Приемни семейства вече поискали изоставения Мустафа

Родителите му не съществували в системата, нямали лични карти
22 сеп 2016 10:57,
19
Приемни семейства вече поискали изоставения Мустафа
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

С 9-годишния Мустафа, който беше изоставен от майка си в пловдивска болница, се работи активно. Има доброволци, които са се активизирали, както и Държавната агенция за закрила на детето. Ще се търси възможност за настаняването му в приемно семейство, след изтичане на 6-месечния курс на лечение. Вече има заявки от такива семейства. Грижите ще се концентрират за подобряване на неговото здравословно състояние.

Това съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Тя отрече в отделите за "Закрила на детето" да е регистриран сигнал за Мустафа, за който твърдят, че са подали от болницата. По думите й след многократни разговори с болницата, включително и юридическите представители, не може да се намерят такива доказателства за поддаден сигнал.

Не е възможно този сигнал да е подаден, но да не е въведен, уточни още тя.

"За първи път майката се появява в системата за социални грижи през 2013 г., когато е регистрирана като малолетна родилка в Свиленград. След като е била потърсена от социалните работници станало ясно, че е напуснала лечебното заведение и не е ясно къде е отишла, какъв е адресът й. С нея и с това семейство е работено преди 4 месеца, когато последното дете е дадено за осиновяване, защото общо децата на тази жена са пет. Това, че са изведени три и имаме едно в болница, не се казва, че петото дете е дадено за осиновяване и със семейството е работено по този въпрос", коментира още Сачева.

Според нея към момента няма причини на тази майка да й бъдат върнати децата, въпреки че социалните ще работят активно по случая, по-вероятно е на този етап да се търсят приемни семейства.

Личната карта на 21-годишната майка Джейлян е от 2015 г. - дотогава не е имала документи, посочи Сачева. По думите й бащата на децата все още няма лична карта. Тоест, когато един човек не съществува за системата е малко трудно да се знае, че трябва да се работи с него, добави тя,

Всички факти около това семейство и разширеното семейство станаха известни сега, коментира зам.-министърът на труда и социалната политика.

Този случай, който скандализира обществото, е ежедневие за социалните, посочи Сачева. Според нея е неприемливо да се хвърлят обвинения върху социалната система - има 37880 сигнали за деца в риск през миналата година и 1105 е броят на социалните работници, които работят в Отдел "Закрила на детето".

"Всяка година се увеличава броят на деца в риск. Социалната система е свръхнатоварена и няма достатъчен капацитет, за да обхване всички казуси и случаи. Каскадно се увеличават и проблемите с деца на българи, които живеят в чужбина", съобщи тя.

Укрепване на капацитета на системата е приоритет номер едно, подчерта Сачева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
1
 
! Отговори
България преди 7 години
Как не ви е срам????С какво е виновно детето?Малко човещина. *** станахе.......
9
1
 
6
 
! Отговори
Дебелогъз ушев преди 7 години
Горкото - при приемните чакали, ще се хранят от него. Едно такова съседче казва на приемните - шефката и шефа.
8
2
 
22
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
Точно за това ми е думата! !!!!!!!! България беше разсипаха - българите защо допуснаха това?! Знамето остана без прекрасния си Герб - българите защо допуснаха това?! Чалгата се тачи повече от химна -българите защо допуснаха това?! България тъне в разруха, България убягва на българите- българите защо допускат това?! Българите не защитават Родината си както предците си. Българите блеят. Предадоха българските ценности. Това исках да кажа. Чуждите ценности не са моите ценности!
7
4
 
16
 
! Отговори
Фен на бсп преди 7 години
Що нас да ние срам бе еделвайсе!? Не трябва ли един хомосексуалист дето се изживява като тартор на Европа да го е срам!В българията с нашите ценности нямаше срамове като този! Искахте чужди евроценности! Ми на ви!!!
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата няма да я бъде с такъв демографски кошмар.
5
5
 
14
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
До какво ниво е стигнал животът в България...... Това трябва да ви вълнува госпожи, и господа! И не само да ви вълнува, а и място да не можете да си намерите от срам.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧАКАЙ СЕГА ДЪЛЖАВО!ТИЯ КАТО НЯМАТ БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ ЗНАЧИ ВОДЯТ НЕЗАКОННО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ!ОТТУК СА НАВЪРЗАНИ ОЩЕ КУП НЕЩА!КАК СЕ ИЗДЪРЖАТ..КАТО Е СРЛА ЧАВЕТА ТАЯ ПАК Е НЕЗАКОННО..КАК СА ЗАПИСВАНИ В РОДИЛНОТО..ПОМОЩИ..ТОВА-ОНОВА!ЗАЩО НЕ СА В ЗАТВОРА ЗА НЕЗАКОННО ПРЕБИВАВАНЕ..ГЛОБИ ПЛАЩАЛИ ЛИ СА..МАРСИАНЦИ ЛИ СА ТИЯ..КАКВИ СА?
3
2
 
23
 
! Отговори
българин преди 7 години
А като са нямали лични документи как са получавали помощите от социални.А тия хиени - т н -приемни семейства бързат -бързат да лапнат държавната субсидия за детето.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 500 кинта + помощите за отглеждане на болно дете как няма да го искат!
1
2
 
19
 
! Отговори
Слави преди 7 години
Е нема такава държава!