7 години
До razgradski popпопе, да беше прочел статия докрай, а? Там са ти написали колко време се получават помощите.
75
0
 
29
 
! Отговори
ME преди 7 години
ще получават, осигурявали са се на цялата си заплата, много ясно, че ще получават тези хора обикновено си намират работа бързо и няма да се задържат на борсата. проблемни са тези, които цял живот стоят там .
74
1
 
23
 
! Отговори
123 преди 7 години
Къде е проблема, бачкал си осигурявал си се на високи пари взимаш обезщетение. Каква новина е това?
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 74 Сигурно искат да кажат, че няма пари за тези ,които са работили на ниска заплата.
72
2
 
35
 
! Отговори
VK преди 7 години
Обещетение в рамките на 60% се взема, ако преди това поне 3 години не си бил на бюрото по труда и зависи от трудовия стаж. Например аз съм с 13 години трудов стаж. През последните 3 години в бюджета като данъци от мен и от работодателя влизат средно по 1100 лв. на месец или общо 39600 лв. Ако ме съкратят и не си намеря работа веднага, ще мога да получавам 9 месеца по 1560 лв. или най-много 14040 лв. Но хора като мен не стоят дълго на борсата. Така че не "високоплатените" безработни са в тежест.
71
0
 
14
 
! Отговори
е и? преди 7 години
то тая държава не може само да взема. 15 години плащаш осигуровки за безработица на тавана, полагат ти се 10-12 месеца да си починеш
70
3
 
25
 
! Отговори
Суека преди 7 години
НОИ са *** установих го в последните 2-3 месеца ... неадекватни и нагли душици работят там !
69
1
 
9
 
! Отговори
God преди 7 години
До АзИ как става това да получаваш пари ако не си се осигурявал в България? Една комшийка ли ти каза? Ето какво казва законът: "Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд Безработица най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването".
68
0
 
33
 
! Отговори
God преди 7 години
До Анонимен 74И те не знаят. Поредната "сензация" в стил Днес.бг. Тези безработни са хора, които са се осигурявали на максималният доход и след като са останали без работа логично получават максимално обезщетение за безработица. В зависимост от стажът им ще го получават максимум 1 година. След това са като всички останали. За разлика от професионално безработните ***, които цял живот са на социални помощи. И тази "журналистка" взима заплата, за да пише *** заглавия за обикновена статистика
67
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е и, какво искате да ни кажете с тази статия.
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнализаторПреди 89та не бяха проблем и всички работеха едно-друго, сега станаха проблем - що така? Все някой друг му е виновен на българина за *** в която сам си превърна България.
65
0
 
47
 
! Отговори
Анализатор преди 7 години
Проблема на НОИ не са хората, които са работили на висока заплата и след това се е наложило да ползват обезщетения за няколко месеца.Проблема е в една определена етническа група, която предпочита да е безработна, да взема някокко вида помощи (за самотни майки, за деца епилептици и астматици и пр.), да не плаща здравни вноски и да работи на "черно". Ако не работят на черно, част от помощите се спират автоматично.Докато това нещо не се коригира няма да има нормални пенсии и здравееопазване.
64
10
 
4
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Като си работил над 9 месеца в чужбина и се върнеш в България регистрираш се на борсата и хоп добре платен "отпуск". Лошото е че тези хора които се връщат не са съкратени, те са или напуснали или уволнени. Доста от тях се прибират защото знаят че ще вземат добри пари от борсата.Системата е тромава и има пропуски.
63
0
 
0
 
! Отговори
СОВА преди 7 години
До razgradski popсам зададе въпрос и сам си отговори в последните думи.
62
1
 
13
 
! Отговори
силно развеселен преди 7 години
До до 49С курс за 6 месеца можеш да караш собсвеното си самолетче. За да си квалифициран пилот на голям граждански самолет с международен лиценз се изиква нещо много повече.
61
2
 
5
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
тези обезщетения безсрочни ли са?...ако този човек не може да си намери работа, докога ще се изплаща това обезщетение?..за какъв период от време? в много страни тези обезщетения са за срок от 6 до най-много 12 месеца...
60
0
 
17
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До 63Пилотите са неквалифицирани лица, най-обикновени таксиджии!----------Не думай бе, верно ли?Това кога го разбра, след като те скъсаха на психотестовете за пилот или още преди това?
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 65И за тия 20 години видя ли масово бг програмисти да заминават, или чужди да влизат в бг? Второто клони към нула, първото също не е кой знае колко много, защото не са много тези които могат да надхвърлят бг тавана ако излязат. Като си бил на много западни проекти, забелязал ли си разлика в заплащането? Или на всякъде взимат по 5-6к. Май ще изкараш бг да е световния център на ИТ бизнеса и гениите.
58
2
 
65
 
! Отговори
Тодор преди 7 години
Какво лошо има в това да взимаш обезщетение след като си си плащал? Или може би трябва да се чувстваме виновни за това, че ползваме нещо което ни се полага?

Спонсорирани публикации