Цинично и нагло: Македонски журналист разби с чук българска паметна плоча

Поставеният паметен знак на връх Каймакчалан рухна под нечувана простотия
23 сеп 2016 07:30, Красимир Ангелов
547

Снимка: Facebook

Нечувана гавра с паметта на стотици български войници, загинали в боевете на Каймакчалан през 1916 по време на Първата световна война, сътвори македонският журналист Миленко Неделковски.

Още по темата
В късните часове на 22 септември – Денят на независимостта на България, той публикува в своя профил във Facebook снимки, на които се вижда как заедно с още няколко мъже разбива с чук поставена от българска страна паметна плоча. Плочата бе поставена от български военнослужещи в знак на признателност към паметта на загиналите войници.

“Каймакчалан, днес, 22.09.2016 година, между 13.00 и 14,30 часа.
Мисията напълно завършена.
Незаконно поставената бетонна плоча от група български престъпници напълно е унищожена и превърната в прах”
, е написал в своя профил Неделковски.

Грозната му акция идва само ден, след като Българската армия се поклони пред паметта на героите от Каймакчаланската епопея по време на Първата световна война. На 21 септември беше  отслужена заупокойна молитва, поднесени бяха военни почести, като в церемонията участваше и гвардейски взвод.

"В навечерието на годишнината спонтанно се роди идеята на мястото на битката да се постави паметен знак на признателност и дълбок поклон пред подвига на героите, които преди 100 години, с цената на всичко, са бранили върха и Родината", каза тогава бр. ген. Явор Матеев и продължи: “Всички от бригадата сме горди и изпитваме чувство на удовлетворение, че го направихме - на мястото на "българската Голгота" да има един знак, който да напомня за героизма на българския войник”.

Боевете при Каймакчалан са част от Солунския фронт през Първата световна война, проведени през септември-октомври 1916 г. и са най-масовото високопланинско сражение по време на войната.

Бойните действия се развиват на над 2500 м надморска височина и в тях са ангажирани части на Дринската и Дунавската дивизии на сръбската армия и 11-ти пехотен Сливенски полк, подкрепени от отделни дружини от 33-ти пехотен Свищовски, 43-ти, 55-ти, 56-ти и 58-ми пехотни полкове, от българска страна. Те удържат върха 47 дни, срещу една плътна сръбска дивизия в съотношение 1 към 18.

Близо 3120 български войни намират смъртта си на връх Каймакчалан, наричан в българската военна история и като "малката Шипка". Сърбите губят над 5500 души, което според военните историци се дължи на българската артилерия.

Общо над 8000 православни християни са оставили костите си по чукарите на Каймакчалан.

На върха, познат още като връх Пророк Илия, през 1921 г. има изградена малка сръбска църква. Има и костница, в която на едно място са положени костите на загиналите и от двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


547
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИма Македонска държава точно колкото има Добруджанска, Мизийска, Горнотракийска и пр. - все български области с български диалекти. Не разбирам какво им прави кеф на ****кетата да се сърбеят?! Езикът им е променен, пълен със сръбски думи, ама иначе са горди македонци.
239
2
 
17
 
! Отговори
Джона преди 7 години
Пак да кажа, големи юнаци макетата, ама у тях си, пред екрана, 100на шиптара им разказаха играта през 2000 година, страх ги та пушек се дига
238
0
 
2
 
! Отговори
пакета преди 7 години
Нито една порноактриса не е загинала при самолетна катастрофа...
237
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македония няма история и това най-много ги ноли. Те го знаят. Общо взето историята им е "Имало едно време един цар Александър Македоснски и после той умрял. После имало едно време един цар Самуил, и после имало едно време република Македония."Това им е реалната история и който не вярва може да влезе в македонската уикипедия да прочете. Няма никакви паралели между тези три откъснати в историята периоди. Отделно нито една уикипедия на друг език не признава Самуил за македонски цар. Български цар.
236
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Български шизофреници повтарят, че Македония не съществува, очевидно се нуждаят от принудително довеждане у нас и съд, тогава ще се убедят, че има
235
1
 
11
 
! Отговори
брадатчесъноядец преди 7 години
Е бати журналиста
234
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България не уважава независимостта на Македония, затова в най-скоро време на българите ще бъде забранено да влизат в Македония.
233
0
 
8
 
! Отговори
Джона до скопие вечн преди 7 години
Как е на шиптарски ?
232
2
 
21
 
! Отговори
! преди 7 години
Що ми се чини, че май е време да направим една масова екскурзия в Македония....ей така, 200-300 хиляди българи да ви дойдем на гости на Илинден-Преображенското въстание? Да се разберем за Самуил, за Гоце Делчев, за българските паметници, за българските църкви? Пък аз съм сигурен, че и от Македония ще ни помогнат доста българи.....за ден-два да ви пренапишем историята и да ви прередим керемидите в село Скопие?
231
3
 
17
 
! Отговори
Ники преди 7 години
ТАКЪВ НАРОД МАКЕДОНСКИ, И ТАКАВА ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ НЯМА.СКОРО СПОРНАТА ТЕРИТОРИЯ НА ЗАПАД ОТ БЪЛГАРИЯ НАСЕЛЕНА С БЪЛГАРИ, ГЪРЦИ И АЛБАНЦИ ЩЕ БЪДЕ РАЗДЕЛЕНА МЕЖДУ ТРИТЕ ДЪРЖАВИ.
230
1
 
8
 
! Отговори
Що? преди 7 години
МИТООООООООООООООООООВ! КЪДЕ СИ Е!?
229
17
 
3
 
! Отговори
Скопиjе Вечно! преди 7 години
Татари нема кво да се сърдите... 2013г. Трима Български(татарски войници) припикаха паметника на Евлоги и Христо Георгиеви след забележка на младеж те го пребиха зверски... Та що се сърдите на татарите от Област Македония??? Колко още примери.... На Иван Вазов паметника беше написано вулгаризми и т.н
228
2
 
8
 
! Отговори
Джона преди 7 години
Интересно къде сега е министер Митов, вместо да се пени за някоя дума на някакъв си ръски депутат, да вземе отношение сега, това е поругаване на памет, чест.
227
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македония е македонска и българите, които не признават това са нашите най-големи врагове
226
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя дърт пръч да си помисли дали не осквернил името на някой негов дядо с действието си, а иначе оня горе ще му даде заслуженото.
225
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паметниците си ги поставяйте у вас! Тук никой не ви е канил! Така че, внимавайте да не се опарите!
224
3
 
5
 
! Отговори
Джона До 310 преди 7 години
Не говори глупости, виж коментарите във фейса колко злоба от правите макета, потомци на ацето, дебели селяни повечето от тях. А че били готиви да умрат се видя когато шепа шиптари се биеха су цялата ви смешна армия. Толкоз
223
2
 
17
 
! Отговори
Ачо преди 7 години
На вниманието на всички пишещи...четете историята,българите могат да я четат защото я имат а така наречените македонци няма какво да четат защото тяхната история е свързана с нашата тя е обща до дивотията на Великите сили след войната и с помоща на БКП...Така че колкото и да се пените Вие сте си българи насила преименувани в македонци...Те това е истината...
222
2
 
15
 
! Отговори
! преди 7 години
Тия безкрайно ли ще ги траем? В цял свят поругаването на военни гробища е престъпление, остро осъждано от всяка една конвенция.....Дали не е време малко да ги стреснем.....то нашата армия че не я бива, така е.....ама малко да подрънкат с пушките да се наакат сърбоманчетата.
221
3
 
3
 
! Отговори
ази преди 7 години
Трябва да им простиме за глупостта ,типично по македонски са я забъркали кашата.