Цинично и нагло: Македонски журналист разби с чук българска паметна плоча

Поставеният паметен знак на връх Каймакчалан рухна под нечувана простотия
23 сеп 2016 07:30, Красимир Ангелов
547

Снимка: Facebook

Нечувана гавра с паметта на стотици български войници, загинали в боевете на Каймакчалан през 1916 по време на Първата световна война, сътвори македонският журналист Миленко Неделковски.

Още по темата
В късните часове на 22 септември – Денят на независимостта на България, той публикува в своя профил във Facebook снимки, на които се вижда как заедно с още няколко мъже разбива с чук поставена от българска страна паметна плоча. Плочата бе поставена от български военнослужещи в знак на признателност към паметта на загиналите войници.

“Каймакчалан, днес, 22.09.2016 година, между 13.00 и 14,30 часа.
Мисията напълно завършена.
Незаконно поставената бетонна плоча от група български престъпници напълно е унищожена и превърната в прах”
, е написал в своя профил Неделковски.

Грозната му акция идва само ден, след като Българската армия се поклони пред паметта на героите от Каймакчаланската епопея по време на Първата световна война. На 21 септември беше  отслужена заупокойна молитва, поднесени бяха военни почести, като в церемонията участваше и гвардейски взвод.

"В навечерието на годишнината спонтанно се роди идеята на мястото на битката да се постави паметен знак на признателност и дълбок поклон пред подвига на героите, които преди 100 години, с цената на всичко, са бранили върха и Родината", каза тогава бр. ген. Явор Матеев и продължи: “Всички от бригадата сме горди и изпитваме чувство на удовлетворение, че го направихме - на мястото на "българската Голгота" да има един знак, който да напомня за героизма на българския войник”.

Боевете при Каймакчалан са част от Солунския фронт през Първата световна война, проведени през септември-октомври 1916 г. и са най-масовото високопланинско сражение по време на войната.

Бойните действия се развиват на над 2500 м надморска височина и в тях са ангажирани части на Дринската и Дунавската дивизии на сръбската армия и 11-ти пехотен Сливенски полк, подкрепени от отделни дружини от 33-ти пехотен Свищовски, 43-ти, 55-ти, 56-ти и 58-ми пехотни полкове, от българска страна. Те удържат върха 47 дни, срещу една плътна сръбска дивизия в съотношение 1 към 18.

Близо 3120 български войни намират смъртта си на връх Каймакчалан, наричан в българската военна история и като "малката Шипка". Сърбите губят над 5500 души, което според военните историци се дължи на българската артилерия.

Общо над 8000 православни християни са оставили костите си по чукарите на Каймакчалан.

На върха, познат още като връх Пророк Илия, през 1921 г. има изградена малка сръбска църква. Има и костница, в която на едно място са положени костите на загиналите и от двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


547
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Разделяй и владейЗащо смяташ че този македонец е "соросидиот". Имаш ли доказателства или просто си говориш така за да "накараш българите от двете страни на границата, да се плюят едни други, да се кълнат, да се заплашват".
259
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз имам една мечта - на българите в Македония, да им дойде акъла и да се обединим всички българи.
258
6
 
6
 
! Отговори
Разделяй и владей преди 7 години
"Македонският" соросидиот успя - да накара българите от двете страни на границата, да се плюят едни други, да се кълнат, да се заплашват... С още малко усилия ще ни докарат до братоубийствена война.Но като сме прости.
257
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kak reagira mitov i gerb ili samo sa rusnaka schegadjii reagirata mnogo darjavi ni se podigravat i mradat sa dajalenie i tova e saschtoto sa 28 g stanahme savisimi ibedni mesto v psrlamenta vs da sa daedno te de plujat edin na dr a pisle di pijst kafeto saedno no jurnalistite i te imat vina
256
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тея от Западна България са се взели на сериозно.
255
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе ние с Русия ще се разберем. И сме им благодарили и пак ще им благодарим, няма проблем.Ама вие макетата вземете та вече престанете да говорите глупости. Напишете си в уикипедията, че сте една измислена държава създадена от коминтерна.Вие сте уникални, защото сте едиствената страна без истоеия в света. Българи сте, защото просто няма какви други да сте. Гърци не сте, сърби не сте, ами какви остава да сте? Българи. А вече вие, че не искате то това си е ваш проблем. Вие мразите себе си...
254
5
 
11
 
! Отговори
dominici преди 7 години
Що ли не отидем да ги анексираме тази?
253
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека разгърем отново древните български летописи и вникнем в Истината от хилядолетията:"не искали Аламири неговите макиданци да се сражаватсрещу басълците нали тесъщо били българи."Чулман толгау, "Песен за аскъпските бахадири"152 г. пр. н. е.Аламир = Александър Македонскибасълци = българите по северното черноморие
252
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македония дори не е българската Украйна, защото всички знаят, че украинците са малоруси. Руснаците са си великоруси, а белорусите са си белоруси. Но всички са руси.А макетата не са "малобългари", защото такова нещо няма. Те са си чисти българи. Като изкъпеш един македонец какво се получава? Чист българин. И ние тук си лафиме на български, че на тея им трябва со кротце, со благо и со малко кютек...
251
1
 
7
 
! Отговори
Миле-нко Толстой преди 7 години
Явно отново нямаме чувство за хумор.След разбиването,ще последва залепване на плочата с македонски аналог на лепило "капчица"(македонски аналог на капка е океан)-"океанче".Чудя се и се мая,чив го крепиме в тез земи нещастни,сред тез глупци просташки?Отишъл Славчо и 7/8 да пеят и агитират там.Не виждат ли че тия ни се радват,ни умиляват,ни разбират-гледат като ПУКЕЛИ.Пържи се в ада онова човече,дето призна,че гов..та са направили държава.ИМАШ ЛИ ЦИРЕЙ-ОТРЕЖИ ГО И ГО ЗАБРАВИ!ДЕЗИНФЕКЦИРАЙ!
250
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я,тогава македонците на коя страна били,като други не е имало,сърбите от двете страни и ние сме помагали на едната от тях,то това е от първата световна към края,те они към кои били,нема ги,хаиде едните към Антатата други към Съглашението,тия македонци все несъгласни,нещо сякаш неясно,а комити от комитети се пишат,коминтерни четки ли са правили.
249
2
 
16
 
! Отговори
ни съ знай преди 7 години
Учите ли вече албански език,братя наши отвъд Беласица?Ако още не сте започнали, побързайте,ще ви трябва много.
248
0
 
12
 
! Отговори
doktor преди 7 години
горкият болен мозък
247
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите трябва да благодарите на Русия, че имате държава, а нас не ни гледайте, нас никой не ни е освобождавал и на вас пък специално нищо не дължим!
246
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе България си има история, която македонците нямат. И теа като нямат и започват да крадат. Ама защо не кажат в Гърция, че Александър е македонски владетел? Нали ще му се изсмеят и боя ще си изяде. Защо копират паметника на Александър Македонски 1:1 го крадат в Солун? Защо взимат исконно български владетел и лъжат като "индийци", че бил македонец? Какъв македонец е Самуил, като такова нещо като "Македония" никога не е имало? Я вземете малко се образовайте, че вече сте бетер "индийците".
245
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Скопиje Вечно!За съжаление си прав, но такова е било нареждането. Сега живеят други поколения. И моят прадядо се е бил в три войни и срещу сърби и срещу турци. Тогава никой не е употребявал думата "македонци". Разказваше, че албанците са най-подли от всички.
244
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже прости му! Той не знае какво е направил! Вечна памет на големите български сърца!
243
0
 
5
 
! Отговори
Ачо преди 7 години
АНОНИМЕН...ПО ЛОШОТО Е ЧЕ И ТИ НЕ ЗНАЕШ КАКЪВ СИ...РАЗБРА ЛИ...
242
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-голямата част от българската история е как сте било под робство то на Византия или Турция, ако не беше Русия и сега да бяхте турска територия
241
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македонците нищо не ги притеснява. Като вляза обаче в английската уикипедия и там за цар Самуил пише в раздел Самуилово царство - First Bulgarian Empire. Това нека македонците да си го преведат. И така хубаво е да четат уикипедия на други езици, а не само на македонски. Защото вие македонците ще излъжете,но англоговорящите 1,5 млрд по цял свят, руско говорящите 200 млн. по цял свят и т.н. хора вие няма да можете да излъжете, защото те знаят истината. А макетата щом искат да са такива смешници...